У Львові реставратори відновили історичну браму у кам’яниці



Реставрували історичну браму на вулиці Глібова впродовж двох місяців. 

Станом на 4 січня у Львові реставратори відновили історичну браму у неоренесансній кам'яниці на вулиці Глібова, 15. Реставрацію провели в межах міської програми співфінансування. Про це повідомили у пресслужбі "Бюро спадщини". 

"Ця дубова брама доволі масивна, раніше через неї у двір заїжджала карета, а у дворику в окремій будівлі розміщувалась стайня. Вона була оздоблена різьбленими елементами, однак їхня частина під час попередніх ремонтів  була втрачена.

Також бракувало цокольної дошки на правих дверцятах, фрагмента притульної планки, пошкоджено різьблену раму і тафлю. Роботи було багато", – розповів реставратор Ростислав Малецький.

Фахівці зробили понад 200 нових вставок на заміну пошкодженої деревини. Було відновлено цокольні дошки, доповнено пошкоджену різьбу в декоративних обрамленнях, замінено декілька дверних завісів та відремонтовано автентичні шпінгалети. Майстри оновили засклення та встановили нову клямку.

"Вартість реставраційних робіт становила близько 95 000 грн. З цієї суми внесок учасників програми становив 28 680 грн, а решта суми – це співфінансування від міста", – розповів директор ЛКП "Бюро спадщини" Павло Богайчик.

Ця кам'яниця була зведена у 1889-1896 роках у стилі французького неоренесансу та належала архітектору Юліану Цибульському.

Брама до реставрації
Фото: spadshchyna.lviv.uaРеставратори відновили історичну браму у неоренесансній кам’яниці
Фото: spadshchyna.lviv.ua

Довідково. Минулого року за координацією ЛКП "Бюро спадщини" управління охорони історичного середовища було відреставровано щонайменше 29 дверей в будинках, які розташовані в історичній частині міста. При реставрації брам 70% вартості робіт оплачуються із міського бюджету, 30% – сплачують мешканці.

Читайте також: У Львові реставратори відновили історичні двері на вулиці Тимошенків, - ФОТО

Фото на головній: spadshchyna.lviv.ua



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW