«Могли б все селище накрити сплетеними маскувальними сітками»: як волонтери на Криворіжжі допомагають нашим Захисникам, - ФОТО, ВІДЕО



Після повномасштабного вторгнення рф на територію України, мешканці Широківської громади об’єднались у волонтерську спільноту і почали надавати усіляку підтримку нашим Захисникам, щоб наблизити Перемогу.

Про це журналістці 0564.ua стало відомо у волонтерському штабі смт Широке.

Мешканці Широківської громади з перших днів великої війни об’єднались у волонтерську спільноту і щоденно збираються у себе в штабі, де плетуть маскувальні сітки, збирають необхідні речі для військових, внутрішньо переміщених осіб та для людей, які проживають на деокупованій території Херсонщини.

-У нас тут такий волонтерський штаб Майстринь, де ми в’яжемо сітки, в’яжемо їх уже з 27 лютого. Практично кожного дня ми збираємо тканину, фарбуємо її, закуповуємо сітки, в’яжемо і передаємо нашим Захисникам, - розповідає волонтерка Юлія.

«Могли б все селище накрити сплетеними маскувальними сітками»: як волонтери на Криворіжжі допомагають нашим Захисникам, - ФОТО, ВІДЕО, фото-1

Волонтерка згадує, що спочатку плели сітки з того, що було.

-Спочатку нам приносили все таке різне. Зараз ми закуповуємо їх новими гарними, з ними приємно працювати. Нам багато приносять тканини, з якою теж приємно працювати, а спочатку це було нереально.

Хоч матеріал, з якого на початку повномасштабної війни, був не найкращої якості, майстрині робили з них гарні сітки, які передавали для військових.

Скільки саме сіток сплели волонтерки, вони точно сказати не можуть.

-Сплели вже дуже-дуже багато сіток і, ми так рахували, що цими сітками можна накрити все наше селище, - додає Юлія.

За сітками до волонтерів звертаються напряму і бійці, і родичі бійців.

-До нас приходять сюди багато людей, чиї діти або чоловіки служать і всім допомагаємо, хто звертається.

«Могли б все селище накрити сплетеними маскувальними сітками»: як волонтери на Криворіжжі допомагають нашим Захисникам, - ФОТО, ВІДЕО, фото-2

Щоденно у волонтерському штабі збирається близько 15-ти жінок, які плетуть маскувальні сітки нашим військовим. Багато пенсіонерів волонтерять, але є і ті, хто приходить після роботи і допомагає на штабі.

«Могли б все селище накрити сплетеними маскувальними сітками»: як волонтери на Криворіжжі допомагають нашим Захисникам, - ФОТО, ВІДЕО, фото-3

-Пенсіонерам, мабуть, легше виділити час, але є такі люди, які працюють і вони встигають і працювати, і приходити до нас плести. Дуже багато в нас різних людей. Ось, наприклад, школи до нас долучалися коли були канікули і викладачі приходили, у нас тут все було заставлено, не було місця. Бібліотеки, садочки - всі підтягуються. І взагалі люди, які дізнаються, всі до нас приходять і допомагають.

«Могли б все селище накрити сплетеними маскувальними сітками»: як волонтери на Криворіжжі допомагають нашим Захисникам, - ФОТО, ВІДЕО, фото-4

Жителька смт Широке Наталія розповіла, що приходить в штаб кожного дня і по кілька годин плете сітки, якщо Захисникам сітка потрібна терміново, то і вона затримується, на скільки можливо, щоб завершити справу.

Жінці важко сказати, скільки за день вона разом з іншими волонтерами плете сіток: 

-Плетемо, плетемо, потім зняли і нову почепили плести. Коли більше людей плете, то краще, коли менше, то не так швидко виходить.

За словами волонтерки, спочатку вони плели сітки, зав’язуючи «бантики», а потім військові прийшли у штаб і підказали інший спосіб плетіння.

-Хлопці,  які приїжджали забирати сітки, сказали які найкраще на техніку підходять. Фото присилали нам показували.

Наталія пригадує, що спочатку дуже хвилювалась, коли починали тільки плести сітки:

-Як починали плести, здавалося, Боже, як страшно. А зараз вже не так важко зв’язати, вже навчилися, все добре.

Кольори для сіток волонтерки підбирають по сезону.

-Влітку ми робили такі яскраві, під колір зеленої трави. Нам завжди замовляють і кажуть, які кольори потрібні. Нам вже замовляли чорно-білі, ми передали. Зараз кажуть, що треба вже готувати і плести чисто білі.  

Речі для сіток приносять і місцеві, і щось купують самі волонтери.

-Із дому вже все повитягували, - додала Наталія.

Сітки волонтери купують за власні кошти.

-Знаєте, як починається з 1 людини, а потім потрошки підтягуються навіть родичі родичів. Люди дізнаються і передають речі, допомагають фарбувати речі для сіток, передають і сітки. Приходять до нас люди, які гострять для нас ножиці, - зазначила Юлія.

«Могли б все селище накрити сплетеними маскувальними сітками»: як волонтери на Криворіжжі допомагають нашим Захисникам, - ФОТО, ВІДЕО, фото-5

Крім плетіння сіток, волонтерський штаб також займається і іншими справами, потребами.

-Наприклад, коли потрібен був одяг в шпиталі, нашою громадою і небайдужими людьми збирали речі, закуповували, замовляли і передавали. Зараз ми збираємо харчі для визволених міст Херсонщини і передаємо все туди. Також ми збираємо теплі одяг і взуття, іграшки, які теж передаємо.

Також широківські волонтери роблять акції, які підіймають настрій і бойовий дух мешканцям громади.

-Ми висаджували восени хризантеми, робили таку велику клумбу з квітами. В нас є мурал, який ми почали і не зовсім закінчили, але продовжимо це робити, адже ми віримо в нашу перемогу в 300 відсотків!

 Здійснено за підтримки Асоціації "Незалежні регіональні видавці України" в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW