Розрахуватися з боргами, прислухатися до води, не чіпати вовків: традиції та прикмети на Єгорія Зимового



У п'ятницю, 9 грудня християни східного обряду відзначають Юріїв день. Це свято в православних християн присвячено пам'яті одного з найшанованіших святих – великомученика Георгія Побідоносця. У народному календарі ця дата відома також як Юрій Зимній, Юрій Холодний або Єгорій Зимній. Цей день називають Юр’євим, оскільки Юрій – одна з древніх форм ім’я Георгій.

Про це пише сайт 0564.uaз посиланням на Ukr.Media.

На Єгорія Зимового відбулося освячення собору великомученика Георгія Побідоносця в Києві. Згідно зі старовинним повір'ям, цей великомученик протегує землеробам і має владу над вовками.

Історія

Ярослав Мудрий, глава Київського князівства, прийняв хрещення під ім'ям Георгій. У давню пору серед представників еліти вважалося хорошим тоном зводити собори на честь покровителів. Таким чином вчинив і давньоруський князь, наказав звести собор на честь святого Георгія Побідоносця.

Для будівельних робіт вибрали майданчик неподалік від знаменитого Софійського собору. Обряд освячення церкви провели 26 листопада за три роки до смерті Ярослава Мудрого. Він заповідав майбутнім поколінням відзначати цю подію щороку.

Розрахуватися з боргами, прислухатися до води, не чіпати вовків: традиції та прикмети на Єгорія Зимового (Юріїв день), фото-1

Традиції та обряди свята

У давнину вірили, що людина, якій належить відправитися в далеку дорогу, повинна відслужити молебень в церкві. Богослужіння ставало запорукою благополучного результату подорожі.

Вважалось, що в цей день у жодному разі не можна віднімати у вовків їхню здобич, інакше святий розсердиться і покарає. Крім того, викликати його невдоволення можна і нешанобливим ставленням — категорично заборонялося працювати. На домашню худобу людини, що провинилася перед святим, могла напасти вовча зграя.

Аж до кінця XVI століття Єгорій Зимовий вельми цінувався жителями Русі. Протягом двох тижнів (за один до святкового дня і протягом одного тижня після нього) кріпаки мали право змінити землевласника, на якого працювали і на землях якого жили. Ця вільність була скасована указом Бориса Годунова. Рішення царя, який вступив на трон після припинення династії Рюриковичів, породило популярну приказку: "Ось тобі, бабуся, і Юріїв день". Прислів'я висловлює справжню трагедію мільйонів селян, позбавлених волі вибору протягом декількох століть.

Одне з найвідоміших див великомученика Георгія Побідоносця – вбивство змія, який спустошував землі в Бейруті. Відповідно до житія, коли монстру віддали на розтерзання царівну, святий явився на коні та пронизав чудовисько списом.

У свято, 9 грудня віряни відвідують богослужіння в церкві та звертаються з молитвами до святого Георгія Побідоносця. Великомученик вважається заступником воїнів, хоробрих людей, землеробів. Його також просять про захист худоби від вовчої зграї.

На Поліссі за звичаєм на Юрія відзначали свято вовків. Казали, що святий Георгій нібито цього дня випускає вовків на зимове полювання.

За прикметою, в День Георгія Побідоносця слід розрахуватися з усіма боргами, щоб у майбутньому привабити багатство та благополуччя.

"Яка погода на Юрія, така й зима буде", – кажуть у народі.

Згідно з народними повір'ями, у Юріїв день категорично не можна полювати (до бід), лінуватися й ледарити (святий допомагає працьовитим), а також користуватися гребінцем і ножицями (щоб не нашкодити волоссю).

Народні прикмети 9 грудня:

Випало багато снігу – народні прикмети обіцяють раннє тепло. До травня розтане сніг і виросте трава.

Холодний день – морозна зима.

Стійка заметіль – до відмінного роїння бджіл.

Згідно з прикметами, якщо вовк виє поруч з житлом – до сильних морозів.

Іній – передбачає хороший урожай вівса і проса.

Дме північний вітер – прикмети прогнозують морози.

9 грудня річки вкрилися льодом – 19 грудня морози посиляться, лід зміцниться.

Щоб визначити, якою буде зима, люди слухали воду з колодязів. Якщо було тихо – це віщувало добру зиму, теплу, без хуртовини та сильні морози. Якщо ж чувся шум колодязя – прикмета говорила, про вьюжной, морозної зими..



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW