Про Поліські болота і "болотне свято"



Про Поліські болота і Болотне Свято.

Жити у більш гарячому кліматі всім стає все більш проблематичніше, але найбільше бідують, мабуть, болота.

Минулий рік був прохолодним і, здавалось, болота мали нагоду хоча б трішки відібрати територій у дерев і змусити хоча б деякі з них засохнути. Болота затоплюються у осінньо-зимовий час. Замість того, щоб бути жертвою зміни клімату, наші ліси і болота мають стати життєво важливим інструментом у боротьбі з потеплінням.

Фото. 1. Річка Перга з околиць Поліського природного заповідника. Тут колись були водопади, котрі були понищені експедицією генерала Жилінського. Дуже гарне місце для відновлення порогів і природного ландшафту річки. На цей проект можна знайти кошти, обґрунтуваши його, як «пожежну водойму».

Про Поліські болота і "болотне свято", фото-1

Фото.2. Природний вигляд екотону-узлісся мезотрофного або перехідного болота.

Про Поліські болота і "болотне свято", фото-2

Фото.3. Підтоплені молоді ліси у зимовий період під час повеней дають змогу виявити місця, де ще зовсім недавно були болота.

Про Поліські болота і "болотне свято", фото-3

Фото.4. Незвична для зимового краєвиду Поліського заповідника картинка, коли безліч дрібненьких потічків пропускають воду з боліт, дорогоцінну нині воду. У минулому взимку відлиги не були в змозі повністю розтопити лід зі снігом - вода з боліт йшла весною і дуже повільно, бо нічні заморозки знову морозили воду.

Про Поліські болота і "болотне свято", фото-4

Фото.5. Осінній водно-болотний пейзаж.

Фото і текст Сергія Жили

Джерело: Поліський природний заповідник - Polissya Reserve



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW