Підсумки 2022 року. ТОП-10 головних подій на Харківщині, - ФОТО



Десять найголовніших подій 2022 року у Харківській області.

2022 рік став найскладнішим в історії незалежної України, в тому числі і для Харківської області. Саме в цьому році почалася повномасштабна російсько-українська війна, яка визначить подальшу долю країни та регіону. Мешканці Харківщини стали свідками багатьох історичних, але в деяких випадках і трагічних подій, які є наслідком найбільшої війни в Європі з часів Другої світової. Не обійшлося в цьому році і без гучних скандалів та неприємних ексцесів.

Редакція сайту 057 розповідає по десять найголовніших подів 2022 року на Харківщині.

"Марш Єдності"

Підсумки 2022 року. ТОП-10 головних подій на Харківщині, - ФОТО, фото-1

5 лютого на фоні загрози повномасштабного російського вторгнення у центрі Харкова відбувся "Марш Єдності". Кілька тисяч харків'ян пройшли маршем від площі Конституції по вулиці Сумській до намету "Все для перемоги" на площі Свободи. Учасники ходи попереду тримали великий банер з надписом "Харків - це Україна", а посеред колони розгорнули багатометровий державний прапор. Таким чином жителі міста показали російським окупантам, що їх тут не зустрічатимуть з квітами.

Смертельне ДТП з кортежем Ярославського

Підсумки 2022 року. ТОП-10 головних подій на Харківщині, - ФОТО, фото-2

9 лютого біля 22:55 в районі 534 кілометру траси "Київ-Харків-Довжанський" автомобіль збив чоловіка-пішохода і залишив місце ДТП. Однак на місці аварії знайшли номерні знаки, які належать автомобілю з кортежу відомого харківського бізнесмена Олександра Ярославського. Після цього поліція викликала на допит Ярославського, як можливого учасника ДТП. У Ярославського повідомили, що за кермом машини знаходився водій, а сам бізнесмен несподівано вилетів у Лондон. В свою чергу голова МВС Денис Монастирський заявив про намагання сфальсифікувати справу, оскільки людина, яка сказала, що саме вона була за кермом авто, під час аварії знаходилась в іншому місці. Вранці 11 лютого правоохоронці провели обшуки у готелі "Kharkiv Palace" та будинку бізнесмена. Пізніше у поліції розповіли, що в автомобілях з кортежу Олександра Ярославського були замиті передня частина, колеса та днища. Це свідчить про спробу знищити сліди, які можуть вказувати на причетність машин до ДТП. За даними видання "УП", лише 12 липня Ярославський повернувся в Україну. Він здав біологічні зразки для ДНК-експертизи і погодився прийти на допит у прокуратуру.

Виїзне засідання РНБО у Харкові

Підсумки 2022 року. ТОП-10 головних подій на Харківщині, - ФОТО, фото-3

11 лютого через загрозу повномасштабної війни з РФ у Харкові відбулося виїзне засідання Ради національної безпеки і оборони України під головуванням президента Володимира Зеленського. На цьому засіданні члени РНБО розглянули одразу кілька найважливіших питань для забезпечення та життєдіяльності країни, серед яких забезпечення національної безпеки від внутрішніх і зовнішніх загроз, ризики морського судноплавства України у зв'язку з перекриттям РФ районів Чорного та Азовського морів, а також отримання Україною міжнародної військово-технічної і фінансової допомоги. На цьому ж засіданні головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний поставив завдання, згідно з яким кількість бійців територіальної оборони має досягати двох мільйонів громадян України, що готові захищати країну у разі потреби. Однак головним рішенням виїзного засідання РНБО стало запровадження п'ятирічних санкцій проти телеканалу "НАШ", який належить харківському політику з проросійськими поглядами Євгену Мураєву.

Початок повномасштабної війни

Підсумки 2022 року. ТОП-10 головних подій на Харківщині, - ФОТО, фото-4

Рано вранці 24 лютого диктатор РФ Володимир Путін оголосив про проведення так званої "спеціальної військової операції" на території України. Її метою, за словами Путіна, стали якісь міфічні "демілітаризація" і "денацифікація" України. Вже о 04:00 Росія почала повномасштабне вторгнення з паралельним нанесенням ракетних ударів по всій території української держави. Однією з перших прийняла на себе удар Харківська область, яка має спільний кордон з країною-агресором. Російська бронетехніка прорвала український кордон, в тому числі у пункті пропуску "Гоптівка", по якому загарбники попередньо нанесли удар. Також росіяни вдарили по кількох об'єктах у Харкові та області. Близько 11:00 почалися важкі бої з окупантами на Окружній дорозі Харкова, а росіяни вже зайшли у прикордонне місто Вовчанськ і деякі селища та села регіону.

Прорив російського спецназу у Харків

Підсумки 2022 року. ТОП-10 головних подій на Харківщині, - ФОТО, фото-5

27 лютого російські загарбники вперше і востаннє прорвались у Харків. Військовослужбовці ГРУ РФ на бронеавтомобілях "Тигр" заїхали у місто через Лісопарк. Харківські оборонці відловлювали росіян на вулицях Пушкінській, Весніна та Шевченко. У підсумку 92-й бригаді ЗСУ вдалося зупинити ворожу колону, розстрілявши її, після чого окупанти спішилися і зайняли 134-у школу. Саме там відбувся наймасштабніший бій, внаслідок якого групу російських спецпризначенців ліквідували, а школа повністю згоріла.

Удар ракетами "Калібр" по ХОДА

Підсумки 2022 року. ТОП-10 головних подій на Харківщині, - ФОТО, фото-6

1 березня російська армія двома крилатими ракетами "Калібр" нанесла удар по будівлі Харківської обласної державної адміністрації, де на той момент розташовувався Штаб оборони Харківщини. Були вибиті вікна і двері, значно пошкоджені та місцями повністю зруйновані стіни, перекриття і дах. Внаслідок обстрілу загинула 31 людина. У червні будівлю ХОДА визнали такою, що не підлягає відновленню.

Демонтаж скандального пам'ятника Жукову

Підсумки 2022 року. ТОП-10 головних подій на Харківщині, - ФОТО, фото-7

17 квітня бійці спецпідрозділу Головного управління розвідки Міністерства оборони України "Кракен" демонтували скандальний пам'ятник радянському маршалу-м'яснику Георгію Жукову. Протягом кількох років погруддя Жукова було причиною гучних конфліктів між проукраїнськими активістами і міською владою, яка відмовлялася його демонтувати, незважаючи на те, що пам'ятник підпадав під Закон "Про декомунізацію". Погруддя кілька разів обливали червоно фарбою, а у 2019 році активісти і зовсім його знесли. Однак міськрада відновила пам'ятник маршалу СРСР.

Перший візит Зеленського після початку війни

Підсумки 2022 року. ТОП-10 головних подій на Харківщині, - ФОТО, фото-8

29 травня президент України Володимир Зеленський вперше після початку повномасштабної війни відвідав Харків. У межах робочої поїздки Зеленський оглянув зруйновані будинки у Салтівському районі і адміністративні будівлі, які зазнали руйнувань внаслідок російських ракетних ударів. Під головуванням президента відбулася нарада з керівництвом міста і області щодо ситуації в регіоні. Також Володимир Зеленський відвідав передові позиції ЗСУ на Харківщині та ознайомився з оперативною обстановкою в зоні відповідальності підрозділів.

Затримання екс-начальника СБУ у Харківській області Романа Дудіна

Підсумки 2022 року. ТОП-10 головних подій на Харківщині, - ФОТО, фото-9

29 травня після візиту на Харківщину президент України Володимир Зеленський звільнив начальника Управління СБУ у Харківській області Романа Дудіна. Зеленський заявив, що Дудін "не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни, а думав тільки про себе особисто". Всі звинувачення президента Дудін заперечував і критикував голову Харківської ОВА Олега Синєгубова, мера Харкова Ігоря Терехова та інших місцевих посадовців. 11 вересня Державне бюро розслідувань затримало Дудіна за підозрою у державній зраді та самовільному залишенні місця служби в умовах воєнного стану. За даними слідства, після 24 лютого 2022 року він умисно перешкоджав керівництву області організовувати оборону. Як стверджує ДБР, Роман Дудін фактично діяв в інтересах воєнізованих підрозділів та спецслужб РФ. Також правоохоронці встановили факт самовільного залишення ним місця служби. Вже 12 вересня Печерський районний суд Києва взяв Дудіна під варту без права внесення застави.

Масштабний контрнаступ ЗСУ на Харківщині

Підсумки 2022 року. ТОП-10 головних подій на Харківщині, - ФОТО, фото-10

6 вересня Збройні сили України розпочали масштабний контрнаступ у Харківській області. В ході цієї військової операції українська армія проломила фронт і деокупувала майже весь регіон, звільнивши такі важливі міста як Балаклія, Ізюм, Куп'янськ та Вовчанськ. Також бійцям ЗСУ вдалося вийти на державний кордон з Росією. Загалом сили оборони звільнили 547 населених пунктів, під окупацією залишаються 29. Під час контрнаступу війська України знищили близько 600 одиниць російської техніки на загальну суму приблизно 700 мільйонів доларів, а загальна площа деокупованої території перевищила усі територіальні "здобутки" загарбників з квітня.

Нагадаємо, що редакція сайту 057 розповідала про десять важливих нововведень 2022 року у Харкові. Детальніше про це читайте тут.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW