Пережив Дві світові війни та зазнав руйнувань від росії: історія Миколаївського ліцею імені Миколи Аркаса, - ФОТО



Миколаївський ліцей імені Миколи Аркаса - один із найвідоміших навчальних закладів міста та об’єкт історичної спадщини. Будівля пережила Дві світові війни, але зазнала найбільших руйнувань зі сторони російських військових.

Редакція 0512.ua продовжує розповідати про історію будівль, які зазнали руйнувань зі сторони росії.

Миколаївський ліцей імені Миколи Аркаса бере свій початок з 1863 року, коли було відкрито Миколаївське жіноче училище І-го розряду. У 1870 року училище переіменували у Маріїнську жіночу гімназію, яка функціонувала до 1918 року.

історія Миколаївського ліцею імені Миколи Аркаса

Будинок Першої української гімназії імені Миколи Аркаса включений до державного списку нерухомих пам'яток архітектури місцевого значення, як будинок школи, де навчався Віктор Хоменко, юний розвідник, учасник підпільної організації “Миколаївський центр”, та як будинок Маріїнської гімназії, збудований у 1892 році за проектом архітектора Євгена  Штукенберга.

Миколаївський ліцей імені Миколи Аркаса до атаки росії

Архітектор створив справжній шедевр. Євген Штукенберг вирішив поексперементувати зі стилями і вдало поєднав модерн з Ренесансом. Крім того, велику уваги приділив благоустрою прилеглої території. Навколо гімназії посадив хвойні дерева. Поряд розташував сквер з доріжками, які утворювали смуги Андріївського прапору, в центр якого був фонтан. Тут полюбляли відпочивати гімназистки. Варто зазначити, що архітектор також побудував у свій час у Миколаєві й інші будівлі, серед яких: одна із міських лікарень, каторжна тюрма та інші. 

Миколаївський ліцей імені Миколи Аркаса після атаки

За радянських часів Миколаївська гімназія імені Миколи Аркаса була середньою школою № 5. З 1993 року в цій будівлі почала працювати Українська педагогічна гімназія, з 1998 року називалася Першою українською гімназією. 

У 2003 році розпорядженням Кабінету Міністрів України гімназії присвоєно ім'я Миколи Аркаса - видатного українського історика, композитора, громадського діяча. 

В 2021 році заклад змінив тип з гімназії на ліцей в рамках реформи системи освіти. У ліцеї учні вчаться з поглибленим вивченням української та англійської мов. З 5 до 11 класи учні зараховуються на конкурсній основі. Навчальний заклад працює за власним навчальним планом. З 8-го класу діти навчаються за профілями: гуманітарно-педагогічний та філологічний, поглиблено вивчають англійську мову з 7-го класу, українську мову – з 8-го класу. Всі учні опановують другу іноземну мову (німецьку або французьку- ред.). У 9-11 класах є курси на вибір: бізнес-курс англійської, французької або німецької мов. У 10-11 класах вивчають латину та риторику. На вибір діти можуть вивчати російську, польську, іспанську, болгарську та інші мови.

Миколаївський ліцей імені Миколи Аркаса після атаки

Ще на початку навчального року, Миколаївська міська влада прийняла рішення про організацію дистанційного навчання. Будівля Миколаївського ліцею імені Миколи Аркаса пережила Дві Світові війни та вціліла. З початку широкомасштабного збройного та агресивного вторгнення росії в Україну, окупанти цілилися по закладу двічі. В другий раз, в ніч на 1 листопада, один із снарядів типу С-300 влучив у історичну будівлю. Фундамент ліцею вцілив, проте парадна частина зазнала руйнувань.

Миколаївський ліцей імені Миколи Аркаса після атаки

Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич пообіцяв відновити будівлю після закінчення війни.

- Ця будівля пережила революцію, Дві Світові війни, але не пережила вторгнення росії. Ми побудуємо новий фасад, який як шрам - буде нагадувати після війни про ціну нашої незалежності, - сказав мер про відновлення будівлі.

Миколаївський ліцей імені Миколи Аркаса після атаки

Також на обстріл ліцею та Миколаєва відреагував й Президент України Володимир Зеленський, сказавши, що “рускій мір” несе українцям лише біль, страждання й розруху у вигляді ракет С-300.

За матеріалами порталу “Шукач”.

Фото Вікіпедія та сайт 0512.ua



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW