Окупанти знеструмили ЗАЕС, щоб відремонтувати її, підключивши лінії зв’язку у Крим та Донбас



Вчора, 2 листопада, в результаті рашистських обстрілів пошкоджено дві останні високовольтні лінії зв‘язку Запорізької АЕС з українською енергосистемою. О 23:04 станція перейшла в режим повного знеструмлення. НА ЗАЕС залишається пального для роботи дизель-генераторів в режимі повного знеструмлення на 15 діб. Розпочався зворотний відлік часу.

Про це повідомляє НАЕК "Енергоатом".

Через знеструмлення вночі включились всі 20 дизель-генераторів. Наразі схема живлення власних потреб ЗАЕС оптимізована, залишено в роботі 9 дизель-генераторів. Енергоблоки 5 та 6 переводяться в холодний стан.

Через окупацію станції і втручання представників Росатому в її роботу, можливості української сторони щодо підтримання ЗАЕС в безпековому режимі значно обмежені.

"Вчорашні обстріли та пошкодження двох останніх високовольтних ліній зв‘язку тимчасово окупованої Запорізької АЕС з енергосистемою України є черговою спробою рашистів перепідключити атомну станцію до російської енергосистеми", - заявили в Енергоатомі.

За даними компанії, окупанти найближчим часом намагатимуться відремонтувати та підключити лінії зв’язку ЗАЕС у напрямку тимчасово окупованих Криму та Донбасу.

"Звертаємося до міжнародного співтовариства із закликом невідкладно вжити заходів для якнайшвидшої демілітаризації ЗАЕС, виведення з території станції та міста Енергодар усіх російських військових, та повернення Запорізької АЕС під повний контроль України заради безпеки всього світу!", - закликали в НАЕК.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW