Під час повного блекауту в Україні може не працювати каналізація: що робити мешканцям багатоповерхівок



Блекаут – це не кінець світу, а повне або суттєве погашення енергосистеми, після якого одразу починається її відновлення. Можливість настання блекауту в Україні залежить від характеру і масштабу завданих енергосистемі пошкоджень під час конкретної ракетної атаки. Не відомо коли в може буде здійснено повторну ракетну атаку, але краще підготуватися до можливих наслідків. Так на думку експертів, у випадку повного блекауту не буде працювати каналізація.

Що робити у разі її відсутності, які варіанти пропонують експерти, розповідає редакція. 

Якщо не буде світла, критичним буде навіть не відсутність електроенергії, а відсутність каналізації. На думку директора аналітико-дослідницького центру «Інститут міста» Олександра Сергієнка без каналізації можуть залишитись мешканці багатоквартирних будинків з централізованим тепло-, водо- та електропостачанням. 

Олександр Сергієнко на прикладі столиці зазначив, що водогін і каналізаційне господарство міста критично залежать від наявності електрики, оскільки обидві системи потребують роботи помп. Крім того, для каналізації необхідна певна кількість води, інакше відходи осідатимуть і накопичуватимуться в каналізаційних трубах.

Якщо не буде електроенергії не допоможуть, як деякі вважають і запаси води. Без електрики не будуть працювати каналізаційні насосні станції. В такому разі система просто переповниться, відходи жителів верхніх поверхів почнуть литися у квартири на нижніх поверхах. 

На думку експерта, підготуватись до життя без каналізації потрібно заздалегідь. І тут нічого іншого не придумаєш, як скористатися досвідом утилізації відходів людством, яке не знайшло дотепер кращого способу, ніж закопувати продукти людської життєдіяльності у землю.

Як вважає Сергієнко, у випадку повного блекауту та відключення каналізації, мешканцям багатоповерхівок найкраще буде облаштувати у дворах будинків вигрібні ями та дворові туалети.

Ще один варіант пропонує мандрівник екстремал Гліб Скоробогатов. А саме, на крайній випадок, скористатися наступною конструкцією. Сміттєвий пакет запхнути у наволочку (щоб пакет не порвався) та помістити в унітаз, закріпити скотчем. Налити всередину сміттєвого пакета трохи води з содою або насипати наповнювач для туалету домашнього улюбленця. Після використання одноразовий пакет винести на сміття, наволочку використовувати багаторазово. Запропонований спосіб, звичайно, врятує на перший час, але до нього є багато запитань, наприклад, невідомо яким чином це буде вивозиться зі смітника.

В такій ситуації також можуть стати у нагоді біотуалети для квартир, які за відсутності світла та зупинки роботи каналізаційних систем можуть бути тимчасовим порятунком.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW