Газовики Чернігівщини замінили 16 газорегулювальних пунктів, знищених під час бойових дій



Бобровиця та Новоселівка – мікрорайони Чернігова, які чи не найбільше постраждали під час бойових дій в лютому та березні. Російські окупанти нещадно молотили їх з артилерії та авіації, щоб вибити українських військових з позицій та прорватися в місто. Тут нема кожного третього будинка, а кожен другий – поруйнований. Люди потроху відбудовуються. Така сама історія з критичною інфраструктурою – мережами електропостачання та газовими. Розірвані півтонними авіабомбами були навіть підземні газогони, що вже говорити про наземне обладнання. Від шафового газорегулювального пункту, який розподіляв газ частині мікрорайону, лишилися одні друзки.

Газ сюди повертали в декілька етапів – спочатку в аварійному режимі, щоб він якнайшвидше з’явився там, де вціліли газові системи, чи їх можливо було оперативно відновити. Потім провели капітальні ремонти та запустили газорозподіл в штатному режимі. Замість 4-х зруйнованих ГРП та ШГРП поставили нові. Зварювальник «Чернігівгазу» Олександр Ященко навесні відпрацював одну довжелезну зміну тривалістю 40 днів, разом з колегами під час обстрілів та авіанальотів вони виїздили на пошкодження мереж, щоб втримати для людей газопостачання. Він щиро радіє новим встановленим шафам: «Ви знаєте, у нас тепер інші радості. Люди цінують те, що раніше сприймалося як належне. Був газ, і мало хто замислювався, звідки він береться. А не стало шматка труби і ШГРП – не стало і газу. Тому для людей це радість, що він знову є, а для мене як фахівця – що я можу бути впевнений у стабільності газопостачання, бо ми встановили тут найсучасніше обладнання».

Під час бойових дій на Чернігівщині було вщент знищено 16 газорегулювальних та шафових газорегулювальних пунктів. Нині замість них вже працюють нові. Швидке відновлення стало можливим завдяки тому, що необхідне обладнання серійно виготовляється на трьох українських заводах RGC Production. З початку року ними було випущено 1200 шафових газорегулювальних пунктів. Масове виробництво «шаф»– результат уніфікації типів ШГРП, яку провела РГК. Якщо раніше кількість типів газорегулювального обладнання, встановленого на газових мережах, доходила до сотні, то зараз розроблено 10 видів шаф. Це дозволяє заздалегідь планувати масове виробництво і оперативно постачати необхідне обладнання операторам ГРМ в регіони. Якби такої уніфікації не відбулося, відновлення газопостачання в деокупованих областях тривало б набагато довше. Під кожен зруйнований ШГРП або ГРП потрібно було б розробити проект, передати його виробнику, замовити і потім чекати постачання близько 3 місяців. Зараз цей строк скоротився до 7 днів.

Газовики Чернігівщини замінили 16 газорегулювальних пунктів, знищених під час бойових дій, фото-1

Крім того, ці шафові пункти обладнані італійськими регуляторами тиску Pietro Fiorentini, адаптованими до роботи в умовах підвищеної складності. Це підтвердилося в бойових умовах - коли обладнання старого зразка вимикалося через впливи вибухових хвиль та пошкодження, нові ШГРП продовжували певний час підтримувати тиск газу, давши таким чином ремонтним бригадам можливість усувати аварії, фактично, без переривання газопостачання.

Загалом в 2022 році «Чернігівгаз» встановив в області 76 таких нових сучасних шафових газорегулювальних пунктів, які розподіляють газ та підтримують його тиск на належному рівні, необхідному для роботи газових приладів.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW