У Полтаві провели операцію на серці новим методом



У Полтаві вперше зробили операцію з корекції гіпертрофічної кардіоміопатії 62 річній пацієнтці.

Оперативне втручання полтавські кардіохірурги провели спільно з фахівцями Національного інституту серцево-судинних захворювань імені Амосова з Києві на базі обласного кардіоваскулярного центру. Майстер-клас для полтавських кардіологів проводив завідувач відділом хірургічного лікування серцевої недостатності та механічної підтримки серця і легень Національного інституту серцево-судинної хірургії ім.М.М.Амосова НАМН України, доктор медичних наук Костянтин Руденко. Також оперував молодий хірург, випускник Полтавського державного медичного університету Максим Ржаний, який став переможцем відбору Європейської асоціації кардіохірургів і виграв гранд на трьохмісячне стажування в Барселоні.

Полтавщина стала 10 регіоном, де київські фахівці проводять майстер-клас та навчають лікарів сімейної практики та кардіологів виявляти та лікувати такий серцевий недуг.

У Полтаві  провели операцію на серці новим методом, фото-1

«За шість років нами проведена найбільша кількість операцій в Європі – більше 500. Це дозволило війти в десятку найбільших центрів світу, які займаються цією складною патологією. Ми не лише проводимо ці операції в інституті Амосова, а намагаємося імплементувати їх проведення в регіони, – сказав Костянтин Руденко. – Певен, що з запроваджена методика зменшить кількість трагічних подій на Полтавщині. В регіоні 1 із 500 людей має таку патологію. Ми не просто будемо проводити операцію, а й проведемо онлайн лекцію для наших колег».

У Полтаві  провели операцію на серці новим методом, фото-2

Гіпертрофічну кардіоміопатію важко діагностувати, каже директор КП «Полтавський обласний клінічний медичний кардіоваскулярний центр Полтавської обласної ради» Костянтин Вакуленко. Вона є однією з причин раптової серцевої смерті.

«У Полтаві в 2021 році відкрили кардіохірургію, яка знаходиться під патронатом Національного інституту серцево-судинної хірургіі імeні М. М. Амосова. Фахівці закладу приїздять до нас і навчають лікарів та оперують хворих в нашому кардіоцентрі», – розповів Костянтин Вакуленко.

Щоб зробити таку операцію, потрібно зупинтити серце пацієнта та перевести його на апарат штучного кровообігу. Далі відкривають аорту і через неї забирають надлишкову частину серцевого м’язу. Також проводять пластичну операцію нейтрального клапану. Після операції хворий залишається зі своїм серцем, без синтетичних матеріалів.

Костянтин Руденко розповів, що після операції у людини зникає симптоматика, небезпека померти раптово. Також дослідження європейських та американських науковців показують, що після операції людина живе повноцінним життям, та його тривалість нічим не відрізняється від однолітків. Людина стає повністю здорова.

Оперували в Полтаві в екстремальних умовах під час масованої ракетної атаки, електропостачання було забезпечено генератором.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW