Масові скорочення в IT-галузі: чого чекати фахівцям з Тернопільщини



Січень 2023-го вже став рекордним за кількістю скорочених працівників у найбільших світових техкомпаніях – 68 500 людей втратили роботу. Чи докотилася ця хвиля до української IT-галузі

«Привіт всім! Мене торкнулися звільнення в Microsoft, де я працювала останні майже 1,5 року. Я Senior Front End Engineer з досвідом 8,5 років», – пише українська фронтенд-інженерка Вікторія Щуцька у Linkedin. Її останнє місце роботи – празький осередок техногіганта.

18 січня 2023-го Microsoft оголосив про скорочення ще 10 000 людей – це 5% глобального штату, пише Forbes Україна.

Microsoft – далеко не єдина технологічна компанія, яка скорочує штат: за неповний січень 2023-го 229 фірм попрощалися із понад 68 500 людей, свідчать дані трекера Layoffs.fyi. Наразі це місячний рекорд із початку пандемії COVID-19. За увесь 2022-й рік скорочення охопили понад 159 600 співробітників.

Фундаментальні причини масштабного скорочення у галузі містко описав виконавчий директор Microsoft Саті Наделла: «Ми спостерігали, як клієнти збільшили свої цифрові витрати під час пандемії. Тепер ми бачимо, як вони оптимізували свої цифрові витрати, щоб робити більше за менші видатки». Чистий прибуток корпорації у другому кварталі 2023-го фінроку зменшився на 12% – до $16,4 млрд. Доходи зросли лише на 2% – це найнижчий темп із 2016 року, зазначає CNBC.

Інші з FAANG

Через два дні після Microsoft про погані новини команді повідомив CEO Google Сундар Пічаї – компанія вирішила скоротити близько 12 000 посад. «Це означатиме прощання з деякими неймовірно талановитими людьми, над чиїм наймом ми наполегливо працювали, з якими нам подобалося працювати», – йдеться у його відкритому зверненні.

Рішення Google звільнити 6,4% співробітників не стало несподіванкою, але приголомшило декого з тих, хто потрапив під скорочення, пише The Information. У списку на звільнення, за даними джерел видання, опинилися працівники із високими показниками продуктивності та керівники із зарплатами $0,5–1 млн на рік.

Український контекст

Українські айтівці, які працюють у глобальних компаніях у міжнародних офісах, втрачають роботу нарівні з іншими спеціалістами. «У моїй команді скоротили 60% працівників», – розповіла в інтерв’ю AIN ексрекрутерка Google Марʼяна Лукинюк, яка мешкає в Ірландії.

Але до України світова хвиля скорочень ще не докотилася, вважає керуюча партнерка рекрутингової агенції CNA International IT Таїсія Млюзан: «В Америці зараз дуже добре видно, що багато класних кадрів вийшло на ринок. В Україні інша ситуація».

Українськими IT-компаніями хвиля скорочень прокотилася на початку російського вторгнення. У березні 2022-го сотні ІТ-фахівців скоротили компанії Rozetka, EVO, «Нова Пошта» та Parimatch Tech. Коли бізнес стабілізувався, повернули тільки частину IT-працівників. «У деяких моментах ми більш песимістично дивилися на розвиток подій», – розповідав в інтерв’ю Forbes CEO EVO Микола Палієнко. Наразі в EVO знову працюють 20% із 430 звільнених спеціалістів.

Сервісні компанії, у яких працює левова частка українських айтівців, масштабних звільнень не проводили, але заморожували найм. Наприкінці лютого 2022 профільний ресурс DOU писав про намір харківської NIX звільняти айтівців, які відмовилися виїхати з Харкова й не можуть виконувати свої обов’язки. Пізніше президент компанії NIX Ігор Брагінський в інтервʼю Forbes спростував скорочення: «Звільнень, пов’язаних із війною чи змінами ринку, у нас не було».

Індустрії №1 приготуватися. Масові скорочення у глобальних техкомпаніях набирають обертів. Україну теж не омине – в зоні ризику до 30% айтівців /Фото 1Індустрії №1 приготуватися. Масові скорочення у глобальних техкомпаніях набирають обертів. Україну теж не омине – в зоні ризику до 30% айтівців /Фото 2

Що відбувається в українських представництвах глобальних техкомпаній, які скорочували персонал у січні? Поміж антилідерів січневих звільнень українські представництва мають до двох десятків компаній, серед них SAP, Microsoft, Google, Vimeo. Далеко не у всіх із них є R&D-центри в нашій країні.

Наприклад, у київському офісі Google працювало до 50 людей у 2021 році, розповідав Forbes керівник Google Україна Дмитро Шоломко.

«Співробітники, які працюють в українському офісі, підпорядковуються мені суто номінально», – говорив він.

Відділ комунікацій підпорядковувався німецькому офісу, маркетинг працював через Прагу, фахівець з government relations і public policy звітує ізраїльському офісу, розповідав Шоломко.

Масштаби урізання штатів в окремих географічних регіонах компанії офіційно не коментують.

Схоже, що працівники R&D-центрів в Україні вже втрачають роботу. Дописи співробітників у професійних спільнотах свідчать, що скорочення відбуваються.

«Цими днями на мене вплинуло 11% звільнення у Vimeo. Тепер я відкрита для нових можливостей як партнер по роботі з персоналом або менеджер із роботи з досвідом співробітників», – пише Марина Васильєва у Linkedin.

Аналогічний допис опублікував її колега з Києва Олег Сітало. 4 січня 2023-го американський відеохостинг з капіталізацією $734 млн оголосив про скорочення близько 130 працівників по всьому світу. У київському офісі компанії, за даними дашборду Мінцифри Ukrainian Tech Ecosystem Overview, налічується до сотні співробітників.

З аналогічних дописів стало відомо про звільнення частини української команди американського стартапу DataRobot у серпні. Станом на початок 2022-го оцінена у $6,3 млрд ШІ-компанія мала близько 300 співробітників у Києві, Львові, Хмельницькому.

Влітку DataRobot скоротив 26% персоналу по всьому світу, ще 7% мали піти за власним бажанням, писав The Information. Серед них були й українські співробітники, підтвердив Forbes тімлід DataRobot Олександр Руппельт. Точне число звільнених ні він, ні генеральний менеджер в Україні Андрій Піддубний, ні представники головного офісу стартапу не називають.

Чи загрожує українським айтівцям безробіття? За підсумками 2022-го темпи IT-найму в Україні сповільнилися на 13%, свідчить статистика профільного сайту вакансій Djinni. У грудні на 12 000 вакансій претендувало 62 000 айтівців.

Великі звільнення IT-гравці ще в принципі не розпочинали, каже Млюзан, але є вірогідність, що вони стартують у лютому 2023-го й триватимуть увесь рік. На додачу до гальмування світового IT-ринку, з жовтня Україна періодично занурюється в блекаути, шукати клієнтів сервісним компаніям стає важче. «Це стосується великого аутсорсу, і буде скорочено мінімум 30% людей», – прогнозує Млюзан, посилаючись на закрите опитування настроїв топменеджменту.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW