Анна Войтович: тернополянам потрібно готуватися до зростання цін на воду у 2023 році!



На сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг з'явився проєкт постанови “Про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення КОМУНАЛЬНОМУ ПІДПРИЄМСТВУ «ТЕРНОПІЛЬВОДОКАНАЛ»“. Відтак, у 2023 році пропонується збільшити тарифи на водовідведення та водопостачання на 21% від показників попереднього року. Загальний тариф прописаний на рівні 44,46 грн (водопостачання - 21,00 грн., водовідведення - 23,46 грн.), що є 4 тарифом по вартості в Україні. Варто зазначити, що для прикладу сусідня Львівщина має загальний тариф на рівні 29,12 грн (водопостачання - 19,44 грн., водовідведення - 9,68 грн.).

Військові дії в Україні значно вплинули на надходження громадян, у Тернополі як і в інших містах країни багато людей втратило роботу чи частину свого доходу через зменшення потужностей виробництв чи кількості надання послуг їхніми підприємствами.

Розуміючи усю напруженість ситуації на державному рівні прийнято законопроєкт №7427, згідно з яким до кінця війни та пів року після її закінчення ціни на деякі комунальні послуги не будуть підвищуватися, зокрема:

  • послуги із розподілу газу;
  • теплової енергії — її виробництво, транспортування та постачання;
  • послуги із постачання теплової енергії та постачання гарячої води.

Однак НКРЕКП разом із органами місцевого самоврядування та комунальними водоканалами вирішила, що мешканці громад мають достатньо можливостей для понесення додаткових витрат за водопостачання та водовідведення і вирішили з 1 січня 2023 року підняти тарифи.

Основними факторами, які вплинули на підняття тарифів на воду стали вартість електроенергії, витрати на оплату праці, податки та амортизація обладнання. Однак, на мою думку підняття тарифів можна було уникнути, в першу чергу за рахунок власного прибутку комунальних підприємств та можливого дофінансування з бюджетів місцевих рад, так як в час війни більшість видатків органи місцевого самоврядування не здійснюють і на їх рахунках акумулюються значні суми коштів, які знецінюються через інфляційні процеси та “падіння” гривні по відношенні до іноземних валют.

Міська влада та її структурні підрозділи мали першими бити на сполох у питанні підняття тарифів, особливо на холодну воду, оскільки фактично її вартість і так зросла для кінцевого споживача, так як люди щомісяця доплачують за втрати води згідно показами загальнобудинкового водоміру, але на жаль інтереси мешканців як завжди не враховані.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW