Сертифікація вчителів – важливий чинник забезпечення якості надання освітніх послуг



Завершився 2022 рік, і разом з цим завершився процес сертифікації педагогічних працівників – зовнішнього оцінювання професійних компетентностей учителів.

Це одна з нових і надзвичайно важливих процедур в українській системі освіти, яка допомагає виявити найбільш майстерних педагогів та мотивувати їх до постійного професійного зростання.

Цьогоріч сертифікація вчителів була особливою, бо проходила в умовах воєнного стану. Та навіть у таких складних умовах вона була назрілою. Адже у важкий для країни період боротьби з ворогом роль вчителя лише підвищується. Усім педагогам потрібно постійно працювати над собою, щоб задовольнити потреби суспільства в якісних освітніх послугах в цей особливий період. Це має стратегічне значення, адже якісна освіта – це ключ до миру й успіху, найпотужніша зброя проти міжнародного тероризму та агресії.

Вчителі Житомирщини активно включились у сертифікаційний процес ще влітку 2022 року. З 1 до 15 серпня тривала реєстрація для проходження сертифікації. Квота Житомирської області становила 93 учасники, але вчителі області проявили високу активність і зареєструвались в більшій кількості.

Незалежне тестування фахових знань і вмінь учасників сертифікації відбулось 10 вересня 2022 року. По Україні взяли участь у тестуванні 1855 вчителів початкових класів із 1462 закладів освіти. Подолали цей етап 1335 учасників, серед яких 61 педагог Житомирщини, що становить 72.6% від числа учасників у нашій області.

ІІ етап сертифікації (самооцінювання власної педагогічної майстерності) відбувся в період з 03 по 06 жовтня 2022 року. Вчителі початкових класів – учасники сертифікації заповнювали анкету самооцінювання педагогічної майстерності за допомогою інформаційно-аналітичної системи EvaluEd. Ця система, розроблена Державною службою якості освіти України спільно з чеськими партнерами, не тільки спрощує процес самооцінювання, але й дозволяє візуалізувати його результати. Всі 61 учасник сертифікації Житомирської області успішно подолали другий етап сертифікації.

З 12 жовтня по 18 листопада тривав ІІІ етап сертифікації педагогічних працівників – вивчення практичного досвіду роботи вчителів, який проводила Державна служба якості освіти України та її територіальні органи. Вивчення відбувалось з використанням сучасних цифрових технологій. Зокрема, спостереження за навчальними заняттями та аналіз самопрезентації проводилось дистанційно в синхронному режимі з використанням сучасних платформ для організації відеоконференцій.

Управління Державної служби якості освіти у Житомирській області цьогоріч підготувало 59 власних експертів, які оцінювали роботу учасників сертифікації з інших регіонів України. Експерти з Житомирщини провели вивчення досвіду роботи 60 вчителів початкових класів. Під час проведення ІІІ етапу сертифікації вперше було використано електронний шаблон експертного висновку, який прискорював процес оформлення та збереження цього документу, а також автоматично підраховував кількість балів, набраних учасником сертифікації. Для пересилання експертних висновків використовуються електронні системи документообігу з накладанням експертами електронних цифрових підписів.

Серед учасників сертифікації, досвід яких вивчали наші експерти – освітяни з прифронтових і тимчасово частково окупованих областей. Так, наприклад, вчителька з Херсону проводила навчальні заняття з іншого обласного центру, частина її учнів перебувала в різних куточках України, а інша частина за кордоном. Дивовижно те, що декілька учнів перебували на тимчасово окупованій території, але все одно підключались до онлайн-уроків своєї вчительки.

Процедуру сертифікації проходили вчителі початкових класів Житомирської області. Квота становила 93 учасники. Сформували реєстраційні картки – 102. Перший етап сертифікації (незалежне тестування) успішно пройшли 61 учасник, другий етап (самооцінювання власної педагогічної майстерності) – теж 61. В третьому етапі взяли участь 60 вчителів області. Успішно пройшли цей етап (а отже і всю процедуру сертифікації) 52 педагоги нашої області. Не пройшли – 8.

Сертифікація допомагає учителю впевнитися в своїх силах і підтверджує правильність його педагогічних зусиль. Адже процес удосконалення вчителя має бути неперервним. Сертифікація створює нові можливості для вчителів, які прагнуть до саморозвитку, оновлюють і покращують освітні методики, професійні і загальнолюдські якості. Сертифікація вчителя – це ключ до успіху педагога. Вона має велике майбутнє, оскільки мотивує вчителів до нових звершень. Крім того, вона більш об’єктивна в порівнянні з атестацією, яка, як правило, проводиться комісією того закладу освіти, в якому працює педагог.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW