Купити газовий пальник у Києві: як вибрати та правила користування



Через постійні відключення світла українці масово скуповують усі можливі прилади, в тому числі і газові пальники. Переважно їх обирають люди з електричними пічками, у яких немає змоги під час тривалих відключень приготувати собі їжу. Або ж елементарно нагріти води.

З одного боку, газові балони - ідеальна альтернатива, коли немає газу та електрики. Приладом легко користуватися, до того ж він доволі економний. З іншого -   може бути дуже небезпечним, якщо не дотримуватися правил безпеки.

Журналісти 44. ua зібрали інформацію та розкажуть, як обрати газовий пальник, як  безпечно використовувати його удома та як ним найкраще користуватися, аби вибухонебезпечних ситуацій.

Будова газового пальника

Конструкція туристичного пальника може відрізнятися в залежності від призначення, розміру, типу палива. Найпростіший варіант має:

  • редуктор (регулює тиск газу в процесі використання пальника);
  • вентиль;
  • жиклер (деталь з отвором для дозованої подачі газу);
  • головку;
  • вузол кріплення;
  • металевий корпус.

Газовий пальник працює за принципом змішування повітря та палива й подачі цієї суміші до камери згоряння. У деяких моделях є додаткові опції — вимкнення, регулювання горіння та розпал можуть бути автоматичними.

Які існують газові пальники

На сьогодні на території України розповсюджені два види газових балонів по типу з’єднання:

Різьбові балони

Цангові "дихлофосні" балони

Різьбові - це пальники, що накручуються безпосередньо на газовий балон, цангові - пальники з виносним балоном. У першому випадку пальник закріплюється зверху на балоні, який виконує роль підставки, у другому – пальник має власну підпірку та з’єднується з балоном за допомогою металевого шлангу.

Найбільшою популярністю користуються різьбові балони. Вони легкі, мобільні і дуже легкі у використанні - просто накручуються на газовий балон. Ще один "плюс" - недорога вартість. Але такі пальники нестійкі та не розраховані на великий посуд.

Купити газовий пальник у Києві: як вибрати та правила користування , фото-1

Перевага пальників, що мають окрему підставку та шланг, полягає у кращій стабільності – їх важко перекинути. А за рахунок більшого розміру на них можна розміщувати об’ємні казанки, сковорідки, каструлі, тощо. До того ж, другим типом пальників можна користуватися навіть при дуже низьких температурах, перевертаючи балон догори. У такому випадку газ, що почав перетворюватися на рідину, під дією сили тяжіння буде потрапляти вниз до форсунки. Але слід пам’ятати, що така практика доволі небезпечна.

Що стосується ціни, то у пальників із виносним балоном вона дещо вища.

Купити газовий пальник у Києві: як вибрати та правила користування , фото-2

Критерії відбору:

Об’єми їжі для приготування

Тож перш ніж купувати пальник, визначте, на яку кількість людей ви плануєте готувати. Чим більша кількість тих, для кого готувати, тим більший казанок вам потрібен. Під великий казанок вам знадобиться більш стійкий потужний пальник з широким розсікачем для рівномірного нагрівання.

Для родини з 2–3 людей може підійти й невеличкий небалонний туристичний пальник.

Місткість

Перш за все треба знати, скільки літрів газу в балоні. Балончика в 450 г зазвичай вистачає для 6 приготувань їжі.

Тип газу

Варто знати, що в газових балончиках використовують пропан, бутан та ізобутан. Ефективність роботи балону залежатиме від пропорцій. Це особливо актуально під час використання за низьких температур.

Погодні умови

Якщо планується використання пальника за низьких температур, то варто шукати прилад із трубкою для прогрівання газу — інакше вогонь просто не буде загорятися на морозі.

Як правильно користуватися пальником?

Купити газовий пальник у Києві: як вибрати та правила користування , фото-3

Під час експлуатації газових балонів у квартирі передусім дотримуйтеся правил безпеки.

  • газовий балон має знаходитися на рівній поверхні. Під час приготування їжі необхідно постійно стежити, щоб конструкція не перекинулася, адже це може призвести до пожежі та опіків. До того ж навіть найменший протяг може загасити полум’я, дозволивши газу виходити з балона.
  • пам’ятайте, що газовий пальник нестабільно працює при низькій температурі. Коли він сильно охолоджується, газ в балоні стає рідиноподібним та припиняє надходити до пальника. Тому пристрій не бажано залишати у підвалі, на балконі чи інших приміщення з мінусовою температурою. Якщо ж ви занесли балон з холоду, треба обов’язково дати йому постояти в теплому приміщенні, аби уникнути вибуху
  • газові пальники розраховані для використання на відкритому повітрі, а це значить, що існує ризик накопичення продуктів згоряння газу у помешканні. Тому після використання газового пальника необхідно обов’язково провітрювати приміщення.
  • якщо концентрація газу буде постійно зростати, приміщення не буде належним чином провітрюватися, а поруч з пальником виникне джерело займання, може виникнути вибухонебезпечна ситуація.
  • під час використання в квартирі чи будинку не можна ставити газовий пальник на варильну поверхню, на легкозаймисті поверхні чи ті, які можуть постраждати від перегрівання. Також газовий балон не варто тримати біля опалювальних пристроїв та у приміщеннях, де перебувають люди. Газовий пальник повинен бути на відстані понад 0,5 м від газової плити та не менше 1 м до нагрівальних елементів.
  • газовий балон не можна зберігати за надвисоких і наднизьких температур, наприклад, вище +50 °С і нижче -30 °С та не можна залишати під відкритим сонцем.
  • не можна тримати балони у приміщеннях із великою вологістю, бо так на них швидко з’явиться іржа.
  • балон найкраще зберігати у сухому темному місці, де немає впливу сторонніх чинників. В ідеалі — на балконі, обов’язково захистивши від потрапляння прямих сонячних променів та нагрівання.

Купуйте газовий пальник у спеціалізованих магазинах та радьтеся з консультантами

За якісним пальником обов’язково йдіть в спеціалізований магазин. Тут ви зможете отримати допомогу фахівця стосовно інструкції до приладу та поспілкуватися з консультантом з приводу правильного користуватися пальником.

Водночас, експерти застерігають - клапан цангового пальника з часом експлуатації може пропускати газ, а це — небезпечно для здоров’я та життя людини. Аби перевірити справність газового приладу і переконатися, що пальник не пропускає газ, необхідно наслинити палець та торкнутися клапана, через який і виходить газ. Якщо плівка від слини не зникає і не видозмінюється, не утворює бульбашок — значить клапан не пропускає газ.

Важливо! Всі газові туристичні балони - ОДНОРАЗОВІ!

По-перше, в них використовується одноразовий клапан, який при кожній повторній заправці буде пошкоджуватись, що в результаті може призвести до вибуху – таке трапляється рідко, але ймовірність вибуху все ж є.

По-друге, для перезаправки буде використовуватись звичайний побутовий газ з великим відсотком вмісту пропану – велика кількість пропану буде створювати значно більший тиск, ніж початкова суміш, яку заправляв виробник. В результаті чого може відбутись вибух балону.

Нагадаємо, що лише з листопада на території столиці вибухнуло 12 газових балонів. У Дарницькому та Деснянському районах – 3 випадки, у Голосіївському – 2, в Дніпровському, Оболонському, Подільському та Святошинському районах по одному випадку.

Підходьте до користуванни газовими пальниками серйозно та зважено та дотримуйтеся правила безпеки — це вбереже вас від небезпечних ситуацій.

Раніше ми розповідали, де у Києві купити генератор, скільки коштує, як правильно вибрати та безпечно ним користуватися

44.ua у Телеграмі: термінові, актуальні, превірені новини столиці та України для тих, хто цінує свій час



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW