Через війну в Україні путін не в змозі фінансувати свій вплив у інших країнах – ISW



Війна в Україні все дорожче обходиться для кремля. Відтак росія не здатна фінансувати свій вплив та присутність в інших країнах світу. Фактично Україна стала пріоритетом для владіміра путіна.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW) за 12 грудня, повідомляє "Дзеркало тижня"

ISW зокрема посилається на інформацію британської розвідки про те, що витрати росії на оборону значно зросли і становитимуть понад 30% бюджету на 2023 рік.

«Вартість російської війни в Україні ймовірно продовжить підривати геополітичні кампанії президента росії владіміра путіна. – йдеться у звіті ISW. – Таким чином, путін продовжує витрачати свій бюджет на війну в Україні, і йому, можливо, доведеться перестати фінансувати інші міжнародні чи внутрішні кампанії в цьому процесі. ISW вже давно оцінює, що російські війська переміщують обладнання та особовий склад з інших зон конфліктів, таких як Сирія та Нагірний Карабах, і можуть скасувати пріоритет інших бойових дій і залучень м’якої сили на користь тривалої війни в Україні».

Водночас путін, як зазначають експерти, все ще не готовий пожертвувати своїми геополітичними ініціативами в короткостроковій перспективі. Тож він ризикує зіткнутися з фінансовою скрутою, в якій він не зможе збалансувати максималістські цілі в Україні з глобальними кампаніями поширення свого впливу у світі. 

Аналітики звернули увагу на безуспішну спробу путіна відновити позиції росії в Центральній Азії, запропонувавши створити тристоронній союз між росією, Казахстаном і Узбекистаном. 

«Постійні витрати путіна на регіональні ініціативи м’якої сили вже засмутили кількох відомих провоєнних мілблогерів, які критикували кремль за те, що, як повідомляється, він виділив майже шість мільярдів рублів (близько 95,5 мільйонів доларів США) на розвиток російськомовних шкіл у Таджикистані, але не дав їх на забезпечення російських сил на полі бою. Мілблогери додали, що ккремль неефективно використовує свою м’яку силу в Таджикистані, що ще більше ставить під сумнів необхідність таких витрат», – йдеться у звіті.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW