Червоне та оброблене м'ясо можуть викликати різноманітні хвороби: британські вчені дослідили, як різні види м'яса впливають на організм людини



Нещодавно британські вчені провели дослідження й з'ясували, що вживання деяких видів м'яса напряму пов'язане зі збільшенням кількості різноманітних захворювань. Так на порталі Canсer research UK дослідили вплив червоного й обробленого м'яса на організм людини. 

Яка різниця між червоним і обробленим м'ясом?

Оброблене - це м'ясо, яке було оброблено будь-яким чином: копчення, соління, консервування, додавання консервантів тощо. Найчастіше це тушонки, ветчина, різноманітні ковбаси та бекон.

До червоного м'яса відноситься яловичина, свинина й баранина, що не зазнали обробітку: свіжа, рублена й заморожена.

Свіже м'ясо птиці, за дослідженнями вчених, не викликає ризику розвитку захворювань. Проте це не стосується обробленого білого м'яса.

Чим небезпечне оброблене й червоне м'ясо

Британські учені виявили, що різноманітні хімічні речовини, що опиняються в м'ясі під час обробітку, а також ті, що виникають під час впливу високої температури, можуть викликати різноманітні захворювання, у тому числі й рак.

Аби оброблене м'ясо довше зберігало свою свіжість до нього додають нітрати й нітріти. А під час приготування в м'ясі починають також формуватися різноманітні хімічні речовини: гетероциклічні аміни й поліциклічні аміни. Ці сполуки можуть пошкодити клітини кишківника, що може в свою чергу спровокувати розвиток різноманітних хвороб.

Які захворювання може викликати вживання червоного й обробленого м'яса

Британські вчені вважають, що систематичне вживання таких видів м'яса може привести до різноманітних захворювань кишечника. Проте найактивніше вони збільшують вірогідність розвитку раку шлунку, підшлункової залози та кишківника. 

Ми точно знаємо, що оброблене м'ясо є причиною раку. Також впевнені у цьому зв'язку, як і в інших доведених причинах, зокрема тютюну. Але це не означає, що вони викликають однакову кількість випадків раку, - говорять представники центру досліджень раку у Великобританії.

Скільки можна їсти м'яса без школи для здоров'я?

Спеціалісти рекомендують скоротити вживання червоного та обробленого м'яса до 75 грамів на день. Адже кожні нові 25 грамів збільшують вірогідність розвитку хвороб. 

Тому, якщо у вашому раціоні ковбаси, ветчина тощо займають важливе місце, радимо трохи обмежити їхню кількість.

Як скоротити кількість вживання червоного та обробленого м'яса?

Ви можете спробувати скорегувати свій раціон. У цьому можуть допомогти прості поради:

  • Оберіть один день на тиждень, коли ви не будете вживати м'ясо.
  • Замініть у деяких рецептах червоне м'ясо на курку або рибу (знайдіть нові варіанти страв);
  • Вживайте квасолю й сочевицю.
  • Зменшіть порції.

Піклування про власне здоров'я є запорукою довгого і щасливого життя.

Читайте також: Картопля не псуватиметься всю зиму: прості поради, що допоможуть зберегти улюблений овоч в квартирі



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW