Що говорили російські знаменитості, які висловилися в підтримку України



Виявилося, що серед відомих росіян все-таки є невеликий відсоток тих, хто висловився в підтримку України після російського повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року.

Чи є в Росії хоча б мінімальна частка адекватного населення, яке розуміє, що їх країна разом з владою та громадянами - це злочинці? Виявляється, що все ж є. Принаймні, серед тих, чиї імена більш-менш медійні та відомі.

Той факт, що хтось із росіян відверто виступає проти дій своєї країни на території України, не робить їх хорошими. І не знімає з них відповідальність за злочини, які коять їх співгромадяни. Також, судячи з того, як більшість росіян реагує на мобілізацію, думка зіркових опозиціонерів для них мало що вартує. 

Втім, ми вирішили все ж проаналізувати висловлювання російських зірок та відомих особистостей, які наважилися висловитися в публічному просторі проти свого режиму та хоч якось намагаються змінити думку своєї російської аудиторії. Звісно, хоробрість ця до них прийшла, коли вони вже залишили територію РФ. В основному ці вислови лунали на просторах соцмереж, але їх “підхоплювали” й українські ЗМІ. 

Цей матеріал в жодному разі не шукає “хороших росіян”, не закликає їх пробачати і не намагається якось “відбілити” тих, про кого далі піде мова. Його мета - дослідити, наскільки послідовні проукраїнські росіяни у своїй позиції і чи висловлюють вони мимоволі пропагандистські наративи. 

Face

Скандальний російський репер Іван Дрьомін або Face у березні 2022 року заявив, що залишив Росію на знак протесту проти її неспровокованої війни в Україні, - повідомляло Радіо Свобода.

У себе в Instagram (зараз сторінка видалена) він написав наступне:

“Мене і моїх близьких вижили, вижили з власного дому, з власної землі, вижила ваша держава, яку я остаточно відмовляюся визнавати своєю з цієї секунди, і вижив наш народ, якому абсолютно ***** [плювати] на все, доки вистачає грошей на бутерброд із маслом.

Бачив би вас усіх мій прадід, який пройшов усю війну до Берліна і був нагороджений орденом Суворова. Якби він знав, що через 75 років ви з гордістю придумаєте собі власну свастику і вважатимете себе визволителями Європи, віроломно напавши рано вранці на братську країну, яка у 28,5 раза менша за нашу по території, то він би швидше застрелився, ніж продовжив за вас воювати”

Пізніше в інтервʼю для українського журналіста Дмитра Гордона він зізнався, що відчуває сором та провину за свій народ, за те, що він росіянин та за те, що зробив недостатньо, аби запобігти цій війні.

Також проводив у Польщі благодійні концерти для України.

Little Big

Що говорили російські знаменитості, які висловилися в підтримку України, фото-1

Російський гурт Little Big у червні 2022 року висловився, що засуджує дії Путіна, та випустив антивоєнний кліп, - повідомило ТСН.

"Ми обожнюємо свою країну, але повністю не згодні з війною в Україні, навіть віримо, що будь-яка війна є неприйнятною. Ми засуджуємо дії російського уряду, а також нам настільки огидна машина російської військової пропаганди, що ми вирішили залишити все і виїхати з країни", – прокоментував соліст гурту Ілліч.

А ось сам антивоєнний кліп:

Ногу свело

Що говорили російські знаменитості, які висловилися в підтримку України, фото-2

Російський гурт “Ногу свело” випустив на підтримку України кліп та пісню з однойменною назвою:

Також у 2022 році гурт випустив ще кілька кліпів, які засуджують російський режим та росіян, які підтримують війну. Серед таких відео - “Назад, Россия”, “С Новым годом, сынок!”, “Гимн обреченных”, “Поколение z”, “Буква зю”.

Максим Галкін

Що говорили російські знаменитості, які висловилися в підтримку України, фото-3

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну артист Максим Галкін неодноразово висловлювався проти війни. Галкін та його дружина, співачка Алла Пугачова невдовзі після початку бойових дій залишили Росію. Пугачова не робила публічних заяв про війну, - повідомляє Ukrinform.

У Росії його оголосили “іноагентом”. А в Україні російського гумориста і телеведучого Максима Галкіна виключили з переліку осіб, які загрожують національній безпеці України, оскільки він публічно засудив агресію своєї країни. 

Також, як повідомляє Telegraf, в Інстаграмі в коментарях під відео, опублікованим Галкіним з концерту гурту "Бі-2" у Тель-Авіві, артист відповів українській шанувальниці, яка запитала чоловіка, чому він досі підписаний у соцмережі на сторінки путіністів Гагаріної, Газманова, Доліної, Баскова та інших відомих росіян, які підтримали вторгнення росії до незалежної України та вбивства мирних громадян.

Гуморист із повагою до дівчини вирішив дати відповідь українською мовою. За словами Галкіна, бути підписаним — не означає бути згодним з їхньою думкою.

Слід додати, що у всіх своїх дописах в Instagram, які стосуються війни, він додає фразу: “Максим Галкин визнаний Мінюстом РФ іноагентом”.

IC3PEAK

Що говорили російські знаменитості, які висловилися в підтримку України, фото-4

Аудіовізуальний проєкт складається з двох осіб – Анастасії Кресліної та Миколи Костильова. У 2018 році дует поїхав із туром Росією, де їх переслідували представники МВС та ФСБ, які зривали концерти та стежили за тим, що музиканти говорять на сцені. почалося це з випуску відеокліпу “Смерти больше нет”.

Після 24 лютого 2022 року група виступила проти війни та залишила Росію, а потім провела європейський тур та зібрала кошти на підтримку України. У липні 2022 року IC3PEAK включили до неофіційного списку заборонених у Росії артистів.

На своїй сторінці в Instagram гурт регулярно у сторіс нагадує, що РФ розпочала необґрунтовану війну проти України, скидує посилання на фонди, куди можна задонатити для допомоги Україні.

Noize MC

Що говорили російські знаменитості, які висловилися в підтримку України, фото-5

Російський репер Noize MC, який підтримав Україну, заявив, що дуже хоче, щоб від українців нарешті відчепилися і дали їм нормально розвиватися.

Він сказав, що з болем у серці сприймає те, що зараз відбувається у світі, особливо в Україні, - повідомив UNIAN. 

Втім, він також стверджував в інтервʼю для Юрія Дудя, що жертви в Україні “залишаться на совісті політиків”. Спроба покаятися в цьому інтервʼю виглядала невпевненою, адже музикант озвучував тези про “винних політиків” та “братні народи”. 

Також в одному зі своїх виступів він озвучив іншу тезу: 

“Коли з Бєлгорода полетіли ракети, я знав, що вони повернуться. Сьогодні, на жаль, це сталося. Моє любе місто обстріляли”

Олександр Невзоров

Що говорили російські знаменитості, які висловилися в підтримку України, фото-6

Він не зірка шоубізнесу, але персона не менш відома та одіозна. Російський журналіст та публіцист з 2014 року почав висловлювати в медійному просторі проукраїнську позицію. Після повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого його позиція, яку він транслює, набула відтінку радикально антиросійської.

У 2022 році Невзоров також отримав українське громадянство, а паспорт потім показав в одному з відео, які регулярно виходять на його Youtube-каналі.

У Росії проти Невзорова через його антивоєнні висловлювання порушили кримінальну справу за статтею про «фейки про російську армію» – за те, що він опублікував інформацію про російський авіаудар по пологовому будинку в Маріуполі. 

6 травня Басманний суд Москви заочно арештував журналіста, який зараз перебуває поза межами Росії. Мін’юст РФ також вніс Невзорова, який виступає за повернення Криму Україні та повне звільнення Донбасу, до списку ЗМІ-”іноагентів” та заблокував його сайт – хоча ще 10 років тому, на президентських виборах 2012 року, журналіст був довіреною особою Володимира Путіна, - пише Радіо Свобода.

В інтерв’ю телеканалу «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю “Голосу Америки”, Олександр Невзоров розповів, що він – “взагалі не патріот” Росії і “зараз готовий щосили допомагати Україні”, хоча, за його словами, це “не пов’язано з паспортом”. 

Марк Фейгін

Що говорили російські знаменитості, які висловилися в підтримку України, фото-7

Його імʼя в українському інфопросторі стало широко відомим після 24 лютого 2022 року. А саме, коли він почав записувати етери з Олекієм Арестовичем. 

Згідно з досьє на сайті Obozrevatel, він російський опозиційний діяч та екс-адвокат. 

Найбільш широку популярність Марк Фейгін, як адвокат, отримав завдяки таким справам:

  • Справа Pussy Riot. Фейгін захищав учасниць музичного гурту Pussy Riot, яких звинуватили в хуліганстві та розпалюванні релігійної ненависті після акції "Богородиця, Путіна прожени!", Проведеної в храмі Христа Спасителя в Москві.

  • Справа Надії Савченко. Після полону Росією бійця добровольчого батальйону "Айдар", пілота ВПС України Надії Савченко, Марк Фейгін представляв її інтереси в судах і сприяв її звільнення.

  • Справа Мустафи Джемілєва. Коли ФСБ РФ заборонило голові Меджлісу Криму Мустафі Джемілєву в'їзд на територію анексованого півострова, саме Марк Фейгін захищав інтереси політика в судах.

  • Справа Романа Сущенка. Марк Фейгін представляв в суді українського журналіста Романа Сущенка, який є політв'язнем в РФ і незаконно засуджений на дванадцять років позбавлення волі.

Список Путіна

Марк Фейгін є одним із засновників проекту під назвою "Список Путіна". Основна мета даного проекту - зібрати і каталогізувати імена злочинців у владі Російської Федерації, проти яких Заходу необхідно вводити жорсткі санкції.

Список розділений на дванадцять категорій - від "вождів" до "посібників" і включає в себе величезну кількість гучних імен, серед яких є Михайло Пореченков, Роман Абрамович, Олег Дерипаска, Аркадій Ротенберг, Сергій Лавров, Рамзан Кадиров, Сергій Собянін і сам Путін. Спочатку "Список Путіна" був опублікований в мережі, а потім представлений Марком Фейгіним у Вашингтоні.

Наскільки щира позиція перелічених нами осіб, нам невідомо. Як невідомо і те, що змусило їх зайняти саме проукраїнську позицію. Втім, підозра від українців до них все одно не зникає. Адже жоден з цих відомих людей, маючи великий соціальний капітал, не закликає росіян до боротьби, акумуляції спротиву та повалення режиму. 



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW