У час, коли Україна веде виснажливу війну за волю, з'їзд суддів обрав до ВРП "московський патріархат в мантіях", - ЦПК



З'їзд суддів, який відбувся 11 та 12 січня 2023 року, обрав 8 членів Вищої Ради правосуддя.

Як повідомляє Фундація DEJURЕ, за ці два дні судді майже виключно обрали найгірших серед 16 кандидатів запропонованих Етичною радою. І продемонстрували свою неготовність до реальних агентів змін у судовій системі.

Раніше в Фундація DEJURЕ пояснили, для чого необхідно було обрати членів ВРП:

Попри жорстоку війну з російськими окупантами Україна продовжує впроваджувати реформи, які є умовою збереження статусу кандидата в ЄС. Однією з таких реформ є судова, що полягає, зокрема, у якісному оновленні основного органу суддівського врядування — Вищої ради правосуддя (ВРП). Саме ВРП належать виняткові повноваження призначати та звільняти українських суддів.

ВРП складається з 21 члена: 10 призначає з’їзд суддів з-поміж суддів та суддів у відставці, по 2 члени — президент, парламент, з’їзд науковців, з’їзд адвокатів, конференція прокурорів, а голова Верховного Суду входить туди за посадою.

Для очищення ВРП було створено Етичну раду — незалежне журі, яке наполовину складається  з міжнародних експертів з вирішальним голосом, покликане відсіяти недоброчесних членів та кандидатів. Після перевірки та співбесіди Етична рада рекомендує кандидатів суб’єкту призначення, а суб’єкт затверджує їх своїм голосуванням.

За результатами очищення попереднього складу ВРП на посаді лишилось четверо членів з 21 — Віталій Саліхов та Інна Плахтій від з’їзду суддів, Оксана Блажівська за квотою президента та Всеволод Князєв за посадою голови ВС. Свою квоту вже заповнив парламент, призначивши членами ВРП адвоката Романа Маселка та доцента НЮУ імені Ярослава Мудрого Миколу Мороза. Одну посаду з двох заповнив і з’їзд науковців, призначивши доцента Національної академії правових наук Дмитра Лук’янова. Таким чином, наразі у Вищій раді правосуддя є семеро членів.

Щоби ВРП стала повноважною, необхідно обрати 15 членів із 21. Наступним суб’єктом призначення, який отримав рекомендації щодо кандидатів від Етичної ради, став з’їзд суддів. Коли з’їзд заповнив усю свою квоту — 8 суддів/суддів у відставці — ВРП стає повноважною і зможе розпочати свою роботу.

Саме тому було важливо відстежити, кого з суддів-кандидатів пропустить Етична рада та, відповідно, з-поміж кого обиратиме з’їзд суддів.

Загалом подалися на конкурс 60 кандидатів. З них 3-х Етична рада не допустила через невідповідність документів. Ще 7 — судді Олеся Журавська, Наталія Храпак, Володимир Петренко, Дмитро Свояк, Олена Ситнік, Михайло Юркевич, Олександр Вільчинський — оголосили про припинення участі у конкурсі після запитань д них Етичної ради правосуддя.

Як   зазначають активісти, за два дні 11 та 12 січня 2023 судді майже виключно обрали найгірших серед 16 кандидатів запропонованих Етичною радою. І продемонстрували свою неготовність до реальних агентів змін у судовій системі.

11 січня з’їзд суддів обрав 5 членів ВРП:

Юлію Бокову,

Аллу Котелевець,

Григорія Усика,

Олександра Сасевича,

Ольгу Попікову. 

12 січня з’їзд суддів обрав ще 3 членів ВРП:

Тетяну Бондаренко,

Олену Ковбій

Сергія Бурлакова.

Наприклад, Сергій Бурлаков неодноразово відвідував територію РФ після анексії Криму та окупації Росією частини українських територій; тісно пов'язаний із родиною відомого харківського бізнесмена і регіонала Олександра Фельдмана (у парламенті 9-го скликання він був членом фракції вже забороненої ОПЗЖ); має неспівпадіння в майнових деклараціях.

У час, коли Україна веде виснажливу війну за волю, з'їзд суддів обрав до ВРП "московський патріархат в мантіях", - ЦПК, фото-1

Обрання такого кандидата членом ВРП поставить під загрозу діяльність ключового органу судового врядування та довіру до нього.

Про усіх кандидатів детально розповідається ТУТ.

Ось як охарактеризував обрання 8 членів ВРП Центр протидії корупції:

З’їзд суддів розблокував роботу ВРП. І це єдиний позитив від роботи цього зборища. 

Цей позитив затьмарює те, КОГО відірвані від реальності судді обрали членами ВРП. Ключового судового органу країни, який призначає/карає/звільняє суддів. 

З-поміж восьми обраних членів ВРП до семи є чимало серйозних питань. 

Як ви гадаєте, чи каратимуть Бурлаков та Бокова суддів, які відвідували росію або окупований Крим? Якщо самі це робили і не бачили в цьому нічого поганого. 

Чи каратиме суддів за ухвалення рішень не на робочому місці або приховування фактів порушення ПДР пані Бондаренко, якщо сама так вчиняла? 

Чи каратиме суддів пані Котелевець, яку ще у 2012 році мали звільнити за те, що при розгляді справи про ДТП не врахувала результати судекспертизи, а потім зменшила компенсації потерпілому? 

Чи каратиме суддів за брехню в деклараціях пані Попікова, яка сама впродовж кількох років не вказувала жодної нерухомості? 

Чи матиме питання до майнових муток суддів пан Сасевич, який розповідав, що дружина придбала Пассат за $35 тисяч, перед тим отримавши подарунок/виграш на приблизно таку ж суму? 

Чи пан Усик, який приватизував службову квартиру в Києві площею 89 квадратів (перед тим, задля створення видимості потреби в такому житлі, переписав на своїх синів власні дві квартири), звертатиме на схожі дії інших суддів? 

Звісно, що ні. Всі вони покриватимуть суддів, які вчиняють ті самі дії. Мають зв’язки з рф, брешуть в деклараціях, ухвалюють рішення не на робочому місці, розповідають казочки про мільйонні виграші і подарунки. 

Особливо сумно, що "московський патріархат в мантіях" обирається на ключові посади тоді, коли Україна веде виснажливу війну за волю та незалежність. Коли Україна прагне стати членом ЄС. Коли гинуть найкращі. Коли як ніколи хочеться справедливості. Коли є запит на такі бажані зміни.

Зазначається, що від завтра Вища рада правосуддя повноцінно відновлює свою роботу, оскільки в її складі 15 членів, необхідних для її повноважності. Оцінювати новий склад активісти будуть за їхніми рішеннями, нова ВРП має шанс спростувати сумніви громадськості. Найближчі з цих рішень — це обрання голови ВРП та заступника. Тоді вже можна буде робити перші висновки.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW