Безголосі обранці. Як в Маріуполі пройшов перший за 9 місяців День депутата, та чому досі немає сесії, - ФОТО



На минулому тижні відбувся перший за 9 місяців День депутата Маріуполя. Це не обов’язковий за регламентом захід. День депутата не має жодних правових наслідків. Там не ухвалюються рішення. Проте це зручна площадка для обговорення рішень, які мають бути винесені на майбутні сесії міськради.  

Цей День депутата був дуже незвичним, тому що на ньому не обговорювались рішення на майбутнє. Міська влада вирішила відзвітувати перед депутатським корпусом про те, як працювала і куди витрачала гроші платників податків.

Ось два важливих слайда з цього звіту. Перший – про надходження в міський бюджет Маріуполя. Другий – про те, куди ці гроші витрачались.

Безголосі обранці. Як в Маріуполі пройшов перший за 9 місяців День депутата, та чому досі немає сесії, - ФОТО, фото-1Безголосі обранці. Як в Маріуполі пройшов перший за 9 місяців День депутата, та чому досі немає сесії, - ФОТО, фото-2

Треба зазначити, що деякі депутати ще з червня вимагали від влади проведення щось подібного – чи то сесії, чи то Дня депутата, чи хоча б засідання виконкому. Але реакції на ці звернення не було. Позиція муніципалітету зараз така: в Україні діє воєнний стан, і ми маємо погоджувати рішення з обласної військовою адміністрацією.

Проте, як зазначає депутат від «Сили людей» Олег Харченко, або депутати мають збиратися на сесії, брати участь в ухваленні рішень, або треба вводити військову адміністрацію.  Бо зараз склалась ситуація, коли депутати за законом несуть відповідальність за ухвалені рішення, проте ніякої участі в цих рішеннях не беруть. І в цьому є протиріччя.

Безголосі обранці. Як в Маріуполі пройшов перший за 9 місяців День депутата, та чому досі немає сесії, - ФОТО, фото-3

Секретар міськради Ксенія Сухова в коментарі 0629 пояснила, чому досі не відбулась сесія міськради. За її інформацією, секретаріат наразі готується до проведення сесії. Але технічно це зробити доволі складно.

«В закон не внесено жодних змін щодо можливості проведення сесії он-лайн. Зміни, які дозволяли нам це робити раніше, стосувались лише ковідного періоду. Щодо воєнного стану, таких змін не вносилось. Тож ми можемо проводити сесію лише оф-лайн.

Наразі ми збираємо інформацію, хто з депутатів присутній в Україні, хто з них може фізично приїхати на сесію. Ми також опитуємо депутатів, чи не проти вони, щоб у роботі сесії взяли участь депутати із заборонених в Україні фракцій ОПЗЖ та «Партії Шарія». Їх партії заборонені, але у самих депутатів ніхто не відбирав мандат. Тож вони продовжують бути депутатами міськради. І без їхньої участі у роботі неможливо буде зібрати кворум на сесії», - пояснює Ксенія Сухова.

Безголосі обранці. Як в Маріуполі пройшов перший за 9 місяців День депутата, та чому досі немає сесії, - ФОТО, фото-4

Наразі відомо, що не виїхали з Маріуполя і погодились на співпрацю з окупантами 11 депутатів із фракції ОПЗЖ (всього у фракції 19 депутатів), один депутат із фракції Шарія (це депутат Баландін, всього у фракції 5 депутатів) і двоє депутатів від Блоку Вадима Бойченка (це ветеран-афганець Власов і лікар Орлеанський).

Для того, щоб кворум зібрався, треба, щоб всі інші депутати були в Україні, а це не так.

Тож поки що День депутата – це єдина форма, яка можлива для звітування.

Захід, що відбувся на минулому тижні, показав, що насправді зацікавлених в такому звіті депутатів занадто мало. Трохи більше десяти народних обранців взяли участь, да і то – не всі досиділи до кінця, бо зайняті, або не цікаво їм чути довгі звіти.

Проте гострі питання, які  підіймались маріупольською громадою останні місяці, були на Дні депутата обговорені. Мова йде про придбання вартісного автомобіля «фольксваген», яке не відбулось завдяки втручанню громади, будівництво спортивних майданчиків, яке теж було скасовано після втручання громади,  та фінансування центрів «ЯМаріуполь».

Деякі пояснення влади були відверто не змістовні. Наприклад, на питання депутата Лашина про автомобіль,  йому відповіли: тендер був скасований, то у чому проблема.

Ідею  з будівництвом спортивних майданчиків в містах на заході України, де перебуває багато маріупольців, в мерії пояснили вимогою міністерства. Гроші на спорт – це субвенція державного бюджету, яка була запланована ще до війни. І, мовляв,  використовувати їх можна було виключно на спорт. На що депутат Лашин відповів, що в такому випадку краще вже купувати для маріупольців абонементи у вже існуючи спортивні заклади, ніж витрачатись на будівництво нових в інших містах за гроші маріупольської громади. Непогана, до речі ідея. Але раптом виявилось, що міністерство таки дозволило витратити спортивні гроші на гуманітарну допомогу. Після скандалу та розголосу.

«Ви створюєте проблеми на рівному місці, - вважає депутат Максим Бородін. – Всі ці проблеми не виникали б, якщо б ви обговорювали їх з депутатами.  Нехай немає можливості зараз зібрати сесію, але ж у нас є депутатський чат. Чому не обговорити ці питання там? Якщо б ви прокомунікували їх, не було б необхідності скасовувати тендери, пояснювати всі ці речі. На жаль, депутати Маріуполя як були, так і залишаються без голосу. Депутати-статисти. Вас не цікавить наша думка. Ви не вважаєте за потрібне радитись з нами. І якщо б не ці скандальні моменти з закупками, ви б і День депутата не збирали», - сказав депутат Максим Бородін.

Безголосі обранці. Як в Маріуполі пройшов перший за 9 місяців День депутата, та чому досі немає сесії, - ФОТО, фото-5

Між ним та депутатом Ярославом Кільдішовим, який очолює один з центрів «ЯМаріуполь», вже традиційно для маріупольських сесій, виникла перепалка. Після питань щодо фінансування центрів «ЯМаріуполь» Кільдішов запропонував Бородіну прийти в центр і реально, а не на словах, допомогти, наприклад, розвантажити машину з гумдопомогою. 

Безголосі обранці. Як в Маріуполі пройшов перший за 9 місяців День депутата, та чому досі немає сесії, - ФОТО, фото-6

На це депутат Бородін відповів, що Кільдішов розвантажує машини за зарплату (як повідомив Вадим Бойченко, зарплата керівника центру складає приблизно 30 тис. грн), а йому він пропонує це робити безкоштовно.

Ну тобто все було як до війни. І раптом допомога Максиму Бородіну прийшла звідки не чекали. Палкий шанувальник мера Бойченка (у минулому), член парті Вадима Бойченка Олександр Лашин раптом  «проникся благодарностью» к Максиму Бородіну.

Безголосі обранці. Як в Маріуполі пройшов перший за 9 місяців День депутата, та чому досі немає сесії, - ФОТО, фото-7

Лашин, який майже кожну сесію закривав Бородіну рота, не добирав слів, намагаючись образити колегу, раптом став дякувати за конструктивні запитання.

 "Щира подяка Максиму Бородину, який єдиний задає незручні питання мерові.  Я відключився з Дня Депутата, бо слухати ці довгі монологи більше немає ні часу, ні сил", - написав Олександр Лашин на своїй сторінці в Фейсбуці після заходу.

Політична непослідовність депутата (а Лашин змінив вже три політичні партії), здається, знову дала знаки. Будемо чекати, в якій новий проєкт він впишиться цього разу. Не виключаємо, що це буде президентська партія «Слуга народу», а бо якась більш приземлена посада.

Ось таким був день депутатів, які нічого не вирішують. 

Взагалі-то останнім часом політичне життя Маріуполя за межами Маріуполя сильно загострюється. Таке враження, шо війна вже закінчилась, і що Маріуполь вже звільнили і що скоро-скоро вибори. Тож будемо слідкувати за подіями.

ЧИТАЙТЕ нас в Телеграм-каналі Маріуполь 0629

НАДСИЛАЙТЕ свої повідомлення в Телеграм-бот 0629

ОБГОВОРЮЙТЕ новини в нашій групі Фейсбук - Маріуполь Місто-герой

ДИВІТЬСЯ нас на YouTube



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW