Чи буде обвал гривні, якщо Нацбанк скасує фіксований курс долара



На початку повномасштабного вторгнення росії НБУ запровадив фіксований курс долара. Це врятувало гривню від сильної девальвації. З того часу було лише раз підвищено фіксований курс. Але долар треба відпускати "на волю". Інакше українській валюті загрожує різкий обвал.

Про це повідомив радник голови НБУ Юрій Городниченко в інтерв'ю Forbes Україна.

За його словами, якщо зараз не скасувати фіксований курс долара, то вже цьогоріч може повторитися ситуація 2014 року, коли гривня обвалилася одразу втричі.

"За Януковича фіксований курс захищали дуже довго. Це скінчилося катастрофою. Тому важливо не доводити до крайньої межі і виходити з фіксованого курсу дуже поступово. Зараз Україна, на відміну від 2014 року, має ресурси для цього", - розповів Городниченко.

Він розповів, що зараз Україні вдається утримувати гривню від обвалу завдяки потужним фінансовим вливанням західних партнерів. Рано чи пізно ця підтримка закінчиться і гривня стрімко почне девальвувати.

"Щоб пом'якшити цей удар та адаптувати фінансову систему країни до неминучого потрясіння, потрібно вже сьогодні відпускати долар у вільне плавання. Тому краще вже зараз поступово відмовлятись від фіксованого курсу долара", - вважає Городниченко.

Для уникнення проблеми він запропонував модель з плаваючим курсом, але з обмеженням коливання протягом дня. Експерт зазначив, що це не означає автоматичної девальвації: гривня може зміцнюватись або залишатися плюс-мінус на одному рівні.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW