Без імені Пушкіна і слова "російський". Історія виникнення Харківського академічного драматичного театру, - ФОТО



Історія виникнення Харківського академічного драматичного театру.

24 грудня Харківська обласна рада після серії невдалих спроб і череди скандалів нарешті перейменувала Харківський академічний російський драматичний театр імені Пушкіна на Харківський академічний драматичний театр. Після цього рішення депутатів почався процес зміни статутних документів і печатки театру. Згодом на будівлі з'явиться нова назва, а процес дерусифікації театру остаточно закінчиться. Це стане новою сторінкою в його історії, яка почалася в першій половині 20-го століття.

Редакція сайту 057 розповідає історію виникнення Харківського академічного драматичного театру.

Без імені Пушкіна і слова "російський". Історія виникнення Харківського академічного драматичного театру, - ФОТО, фото-1

Харківський академічний драматичний театр створили у 1933 році за постановою Ради народних комісарів УРСР. Очолити театр запросили Миколу Петрова, який на той момент був режисер Ленінградського академічного театру драми. Петров приїхав до Харкова зі своєю трупою акторів, серед яких були Людмила Скопіна, Віктор Хохряков, Володимир Еренгберг та інші. Хоча художнім керівником призначили Миколу Петрова, театром також керували Анатолій Крамов і народний артист України Микола Синельников. Відомий антрепренер Синельников керував антрепризою у місті ще з 1910 по 1925 рік. Він виховав десятки талановитих акторів, багато з яких повернулися у Харків до новоствореного театру. Серед них народні та заслужені артисти України - Олександр Зражевський, Софія Строєва-Сокільська та інші. Завдяки цьому був сформований театр яскравих індивідуальностей.

У 1933 році Харків був так званою "першою столицею УРСР", тому Харківський академічний драматичний театр у своєму розпорядженні мав видавництво, де випускалися книги, збірки статей і навіть щотижнева книга. При театрі відкрили студію і перший у місті "Клуб митців", де проходили творчі вечори та знамениті капусники. В ті роки розмови про новий театр не замовкали. Завдання Миколи Петрова якраз і полягало у тому, щоб створити унікальний театр, а не просто відкрити нову будівлю, де щовечора гратимуть спектаклі. Вже перші спектаклі - "Ревізор" Миколи Гоголя у постановці Миколи Петрова і "Лихо з розуму" Олександра Грибоєдова в постановці Миколи Синельникова - принесли театру широку популярність.

Після повернення Києву статусу столиці, закриття видавництва і скасування "привілеїв" столичного театру, Микола Петров поїхав до Москви. І з 1937 по 1951 рік Харківським академічним драматичним театром керував видатний режисер Олександр Крамов. У спектаклях за творами Льва Толстого - "Анна Кареніна" та "Воскресіння" - проявили високу майстерність народні артисти України Олександра Воронович, Ніна Тамарова, Іван Любич та інші.

Без імені Пушкіна і слова "російський". Історія виникнення Харківського академічного драматичного театру, - ФОТО, фото-2

У 1949 році у дні 150-річчя від дня народження російського поета Олександра Пушкіна Харківський академічний драматичний театр отримав ту саму скандальну частину у своїй тепер вже колишній назві. Після смерті Крамова до режисури звертаються провідні актори театру - Василь Арістов та Сергій Лерман, а також запрошуються Леонід Варпаховський і Володимир Ненашев. Останній був художнім керівником театру наприкінці 60-х - початку 70-х років.

В 1971 році театру присвоїли звання "академічний". Незважаючи на високий виконавський рівень на початку 70-х років, Харківський академічний драматичний театр потребував оновлення. У зв'язку з кризою театру з Києва на вимогу партійних органів направили народного артиста України Олександра Барсегяна. Він багато років працював у столичних театрах Києва та Мінська, був випускником Харківського театрального інституту, тому приїхав у Харків створювати свій театр. Барсегяну вдалося привнести у вистави театру гостре відчуття сучасності, громадянський пафос та вольовий темперамент. Під його керівництвом поставили значні спектаклі, завдяки яким театр одразу піднявся на рівень провідних театрів України. Так, у сезоні 1975-1976 років Олександр Барсегян поставив спектаклі "Відкриття" Юрія Щербака, "Темп-1929" за творами Миколи Погодіна і ще багато інших.

На огляді найкращих вистав театрів України Харківський академічний драматичний театр отримав першу премію. У різні роки тут поставили спектаклі "Макбет" Вільяма Шекспіра, "Декамерон" Джованні Боккаччо, "Поминальна молитва" Григорія Горіна та інші. Спектаклі театру здобули йому заслужену славу та любов глядачів.

Нагадаємо, що редакція сайту 057 розповідала історію виникнення харківського проспекту Гагаріна. Детальніше про це читайте тут.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW