Курці платитимуть більше: найближчим часом в Україні зросте вартість сигарет



Деякі податкові ставки з 1 січня 2023 року в Україні зазнали змін, це ж стосується порядку нарахування деяких податкових зобов'язань.

У 2023-му році в рамках щорічного перегляду акцизу на тютюнові вироби в нашій державі ціни на цигарки зростуть.

Згідно Податковому кодексу України, з 1 січня 2023 року в Україні деякі ставки податків і порядок нарахування деяких податкових зобов'язань зазнали певних змін.

До прикладу, специфічні ставки акцизного податку та мінімального акцизного податкового зобов'язання зі сплати акцизного податку з тютюнових виробів (п.17 підрозділу 5 розділу ХХ "Перехідні положення" ПКУ) зростуть на 20%.

Передбачено, що ставки по трохи зростатимуть з 2021 по 2025 рік (щорічно на 20 відсотків).

З цього випливає, що пачка цигарок коштуватиме значно більше. Вартість навіть найдешевших цигарок підніметься мінімум до 70 грн. Середня пачка цигарок подорожчає на 10 грн. Цигарки середнього класу обходитимуться українцям на 14 грн більше, ніж це було раніше. Як результат вартість сигарет середнього цінового сегмента становитиме близько 84 грн за пачку, а за пачку преміум класу потрібно буде віддати понад 92 грн.

Однак зараз курці не помітять цього підвищення цін. Справа в тому, що в кінці року виробники і продавці тютюнових виробів накопичують продукцію, аби запастися дешевшими виробами. А вже в лютому-березні ці запаси вичерпаються, а отже курці точно відчують на собі різке підвищення в ціні. Прогнозується, що вже в 2025-му акциз вартуватиме 90 євро за тисячу штук, а пачка найдешевших на ринку сигарет подорожчає до 101 грн.

Яка ж ситуація з акцизом в Україні?

Євросоюз рекомендував українській владі підвищити акцизи до рівня цін характерного для країн ЄС. На їхню думку, в такий спосіб можна зменшити відсоток контрабанди.

15 лютого 2022 року Радою був ухвалений закон про акциз з продажу тютюнових виробів. За даним законом виробники та імпортери повинні сплачувати акциз у розмірі 5 відсотків від продажу тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну та рідин для електронних сигарет замість суб'єктів роздрібної торгівлі.

4 квітня 2022 року ЗМІ повідомляли про наміри Верховної Ради ухвалити закон, за яким під час воєнного та надзвичайного стану будуть скасовані максимальні роздрібні ціни (МРЦ) на тютюнові вироби.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW