За які комунальні послуги можуть не платити люди в евакуації



Українці зобов’язані платити за комунальні послуги навіть під час війни. Однак у деяких випадках плата може не нараховуватися чи нараховуватися частково. Особливо це стосується тих, у кого постраждало житло, або переселенців, які довгий час не живуть у своїх квартирах.

З початку війни влада закликає оплачувати комунальні платежі тих громадян, хто має таку можливість. При цьому, багато людей досі знаходяться в евакуації і оплачують за житло в інших регіонах країни. Таким чином їм доводиться платити подвійну суму за комунальні послуги. 

Але в деяких випадках громадяни мають право не платити або вимагати перерахунку платіжок в сторону зменшення. Хто це може робити і за які комунальні послуги можна не платити?

Загалом не платити за комунальні послуги можна у трьох випадках:

  • якщо ваше житло зруйноване,
  • якщо ви доведете свою відсутність за місцем проживання більш ніж 30 днів,
  • якщо комунальна послуга надавалася неякісно чи не в повному обсязі.

Про деталі розповіли у Міністерстві розвитку громад і територій. За словами заступниці міністра Наталі Хоцянівської, якщо житло людини зруйноване, то комунальні послуги не надаються. Відповідно, плата за них не повинна нараховуватися.

"Органи місцевого самоврядування проводять обстеження зруйнованого й пошкодженого житла. Ця інформація передається на підприємства. Відповідно нарахування за такими будинками проводитися не може. І навіть якщо білінгові системи налаштовані так, що нарахування здійснюються в автоматичному режимі, коригування обов'язково буде проведено", – сказала Хоцянівська.

Про те, як повідомляти про зруйноване житло, ми писали раніше.

Читайте: Стало відомо, як українцям компенсуватимуть пошкоджене та зруйноване майно

Про руйнування житла споживач має повідомити поліцію. На основі заяви буде розраховуватися розмір збитків, а також у майбутньому виплачуватиметься компенсація. Подати заявку про пошкоджене внаслідок війни житло українці також можуть у застосунку “Дія”.

Читайте: Як отримати допомогу з місцевого бюджету на відбудову зруйнованого окупантами житла у Слов'янську

Якщо людина понад 30 днів була відсутня у своєму помешканні, вона також має право на перерахунок платежів за газ, електроенергію, за водопостачання (у разі відсутності лічильників) і за вивезення побутових відходів. Для цього необхідно звернутися із заявою для постачальника послуг та оформити відповідну довідку. Документ буде підставою для того, щоб постачальник послуг зробив перерахунок. Скасувати плату можна лише за послуги, що надавалися з 24 лютого 2022 року.

До заяви про перерахунок потрібно додати один із наступних документів:

  • довідку про проходження лікування,
  • довідку про тимчасове проживання внутрішньо переміщеної особи
  • або довідку, яка свідчить про службу в ЗСУ.

Якщо у споживача є лічильник для обліку газу та води, він просто передає показники у звичайному режимі. Очевидно, у разі, коли послугою ніхто не користувався, показники лічильників не зміняться і жодних нарахувань не буде. Не вдасться скасувати плату за опалення, за утримання будинку та прибудинкової території, адже ці послуги продовжують надаватися попри відсутність мешканця.

Єдина різниця буде у тому, якщо ЖЕК не надавав повністю свої послуги (прибирання, ремонти, перевірка підвальних приміщень і т.ін.) під час бойових дій, то і квартплата може бути перерахована і зменшена. Наприклад, якщо керівна компанія перестала проводити прибирання будинку та прибудинкової території, споживач може подати відповідну скаргу та добиватися перерахунку нарахувань. Скаргу краще складати колективну, за участі кількох сусідів. Виконавець послуги повинен вивчити заяву та виставити відкориговану платіжку. Це треба вирішувати напряму з організацією. 

Що стосується розподілу газу, то не платити за нього, чи платити менше, можна лише у випадку руйнування газової інфраструктури. Перерахунок буде здійснено на основі заяви власника житла чи акту аварійних та технічних служб про пошкодження об‘єктів критичної інфраструктури з призупиненням роботи газорозподільної системи за період з моменту призупинення роботи газових мереж до відновлення можливості споживачів користуватись природним газом. 

Моє житло знищене, та платіжки приходять. Що робити?

Деяким українцям продовжують приходити платіжки за надання комунальних послуг у житлі, що було зруйноване через війну російської федерації. Що робити у такому випадку?

Зруйноване чи пошкоджене нерухоме майно мають обстежити органи місцевого самоврядування. Зафіксована інформація повинна надійти до комунальних підприємств, після чого нарахування мешканцю такого житла не проводитимуть. Якщо платіжка уже надійшла, то після збору даних про зруйновані будинки нарахування мають бути списані. 

При цьому, варто розуміти, що за надання комунальних послуг все ж таки краще сплачувати, бо таким чином ви допомагаєте існувати комунальним підприємствам, які працюють у вашому місті.

Вам також буде цікаво:

  • Чи треба платити за тепло у Слов’янську, якщо ви в евакуації
  • В Україні заборонено під час воєнного стану відключати комунальні послуги через борги
  • Вартість документів та міжнародні рейси. Що зміниться в Україні з 1 листопада 2022


AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW