Відсторонення Атрошенка – що буде далі?



Як відомо, міського голову Чернігова Владислава Атрошенка остаточно відсторонили від відповідної посади строком на один рік. Таке рішення 1 лютого ухвалив Львівський апеляційний суд під час розгляду апеляції на рішення Яворівського районного суду, який раніше на рік заборонив міському голові Чернігова Владиславу Атрошенку обіймати свою посаду.

У своєму відеозверненні міський голова подякував всім своїм прихильникам за підтримку. Він підкреслив, що "ніхто нікуди не зникає", всі комунальні служби і управління працюватимуть і надалі, а виконувати обовʼязки міського голови буде секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако, як того і вимагає закон.

Але насправді це резонансне рішення суду залишає по собі для чернігівців набагато більше питань, ніж відповідей. Як житиме місто протягом цього року, поки Атрошенко буде офіційно відсторонений від міського управління? Що відбуватиметься у Чернігові? Як містом керуватиме секретар? Як це рішення вплине на чернігівський політикум? Щоб пролити світло на всі ці питання, наші журналісти поспілкувалися з політичними оглядачами, експертами та громадськими активістами. Із їх відповідей вимальовується певний політичний прогноз на майбутній рік. Його і пропонуємо до вашої уваги.

ХТО Ж НАСПРАВДІ КЕРУВАТИМЕ ЧЕРНІГОВОМ?

Одне з найголовніших питань – чи дійсно Владислав Атрошенко припинить управляти містом протягом цього року? Маємо на увазі не формальне посадове керування, а скоріше неформальне. Чи дійсно всіма процесами керуватиме сам Олександр Ломако, а мер займеться своїми питаннями і справді відсторониться від управління містом? Цей варіант міг би виглядати достатньо вірогідним. Адже чернігівський міський голова міг би скористатися такою раптовою вимушеною відпусткою, щоб переключити увагу на свої особисті справи та інтереси і відпочити від насиченого робочого графіку, який вимагає ця посада. 

Але наші співрозмовники дотримуються іншої думки. Владислав Атрошенко притримується такого стилю керівництва, коли всі процеси він намагається тримати під повним особистим контролем. Тож, всі опитані сходяться на думці, що фактично все залишиться, як і було. Міський голова залишить вплив на всі процеси управління містом, не дивлячись на те, що формально буде відсторонений від посади. 

Олександр Рись, політичний оглядач

Олександр Рись

Атрошенко, попри відсторонення, продовжить неформально керувати Черніговом. У нього залишається більшість в міській раді, виконувати обов’язки міського голови буде його соратник Олександр Ломако, який хоч і набуде більшого впливу, але навряд проводитиме автономну від Атрошенка політику (принаймні найближчий рік). З іншого боку Атрошенко може використати ситуацію з відстороненням, як політичний трамплін у всеукраїнську політику, формуючи образ опозиційного мера, який ефективно управляв і захистив Чернігів і якого несправедливо позбавили посади.

Олександр Кодола, міський голова Ніжина

Чи стане Олександр Ломако формальним керівником – покаже час. Проте не треба забувати, що Владислав Атрошенко залишить свій вплив на депутатський корпус політичної партії «Рідний дім», як її фактичний керівник та лідер. А враховуючи фактор монобільшості «Рідного дому» у міськраді, це майже не змінить розкладу сил і в середині самої міської ради, і на процес прийняття рішень.

Володимир Горбач, виконавчий директор Інституту трансформації Північної Євразії

Це залежатиме від розподілу сил у міській раді. Якщо більшість депутатів визнаватимуть неформальний вплив і непряме керівництво міського голови, то все залишатиметься як зараз, але виконувати його обов'язки буде секретар міської ради.

Павло Пущенко, медіаоглядач

Очевидно, що Владислав Атрошенко неформально  залишиться управляти містом і надалі. Адже в нього є більшість серед депутатського складу (додамо сюди можливість відкликання депутатів фракції “Рідне місто”, якщо ті не будуть виконувати завдання керівника партії), також є повністю керований виконавчий комітет, люди в комунальних підприємствах і закладах міста, які призначалися Атрошенком на посади.

Олександр Гашпар, громадський активіст

Формально Владислава Атрошенка усунули від управління містом, чи усунеться він самостійно від керування процесами в місті на даний момент не зрозуміло, але є вірогідність того, що цей рік він буде перебувати в ролі  такого собі «сірого кардинала» і все ж таки неофіційно буде брати участь у вирішенні більшості  питань життєдіяльності міста.

Андрій Подвербний, політичний аналітик

Дійсно, Атрошенко припинить керувати містом формально, втім його неформальний вплив на управлінські процеси продовжуватиме залишатися сильним. Простим відстороненням від посади політичний вплив міського голови не ліквідується. Всі представники команди Атрошенка в міській раді поки залишаються на своїх місцях, обов’язки міського голови виконуватиме один із найбільш давніх його соратників Олександр Ломако. Контроль Атрошенка над монобільшістю депутатів «Рідного дому» в міській раді теж зберігатиметься. По ситуації ж в обласній раді, де «Рідний дім» має найчисельнішу фракцію у складі 19 депутатів, у майбутньому можуть бути варіанти з переформатуванням коаліції. Треба пильно слідкувати за ситуацією далі, щоб зрозуміти, чи було це відсторонення тільки разовою акцією «приборкання норовливого» у відношенні Атрошенка, чи проти нього надалі будуть застосовуватися певні санкції правового характеру.

НЕПРОСТИЙ РІК ДЛЯ СЕКРЕТАРЯ

Олександр Ломако в українській і чернігівській політиці далеко не новачок. Чи відкриє цей рік формального керівництва містом якісь політичні перспективи для нього, і чи скористається він цим політичним шансом? Наразі складно спрогнозувати, чи зможе Олександр Ломако мати якусь свою лінію поведінки, відмінну від бачень Владислава Атрошенка. Для нього, як для політика це буде і шанс, і іспит одночасно.

Більшість наших співрозмовників сходяться на думці, що все ж таки Олександр Ломако – це командний гравець, який тісно повʼязаний із міським головою, і фактично є його правою рукою. Хоча без сумніву особистий вплив на процеси управління містом зі сторони секретаря Чернігівської міської ради посилиться. Наскільки сильно – покаже час.

Олександр Кодола, міський голова Ніжина

Так, Олександр Ломако збільшить свою медійну присутність не тільки в Чернігові, а й на рівні України. А для кожного політика – це завжди добре. Враховуючи і той факт, що він був висунутий на позачергових виборах по 206 округу. Це надасть йому додаткових балів в майбутньому. А знаючи Олександра особисто – він обовʼязково це використає для подальшої своєї політичної карʼєри. Ситуація, яку спостерігаємо зараз, суттєво відрізняється від ситуації котра відбулась у 2006 році, коли Микола Рудьковський добровільно полишив пост міського голови Чернігова на користь депутатства у Верховній Раді України, а замість нього обовʼязки міського голови виконував Віталій Голець, який по факту – суттєвих політичних дивідендів не отримав після цього.

Олександр Гашпар, громадський активіст

Однозначно, якщо Олександр Ломако цей рік буде виконувати обов’язки міського голови, його впізнаваність в місті збільшиться, і це буде мати для нього більш широкі перспективи в подальшому політичному майбутньому, але Ломако на 100% людина «команди Атрошенка» і відхилятися від «курсу партії» він навряд чи буде і зможе.

Павло Пущенко, медіаоглядач

Думаю, що він і надалі на 100% у всьому буде підтримувати думку свого керівника. Адже Олександр Ломако за роки роботи показав свою відданість, він командний гравець, який не піде на конфлікт з Атрошенко. Політичні амбіції Олександр буде ралізовувати разом з відстороненим головою, згадаймо його похід по 206 округу у парламент, це питання ж не закрите, як і політичний альянс із Кличком.  

Андрій Подвербний, політичний аналітик

Власне, Олександр Ломако не є політиком недосвідченим. Як відомо, він вже був кандидатом по багатостраждальному 206-му округу на довиборах, які зірвалися через російське вторгнення. Причому, найбільші шанси на перемогу у виборчих перегонах тоді були саме у нього. Не слід забувати, що зараз Ломако очолює ще і обласну організацію партії «УДАР» Віталія Кличка. А Владислав Атрошенко перебуває у гарних відносинах з київським міським головою, який активно «вписувався» за нього у складних взаємовідносинах з центральною владою і судових тяганинах. Тому логічно припускати, що Олександр буде намагатися підтримувати лінію поведінки команди Кличка-Атрошенка, хоча це може загрожувати проблемами з комунікацією з Офісом Президента.

Можливо, центральна влада воліла би бачити в обличчі Олександра Ломака керівника більш зговірливого, ніж непоступливий Атрошенко. А щодо подальших політичних перспектив, то, власне кажучи, у Ломако вони виглядають непоганими у складі «УДАРу» на наступні парламентські вибори, проте, для цього спочатку повинна закінчитися війна. Звичайно ж, тільки перемогою України.

Володимир Горбач, виконавчий директор Інституту трансформації Північної Євразії

Наскільки мені відомо, Олександр Ломако є командним гравцем. І це випробування для нього буде ще й випробуванням, як командного гравця. Ключове завдання – не лише зберегти прихильність міського голови, але й задовольнити очікування депутатського корпусу. В ідеалі для політичних перспектив Олександра Ломако було б гарно пройти цей рік максимально безконфліктно з точки зору політичної боротьби. І воєнний стан у країні цього вимагає. Бути конструктивним сьогодні - означає мати політичні перспективи завтра.

ВІЙСЬКОВОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ У ЧЕРНІГОВІ ПОКИ НЕ БУДЕ, АЛЕ Є БАГАТО АЛЕ

Ще з літа Черніговом активно ходили чутки про бажання Офісу Президента призначити в місті керівника військової адміністрації, посунувши від управління обраного міського голову, і ввести у Чернігові пряму управлінську вертикаль з Банкової. Мотивація такого можливого сценарію насправді проста і очевидна – загроза нового нападу росіян з півночі. Але Атрошенко та його команда небезпідставно вбачали у таких планах політичне підґрунтя та бажання усунути від влади непоступливого міського голову. 

Чи збільшуються після цього судового рішення шанси на призначення Президентом у Чернігові окремої військового адміністрації, яка керуватиме містом замість секретаря міськради? Оглядачі оцінюють такі шанси, як невеликі, але зазначають, що багато чого в цьому питанні залежатиме від тієї моделі управління і поведінки, яку обере виконуючий обовʼязки міського голови Чернігова.

Павло Пущенко, медіаоглядач

Теоретично така можливість, думаю, існує. В адміністрації Президента,  наприклад,  можуть заявити що в умовах воєнного стану в.о. голови не виконує в повній мірі всіх обов'язків, тому є необхідність запровадження військової адміністрації для налагодження процесу оборони міста в умовах зростаючої воєнної загрози. Або ж  взагалі трактувати  норму закону “Про правовий режим воєнного стану”, що військові адміністрації населених пунктів утворюються у яких сільські, селищні, міські ради та/або їхні виконавчі органи, та/або міські голови не здійснюють покладені на них Конституцією та законами України повноваження”. Голова ж  не виконує повноважень – нате вам військову адміністрацію.

Володимир Горбач, виконавчий директор Інституту трансформації Північної Євразії

Чесно кажучи, видимих підстав для запровадження в Чернігові військової адміністрації немає. Місто кероване. Якщо її не запроваджували раніше, коли Чернігів був в оточенні, то зараз це виглядатиме дивно. Але повторюся, все залежатиме від поведінки депутатського корпусу.

Олександр Рись, політичний оглядач

В цій ситуації дедалі більшого впливу в місті і області буде мати В’ячеслав Чаус. Окрім посади голови ЧОВА він також отримав повноваження керівника провладної партії в області. Чаус і ОП можуть використати ймовірне введення військової адміністрації в місті, як важіль впливу на Ломако і владу міста в цілому у форматі: або домовляйтесь, або військова адміністрація. Наразі підстав для введення військової адміністрації в Чернігові немає, але це не означає, що цього не може бути. Якщо конфлікт між командою Атрошенка і провладними силами загостриться - військова адміністрація в місто може бути введена.

Андрій Подвербний, політичний аналітик

Особисто я поки в цьому не бачу сенсу. Оскільки в такому випадку треба, щоб секретар та посадові особи міської влади самоусунулися від управління містом. Проте зараз всі на місцях, працюють, ухвалені міський бюджет на поточний рік та міські цільові програми, відбуваються сесії міської ради. На відміну від тих же Прилук, де зараз всерйоз обговорюється можливість призначення військової адміністрації в зв’язку з фактичним паралічем роботи міської ради через політичну кризу, що тягнеться ще аж із 2020 року. Тому думаю, що військова адміністрація в Чернігові може бути запроваджена Главою держави лише у випадку повторного наступу військ агресора на Чернігівщину та наближення військових дій до міста.

Олександр Кодола, міський голова Ніжина

Такий варіант розвитку подій не треба повністю відкидати. Якщо це відбудеться, то це буде перший випадок, коли такий сценарій буде реалізовано не у зоні активних бойових дій. Станом на 2 лютого 2022 року, військово-цивільні адміністрації створювали виключно на територіях з активними бойовими діями, як, наприклад, Донеччина чи Луганщина. До речі, зараз питання встановлення цивільно-військової адміністрації розглядається також і у Прилуках.

Олександр Гашпар, громадський активіст

Питання щодо введення в місті військової адміністрації поки не стоїть на порядку денному і чи з’явиться воно, все буде залежати від ситуації на білоруському кордоні. Поки передумов для введення в місті військової адміністрації немає, але Президент країни має таке право в разі повторного наступу з півночі або ж якщо орган місцевого самоврядування не буде виконувати покладені на нього повноваження запровадити військову адміністрацію. Це виключні повноваження Президента і для їх реалізації мають бути обґрунтовані підстави. 

ЧИ НЕ ЗАВАДИТЬ ВІДСТОРОНЕННЯ АТРОШЕНКА ОТРИМУВАТИ ДОПОМОГУ ЧЕРНІГОВУ

Сорок днів блокади і обстрілів Чернігова на початку війни залишили на тілі міста незліченні шрами. Місто-герой вистояло, але тепер мусить докладати великих зусиль для відновлення зруйнованої інфраструктури та житлових будинків. Зараз Чернігів у великій мірі залежить від зовнішньої допомоги, без якої справитися з усіма тими викликами і бідами, які поставила перед нашим містом війна, буде вкрай важко.

Постає логічне питання, чи може негативно вплинути відсторонення Атрошенка на процес отримання допомоги Чернігову, зокрема, і від міжнародних партнерів та міст-побратимів? Наскільки важлива і критична роль самого міського голови Владислава Атрошенка у цих процесах?

Володимир Горбач, виконавчий директор Інституту трансформації Північної Євразії

Владислав Атрошенко залишатиметься міським головою і навряд чи припинить контактувати з партнерами які надають місту допомогу. Просто робитиме це неформально, без підпису на документах. Але зустрічатися і розмовляти зможе. Навіть просто як громадянин. З іншого боку, у депутатського корпусу і секретаря міськради може з'явитися більше простору для ініціативи, а також більше персональної відповідальності за пошук додаткової допомоги постраждалому місту.

Олександр Кодола, міський голова Ніжина

Справді велика кількість допомоги надходить з закордону завдяки особистим контактам міських голів. Це я знаю з особистого досвіду. Без прямої комунікації та довіри до міського голови – жоден міжнародний партнер не почне процес допомоги тому чи іншому населеному пункту. Проте, зарано говорити, яким чином зміниться, треба зрозуміти, як міжнародні партнери відреагують на рішення української Феміди з кейса Атрошенко. Чи будуть сприймати це рішення, як корупційний кейс чи як політичний тиск на опозиційного міського голову.

Олександр Гашпар, громадський активіст

Не думаю, що вплине. Чернігівська міська рада, її виконавчий комітет не куди не зникають. Є особа, яка виконує повноваження міського голови, і в разі бажання, міжнародні партнери і донори не будуть позбавлені жодної можливості допомогти місту і його жителям.

Андрій Подвербний, політичний аналітик

Якщо якісь домовленості досягалися лише на рівні особистих контактів Атрошенка як мера з представниками міжнародних делегацій – тут можуть бути проблеми через втрату зв’язків саме ділового характеру. Хоча той же Олександр Ломако теж має досвід міжнародних переговорів, з останнього варто згадати його візит до Франції. Все буде залежати від того, наскільки міжнародні партнери та міста-побратими дійсно налаштовані допомагати нашому місту.

Олександр Рись, політичний оглядач

Політична боротьба і політичні скандали вже руйнують імідж Чернігова, області. Це буде впливати негативно на допомогу міжнародних донорів і відбудову Чернігова. Скоріше за все більшість функцій по відбудові перетягне на себе ЧОВА.

РІШЕННЯ ЛЬВІВСЬКОГО СУДУ МОЖЕ ВІДКРИТИ СКРИНЬКУ ПАНДОРИ В УКРАЇНСЬКІЙ ПОЛІТИЦІ

Очевидно, що це судове рішення про відсторонення чернігівського міського голови від посади терміном на один рік – це прецедент в українській політиці. Сам Владислав Атрошенко доволі зрозуміло натякає на ангажованість цього судового рішення та адміністративний влив на його прийняття. 

Команда мера наголошує на тому, що міського голову не призначають згори, а його саме обирає місцева громада. Тому таким рішенням суд нібито позбавляє чернігівців права мати того міського голову, за якого вони проголосували. Тезис доволі суперечливий, але тим не менш після вироку Львівського апеляційного суду всі міські голови України були змушені міцно замислитися. Бо сьогодні відсторонили чернігівського міського голову, а завтра можуть відсторонити й іншого. Отже, як у майбутньому це резонансне судове рішення може вплинути на український політикум загалом і всю систему місцевого самоврядування?

Олександр Гашпар, громадський активіст

Так, прецедент створений і добре, якщо цим прецедентом був даний сигнал чиновникам і посадовцям різних рівнів в країні про недопущення використання ними свого службового становища в приватних цілях і, що кожне таке правопорушення буде каратися відповідно.

Володимир Горбач, виконавчий директор Інституту трансформації Північної Євразії.

Це рішення, м'яко кажучи, не стільки судове, скільки політичне. Думаю через деякий час деяким суддям буде за нього соромно. І це справді дуже поганий сигнал не лише для Чернігова, але й для усієї системи місцевого самоврядування, а також для судової системи, тобто правової держави.

Олександр Рись, політичний оглядач

Для місцевого самоврядування судове рішення про відсторонення Атрошенка - небезпечний прецедент. Виходить, що можна знімати політиків з виборних посад за найдрібніші порушення? Це реальна загроза місцевому самоврядуванню. Дуже не хотілося б, щоб під туманом війни і антикорупційної боротьби, влада чистила політичне поле на свою користь, але саме це ми бачимо зараз.

Олександр Кодола, міський голова Ніжина

Дійсно є і соціальний, і міжнародний запит на більш жорстку реакцію українського правосуддя відносно корупційних кейсів серед політичних та державних діячів. Проте, не слід забувати про той факт, що судову систему ще не повністю очищено від практики вибіркового правосуддя.

Андрій Подвербний, політичний аналітик

Складний військовий час - не кращий період для активної політичної боротьби, оскільки так можна і розхитати державу зсередини. Вочевидь, український політикум буде ставати обережніший і поступливіший у відносинах із тими, хто зараз знаходиться на самій вершині владного Олімпу. Висновки з цього судового рішення повинні зробити ті очільники міст, які могли відкрито або тихо фрондувати проти рішень центральної влади.

На рівні чернігівського політикуму вірогідне подальше посилення впливу виконавчої вертикалі влади, яку в регіоні представляє ОВА на чолі із її очільником В’ячеславом Чаусом. В зв’язку з цим варто спостерігати за майбутньою ситуацією в обласній раді, оскільки після призначення начальника ОВА виконувачем обов’язків керівника обласної партійної організації партії «Слуга Народу» його вплив на діяльність фракції «слуг» у обласній раді та і загалом на саму облраду значно збільшиться. А також за ймовірними рухами тих голів територіальних громад регіону, що були обрані від партії «Рідний дім» та наразі орієнтуються на Владислава Атрошенка.





Приєднуйтесь у Viber та Telegram до спільноти "Чернігівський Фонтан", де тільки найактульніші новини та історії нашого міста.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW