Що робити переселенцям, які змінили місце проживання



З початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну пройшло вже 10 місяців. За цей час мільйони українців вимушено стали переселенцями. 

Декілька місяців тому людей попередили, що в Україні перевірятимуть місця проживання переселенців і тим, хто змінив адресу, треба зафіксувати це офіційно. Як це зробити?

У разі зміни фактичного місця проживання чи перебування переселенець має звернутися за видачею довідки до уповноваженого органу, а раніше видана йому довідка вилучається, про що вносяться відповідні зміни до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

Усі деталі пояснює Урядовий контактний центр.

Взяття на облік заявника у разі зміни фактичного місця проживання/перебування здійснюється без додаткового подання заяви про взяття на облік і документів. Заявник має право подати до уповноваженого органу повідомлення про зміну фактичного місця проживання/перебування через Портал Дія.

Повідомлення в електронній формі формується автоматично засобами Порталу Дія у довільній формі, придатній для сприйняття його змісту.

У повідомленні зазначаються:

  • прізвище, ім’я, по батькові (за наявності);

  • дата народження;

  • серія (за наявності) та номер паспорта громадянина України або документа, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус;

  • найменування органу, який видав паспорт громадянина України або документ, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус, дата видачі та строк дії (за наявності) паспорта/документа;

  • реєстраційний номер облікової картки платника податків;

  • відомості про нове фактичне місця проживання/перебування;

  • актуалізовані раніше подані відомості;

  • електронна адреса для офіційного листування, контактний номер телефону.

Якщо до складу сім’ї переселенця входять малолітні, неповнолітні діти, недієздатні особи або особи, дієздатність яких обмежена, що є внутрішньо переміщеними особами і змінили фактичне місце проживання, у повідомленні в електронній формі заявником зазначаються їх прізвища, імена, по батькові (за наявності) і дати народження.

Формування повідомлення в електронній формі завершується після накладення електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікати електронного підпису заявника.

Засобами Порталу Дія в автоматичному режимі повідомляється заявнику про результат розгляду повідомлення.

Також із таким питання людина може звернутися до уповноваженого органу, а в разі надання послуги через центр надання адміністративних послуг – до центрів надання адміністративних послуг за фактичним місцем проживання чи перебування та отримати довідку із зазначенням нового фактичного місця проживання.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW