Можуть загинути бройлери: чим загрожують перебої з електрикою птахофабрикам на Прилуччині



На птахофабриці ПрАТ «Прилуцький м’ясокомбінат» бройлери можуть загинути від задухи. Підприємство готується до перебоїв електропостачання. Там вже закупили два дизельні генератори потужністю в 200 кіловатів на годину. Це половина потреб підприємства, повідомляє «Суспільне Чернігів».

На підприємстві вирощують п’ять тисяч бройлерів, таких пташників кілька. Всього нараховують 200 тисяч голів починаючи від маленьких курчат. Їх життєзабезпечення є повністю автоматизованим, а тому на 100% залежить від наявності електроенергії.

Директор м’ясокомбінату Артем Рожко розповів, що відсутність електроенергії тягне за собою відсутність вентиляції, водопостачання, а це одні з основних факторів, які дають і птахівництву, і свинофермам жити.

Директор підприємства Артем Рожко, ФОТО: Суспільне Чернігів

Директор підприємства Артем Рожко, ФОТО: Суспільне Чернігів

Завідувач господарства ТОВ «Прилуки Гарантбуд» Микола Гуржій каже:

«Ще як свині, то можна повідчиняти їм двері, жалюзі, вікна і вони можуть знаходитися без подачі електроенергії, якщо не працює вентилятор, а якщо взяти курей, то це буквально 15-20 хвилин і все».

Завідувач ТОВ «Прилуки Гарантбуд» Микола Гуржій, ФОТО: Суспільне Чернігів

Завідувач ТОВ «Прилуки Гарантбуд» Микола Гуржій, ФОТО: Суспільне Чернігів

Також група підприємств ПрАТ «Прилуцький м’ясокомбінат», куди входить ТОВ «Прилуки-Гарантбуд», в рік вирощує до 20 тисяч голів свиней, займається переробкою та виробництвом м’яса, а також м’ясних продуктів. Їх залежність від електроенергії наближена до 100%.

«Найкритичніше холодильники, коли робиться продукція: ковбасу загнали у термокамери, які працюють на електроенергії. Якщо вимкнути електроенергію, то вся продукція, то все зіпсується», – каже головний інженер ПрАТ «Прилуцький м’ясокомбінат» Олександр Харченко.

Головний інженер ПрАТ «Прилуцький м'ясокомбінат» Олександр Харченко, ФОТО: Суспільне Чернігів

Головний інженер ПрАТ «Прилуцький м'ясокомбінат» Олександр Харченко, ФОТО: Суспільне Чернігів

В середньому підприємства споживають 800 кіловатів на годину. Щоб продовжити роботу в умовах економії та можливої відсутності електроенергії придбали два дизельні генератори потужністю 200 кіловатів на годину.

Один з них вже облаштували на підприємстві, де вирощують худобу та птицю. Він автоматично вмикається через 10-15 секунд після знеструмлення та споживає 20 літрів пального в годину.

«Тут є комп’ютер, який управляє всіма системами: автозапуском, включенням, відключенням, контролює напругу. У відсіку в нас знаходиться генератор і дизельний електродвигун. Бака на 400 літрів нам вистачає на 20 годин безперервної роботи. Гарна річ, красива та головне надійна», – розповів електрик ТОВ «Прилуки-Гарантбуд» Роман Линчук.

Головний електрик Роман Линчук, ФОТО: Суспільне Чернігів

Головний електрик Роман Линчук, ФОТО: Суспільне Чернігів

Другий генератор купили для виробничих потреб. Обладнання на підприємстві придбали за власні кошти. При цьому вартість другого генератора в порівнянні із першим зросла вдвічі.

Артем Рожко говорить, що так підприємство застрахує себе від економічних ризиків та продовжить безперебійно забезпечувати курятиною та свининою місцевого споживача.

*  *  *

Приєднуйтесь у Viber та Telegram до спільноти "Чернігівський Фонтан", де тільки найактульніші новини та історії нашого міста.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW