В Маріуполі почалась примусова паспортизація. Паспорти України відбирають



Працівників окупаційної адміністрації  в Маріуполі на всіх рівнях   - від районного до міського  - змушують отримувати російські паспорти. Причому українські документи примусово відбирають.

Про це 0629 повідомили місцеві мешканці.

"Всіх, хто працює в бюджетній сфері, не важливо, чи то в пенсійному фонді, чи то в РАГСі, чи в якомусь відділі міської адміністрації, змушують оформлювати російські паспорти. При цьому вимагають писати заяви про відмову від українського громадянства, а потім примусово забирають паспорт України", - розповіла Наталья К., яка працює зараз в бюджетній сфері в Маріуполі .

Жінка каже, декілька разів відмовлялась вже від цього, але на неї тиснуть. 

Вона каже, що російські паспорти, які отримують маріупольці, мають штампи "ДНР", яка визнана в Україні терористичною організацією. 

"Ми ж розуміємо тут, що з таким російським паспортом ми можемо виїжджати лише  в напрямку росії. Ні в Україну, ні в Європу, ні навіть в Азію нас з такими документами не пустять, бо "ДНР" не визнана ніким. І звісно, ніхто не хоче отримувати ті паспорти. Бо люди ж не дурні. Якщо б дозволяли залишати український паспорт - погоджувалися б. А на таких умовах - кому воно потрібно, перетворюватись на рабів, прив'язаних до одного місця. Але ж проблема в тому, що мені вже сказали: або ти здаєш свій український паспорт, або ми тебе звільнемо. І я не знаю, що робити, бо у нас в родині працюю лише я".

Зазначимо, що примусове вилучення українських паспортів порушує закони навіть самої російської федерації. Згідно до російського законодавства, в країні дозволено мати подвійне громадянство (це стосується Таджикистану), а також друге громадянство (паспорт будь-якої іншої країни).

Тобто вилучання паспортів - це не вимога законодавства, а політичне рішення. І маріупольці можуть спробувати не погоджуватись з цим. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В росії окупанти роздають паспорти, в яких місто Маріуполь перейменували у Жданов, - ФОТОФАКТ

Українські юристи також коментують таке примусове вилучення українських документів.

В юридичній компанії "Юстикон" зазначають, що є лише один законний шлях відмовитись від українського законодавства  - особисто подати заяву в українське посольство. Заява розглядається протягом року. 

Тож виходить, що всі інші заяви, які зараз збирають окупанти, не мають юридичної сили.

Міністерка міністерства з питань тимчасово окупованих територій Ірина Верещук неодноразово наголошувала, щоб українці на окупованих територіях не погоджувались на отримання російських документів, бо це порушує українське законодавство.

ЧИТАЙТЕ нас в Телеграм-каналі Маріуполь 0629

НАДСИЛАЙТЕ свої повідомлення в Телеграм-бот 0629

ОБГОВОРЮЙТЕ новини в нашій групі Фейсбук - Маріуполь Місто-герой

ДИВІТЬСЯ нас на YouTube



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW