Країни Великої сімки домовилися створити донорську платформу для надходження грошей в Україну



Країни Великої сімки домовилися створити донорську платформу для надходження грошей в Україну, фото-1

Берлін, Німеччина — Лідери найбагатших країн світу в понеділок пообіцяли свою непохитну підтримку Україні, коли вони узгодили елементи нової системи для передачі коротко- та довгострокового фінансування розтерзаній війною країні, яка стикається з холодною зимою та продовжується російська агресія.

Лідери “Групи 7” пообіцяли підтримувати Україну в її боротьбі з Росією “стільки, скільки буде потрібно” і мають намір скликати наступного місяця зустріч нової платформи координації донорів.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц, який зараз очолює Групу 7, сказав, що план спрямований на допомогу Україні з її негайним фінансовим виживанням, а також зусиллями по відновленню в наступні роки після широкомасштабних руйнувань, спричинених російським вторгненням.

«Зараз мета полягає в тому, щоб швидко побудувати цю платформу за участю України, міжнародних фінансових інституцій та інших партнерів», «Відбудова України буде людським завданням, яке, мабуть, можна порівняти з планом Маршалла»,

сказав пан Шольц на прес-конференції після зустрічі. Згадав про фінансований проект допомоги США економічному відновленню Західної Європи після руйнівних наслідків Другої світової війни.

Лідери G7 також закликали своїх міністрів фінансів зустрітися найближчим часом разом з Міжнародним валютним фондом для координації підтримки бюджету України на 2023 рік.

Плани щодо реконструкції та фінансової підтримки України були туманними протягом кількох місяців, і жовтнева зустріч у Берліні дала кілька конкретних пропозицій. Українські представники прибули на зустріч добре підготовленими з даними та планами щодо своїх заявок на реконструкцію, тоді як західні лідери були набагато менш організовані, казали тодішні учасники.

У понеділок лідери G7 доклали певних зусиль для просування планів донорів, заявивши, що вони створять секретаріат для платформи та що кожна країна-член призначить «старшого представника уряду для спостереження за створенням платформи та поточними зусиллями з координації». Лідери заявили, що ці представники повинні «зібратися якомога швидше в січні 2023 року».

Українські лідери заохочували підтримку реконструкції, але також наполягали на негайній фінансовій допомозі для фінансування їхньої боротьби проти Росії.

У понеділок, виступаючи перед G7, президент України Володимир Зеленський подякував країнам за постійну підтримку, але першим серед своїх прохань зазначив фінансування зброї.

«На жаль, Росія все ще має перевагу в артилерії та ракетах»,

сказав Олаф Шольц. Він запросив додаткову артилерію, а також сучасні танки — обладнання, про яке Україна неодноразово просила, а також винищувачі та ракети більшої дальності.

Пан Зеленський назвав економічну та соціальну стійкість другою найбільшою потребою країни. «Ми повинні активніше займатися реконструкцією», – сказав він. «Це чітко продемонструє всьому світу справжні можливості демократичної системи».

Український лідер також звернувся до західних донорів з проханням постачати газ в Україну, яка страждає від серйозної нестачі електроенергії після хвилі російських атак на енергосистему країни, що залишило багатьох українців у темряві та холоді.

Оголошуючи про угоди щодо донорської платформи, лідери G7 пообіцяли створити так званий Фінансовий трекер, щоб спробувати запобігти або обмежити виведення коштів через корупцію. Донори також заявили, що спробують вкласти частину коштів у приватний сектор України в надії зберегти його функціонування попри війну.

Матеріал опублікований за темою:

  • Німеччина активізує зусилля з підтримки України та налагодження відносин
  • Лідер Німеччини під час розмови з Путіним пообіцяв продовжувати підтримку України
  • Німецький Шольц каже, що сильна демократія може перешкодити екстремістам


AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW