Блекаут і курс долара: що станеться з гривнею у разі тривалої відсутності електрики



Якщо не відбудеться жодного нового катаклізму, то цього тижня курс долара коливатиметься незначно: у межах 40-41 гривні. Але якщо в країні станеться тривалий блекаут, то гривня може помітно, хоч і ненадовго, зміцнитися. Існує і інший прогноз, за яким курс долара незабаром стане вищим за будь-якої ситуації.

Про це повідомив директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" Герман Марченко.

Серед економічних факторів, які утримують гривню від падіння, експерт називає такі:

  • фінансову допомогу від західних партнерів;
  • валютний прибуток від експорту зерна;
  • підтримка НБУ балансу між попитом та пропозицією на валютному ринку;
  • відносно невисокі темпи інфляції (до 3% на місяць);
  • збереження Нацбанком облікової ставки 25% та офіційного курсу долара 36,6 грн.

Серед психологічно факторів існують такі:

  • віру українців у ЗСУ та подальші успіхи української армії на фронті;
  • збільшення обсягу використання та, відповідно, попиту на готівкову гривню.

"Сукупність цих факторів дозволяє зробити оптимістичний прогноз на наступний тиждень: долар не перетне позначку 41 грн", - зазначив Марченко.

Проте у разі нової ракетної атаки і тривалого блекауту (понад 5 діб) різко зросте попит на гривню. Ймовірно, що українці почнуть активно продавати збереженні євро та долари, що призведе до зміцнення гривні.

"Відповідно курс долара може знизитися максимум на 2-3%. Головна причина такого зміцнення національної валюти полягатиме у збільшеному попиті на готівку. Розуміємо, що при блекауті "цінність" готівкової гривні значно зросте", - пояснив експерт.

І коли вдасться повернути хоч якесь енергопостачання, курс долара знову зросте до теперішніх показників.

Проте існує і протилежний прогноз. Зокрема, аналітик компанії RoboForex Андрій Гойлов вважає, що курс долара незабаром стане вищим за будь-якої ситуації.

На його думку, великі проблеми в енергетиці не можуть не погіршити економічну ситуацію в країні. Це може призвести до подальшого ослаблення національної валюти.

"На готівковому валютному ринку гривня до долара США закріпилася під рівнем 40,00, а євро досяг позначки 39,50. Поточна криза в енергетиці скоро негативно позначиться на реальному секторі економіки, що призведе до зростання попиту на імпортні товари. Останнє негативно вплине на курс гривні у середньостроковій перспективі", - пояснив Гойлов.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW