Союзи, смерті тиранів і Друга світова. Що відбувалося у рік кролика у різні часи



2023 рік - рік чорного водяного кролика. Кролик є четвертим з 12-річного циклу тварин за китайським календарем.

Кролик характеризується як інь, асоціюється з елементом «дерево», символізує такі якості, як доброта, співчуття, стриманість, але, з іншого боку, нерішучість і боязкість. Більшість астрологів схиляються до думки, що 2023 рік принесе чимало кардинальних змін на світовому рівні.

А ми вже по традиції розбираємо, що відбувалося у рік кролика у різні роки у світі.

1939 рік - був роком земляного кролика.

Головною подією 1939 року, звичайно, став початок Другої світової війни. Але це було о другій половині року тому підемо по місяцях.

У лютому  за винесеним того ж дня вироком Військової колегії Верховного суду СРСР у Москві розстріляно перших осіб УСРР та КП(б)У зразка 1932-33 років — Павла Постишева, Станіслава Косіора та Власа Чубаря. Всі вони були посмертно реабілітовані, а в 2010-у визнанні винними у геноциді в Україні в 1932-33 роках.

У березні у Києві відкрили пам’ятник Тарасу Шевченко. У Москві почали пропрацьовувати варіанти переходу від соціалізму до комунізму. 

Під тиском Німеччини, яка прагнула анексувати Чехію, парламент Словаччини одноголосно підтримав пропозицію Йозефа Тісо проголосити незалежність і вийти зі складу Чехословаччини. Угорські війська завершили окупацію Карпатської України, яка проіснувала як незалежна, ніким не визнана країна, лише кілька днів. Ця подія ознаменувала початок Другої світової війни для українців.

Війська генерала Франсиско Франко зайняли Мадрид, що поклало кінець трирічній громадянській війні в Іспанії. Встановлена військова диктатура проіснувала майже сорок років.

Намагаючись повторити успіх Гітлера, котрий захопив Прагу, італійські війська Беніто Муссоліні перейшли албанський кордон і окупували країну. 

Німеччина розірвала договір про ненапад з Польщею 1934-го року і морську угоду з Британією 1935-го.

Побоюючись, що нацистська Німеччина почала розробку атомної зброї, німецький фізик Альберт Ейнштейн, що проживав на той час в Нью-Йорку, написав листа президенту США Франкліну Рузвельту із закликом до негайного початку робіт над створенням власної атомної бомби.

Після кількагодинних переговорів міністр іноземних справ Німеччини Йоахім Ріббентроп і комісар у закордонних справах СРСР Вячеслав Молотов у присутності Йосифа Сталіна підписали в Москві радянсько-німецький пакт про ненапад терміном на 10 років. Пакт Молотова-Ріббентропа складався з семи статей і передбачав зобов'язання обох сторін утримуватися від агресивних дій і будь-якого нападу стосовно один одного, як нарізно, так і спільно з іншими державами при будь-яких діях другої сторони, що передбачало невтручання навіть, якщо одна із сторін здійснить агресію. Окремою частиною договору став таємний протокол, в котрому був обумовлений територіальний устрій майбутньої Європи.

Верховна рада СРСР ратифікувала Радянсько-німецький пакт про ненапад.

Лідер нацистської Німеччини Адольф Гітлер підписав наказ про напад на Польщу. Цього ж вечора загін есесівців, переодягнений у польську уніформу, інсценував вторгнення у Німеччину — було зруйновано декілька другорядних об'єктів у прикордонному містечку, і залишено трупи німецьких в'язнів, переодягнутих у польську уніформу, щоб мати доказ польської агресії. Нацистська пропаганда подала цей інцидент як свідчення агресивних намірів Польщі щодо Німеччини і наступного ранку 58 німецьких дивізій перейшли польсько-німецький кордон по всій його довжині.

1 вересня близько 5-ї ранку німецькі війська за підтримки словацьких увійшли на територію Польщі з трьох напрямків по всій довжині кордону, одночасно розпочавши атаку польських аеродромів і військових баз в Балтійському морі. У відповідь на «оборонну операцію», як її назвав Адольф Гітлер, через два дні війну Німеччині оголосили Великобританія і Франція. Почалась Друга Світова війна.

14 вересня У США в повітря піднявся перший вертоліт українського конструктора Ігора Івановича Сікорського "VS-300", котрим він керував особисто. 

26 листопада районі міста Майніла відбувся збройний інцидент, який став приводом до початку Радянсько-фінської війни. Нападом Радянського Союзу на Фінляндію почалась Радянсько-фінська війна, котра отримала назву "зимової".

1951 рік був роком металевого кролика

У січні у Нью-Йорку відбулось офіційне відкриття штаб-квартири Організації Об'єднаних Націй. 

У Москві підписано радянсько-польський договір про обмін ділянками державних територій площею по 480 кв км. 

У квітні в Лондоні вперше пройшов конкурс «Міс світу», організований спеціалістом з реклами Еріком Морлі. На нього прибуло 30 дівчат з 5 країн. 

У червні відбулась перша комерційна трансляція телепередачі в кольорі — компанія CBS показала чотиригодинне шоу з Нью-Йорка на чотири інших міста

Після перемоги Консервативної партії на парламентських виборах Уінстон Черчілль зформував свій другий кабінет (перший в 1940-45 рр.), змінивши на посту прем'єр-міністра Великобританії лейбориста Клемента Еттлі.

1963 рік - Рік водяного кролика ( як і зараз)

У січні переговори про вступ Великобританії до ЄЕС були перервані із-за вкрай негативної позиції з цього питання президента Франції Шарля де Голля.

У березні в результаті військового перевороту у Сирії до влади прийшла Партія арабського соціалістичного відродження (Баас). Заснована у 1947 році, вона й до сьогодні є правлячою партією країни.

В Аддис-Абебі на конференції голів урядів 32-х держав засновано Організацію африканської єдності (ОАЄ), покликану подолати наслідки колоніалізму на континенті та сприяти внутрішньому і міжнародному співробітництву.

США і СРСР підписали угоду про встановлення "гарячої лінії" зв'язку між урядами двох держав.

О 12-30 в центрі Далласа (штат Техас) стався замах на Джона Кеннеді — Лі Харві Освальд зробив три постріла з шостого поверху складу підручників, влучивши в президента США і губернатора Техасу Джон Коннолі, котрий його супроводжував, що проїжджали містом у відкритому автомобілі. Через півгодини лікарі констатували смерть 35-го президента США. Джону Кеннеді було 46 років.

У грудні уряд Кенії, сформований партією Кенійський Африканський Національний Союз, проголосив незалежність від Великої Британії.

1975 - рік дерев’яного кролика

Дев'ять держав Європейського Економічного Співтовариства підписали в м. Ломе (Того) Конвенцію про економічні і торгові відносини з 46-а країнами Африки, Тихоокеанського регіону і Карібського басейну, за яким майже всім товарам цих країн надавався вільний доступ на ринки ЄС

У березні у Дубліні відбулась зустріч глав держав і урядів країн-членів ЄЕС — перше засідання Європейської ради.

У квітні у місті Альбукерке, штат Нью-Мексико, Біллом Гейтсом і Полом Алленом засновано компанію Microsoft.

Революційна армія Червоних кхмерів увійшла в Пномпень, переможно завершивши семилітню громадянську проти королівського, а потім і республіканського уряду Камбоджи. 

Столиця Південного В'єтнаму Сайгон впала під ударами північно-в'єтнамських сил та загонів Фронту Визволення В'єтнаму. Цього ж дня уряд Південного В'єтнаму капітулював. Це стало фактичним завершенням війни, котра забрала життя більше трьох мільйонів в'єтнамців і 58 тисяч американців.

Київське «Динамо» вперше «Кубок володарів кубків УЄФА» з футболу, перемігши з рахунком 3:0 у Базелі (Швейцарія) угорський клуб "Ференцварош". Цього ж року кияни виграли і Суперкубок УЄФА та були визнані кращою спортивною командою світу.

Після майже п'яти століть колонізаторського режиму Мозамбік здобув незалежність від Португалії.

И загалом у ці роки багато островів та територій отримали незалежнiсть.

1 серпня у Гельсінкі главами 33 держав Європи, а також США і Канади підписано «Заключний акт Наради з питань безпеки та співробітництва в Європі», який закріпив політичні і територіальні підсумки Другої світової війни, встановив принципи взаємовідносин між державами-учасниками, в тому числі щодо непорушності кордонів, територіальної цілісність держав та невтручання у внутрішні справи одна одної.

В Іспанії відновлено монархію — по смерті диктатора Франсиско Франко влада в країні перейшла до призначеного ним спадкоємця, 37-річного принца Хуана Карлоса Бурбона, котрий цього дня став королем Іспанії. За життя Франко принц Хуан Карлос тримався в тіні і вселяв надії, що стане продовжувачем курсу диктатора, але вже в першій своїй тронній промові оголосив про перехід Іспанії до побудови демократичного суспільства.

1987 - рік вогняного кролика

Союзи, смерті тиранів і Друга світова. Що відбувалося у рік кролика у різні часи, фото-1

У лютому цього року у штаті Невада США провели підземний ядерний вибух — 25-й після введення 6 серпня 1985 року Радянським Союзом одностороннього мораторію на ядерні випробування.

Наприкінці березня на референдумі майже 99 відсотків виборців підтримвали вихід Грузії з Радянського Союзу.

Під час візиту до Західного Берліна президент США Рональд Рейган закликав радянського лідера Михайла Горбачова розвалити "берлінську стіну".

У жовтні «Чорний понеділок» світової економіки — падіння на біржах світу, яке почалось в Гонконгу дійшло до США і американські біржі зафіксували рекордне за всю його історію падіння індекса Доу-Джонса на 22,6%. До кінця жовтня фондові біржі ряду країн втратили до 46%.

8 грудня У Вашингтоні генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов і президент США Рональд Рейган підписали договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності. СРСР за договором, який отримав назву «нульовий варіант», повинен був знищити 1752 ракети середньої і великої дальності, США — 859. Це був перший крок на шляху припинення гонки озброєнь — в 1991 році Горбачов і Джордж Буш-старший погодилися знищити майже чверть своїх ядерних арсеналів.

1999 - рік Земляного кролика

Союзи, смерті тиранів і Друга світова. Що відбувалося у рік кролика у різні часи, фото-2

1 січня 1999 року на території 11 країн — членів Європейського союзу (за виключенням Великої Британії, Данії, Греції та Швеції) введено єдину безготівкову Європейську валюту — євро.

У березні Угорщина, Польща і Чехія вступили до НАТО. Загальна кількість держав — членів Північноатлантичного блоку досягла 19-и.

У червні Після прийняття Радою безпеки ООН резолюції 1244, яка визначила правовий статус Косово закінчилась війна між албанськими сепаратистами і Югославією, яка почалась в 1996 році. Контроль над Косово і Метохією перейшов до міжнародних сил НАТО, введених в Югославію для запобіганню етнічним чисткам в регіоні.

9 серпня Російський президент Борис Єльцин відправив у відставку уряд Сергія Степашина (четвертий кабінет за попередні 17 місяців) і призначив колишнього підполковника КГБ Володимира Путіна новим прем'єр-міністром і своїм спадкоємцем на президентській посаді.

У Софії з третьої спроби підірвали і зруйнували мавзолей, де до 1990 року лежало тіло комуністичного лідера Георгія Димитрова.

Танкові підрозділи російської армії увійшли на територію Наурського і Шелковського районів Чечні з боку Дагестану та Ставропольського краю. Війна, яка офіційно іменувалась контртерористичною операцією, тривала понад 10 років і забрала життя більше 20 тисяч військових і 125 тисяч цивільних людей.

14 листопада Леонід Кучма вдруге обраний на посаду Президента України — у другому турі виборів з результатом 56% він переміг кандидата від Компартії України Петра Симоненка.

Відбулася відставка Єльцина. Він передав путіну символи президентської влади і попросив у людей вибачення за те, що багато їх мрій не здійснилося.

2011 рік - рік металевого кролика

Союзи, смерті тиранів і Друга світова. Що відбувалося у рік кролика у різні часи, фото-3

14 січня Перемогою закінчилась революція в Тунісі — після місяця вуличних демонстрацій проти режиму і корумпованих політиків країну залишив президент Тунісу Зін аль-Абідін Бен Алі, який вилетів в Саудівську Аравію.

В Пакистані спецпризначенцями США вбито лідера терористичної організації «Аль-Каїда»Усаму бен Ладена.

25 вересня Жінкам Саудівської Аравії надано виборче право на муніципальних виборах. Однак, при цьому зберігається необхідність жінкам отримати на це дозвіл від чоловіка-опікуна.

20 жовтня У своєму рідному місті Сирт повстанцями пійманий і убитий Муаммар Каддафі, керівник Лівії, який найдовше з африканських і арабських лідерів знаходився при владі. Ексцентричний 69-літній диктатор був винний у численних порушеннях людських прав громадян власної країни і повязаний з численними терористичними акціями в різних частинах світу.

Після кількох місяців кровопролитної громадянської війни у Лівії повалено режим Муаммара Каддафі, який правив країною 42 роки.

30 грудня до влади прийшов Ким Чен Ин.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW