Новонароджених на Хмельниччині перевірятимуть на 21 рідкісне захворювання



Міністерство охорони здоров’я України розпочало проведення розширеного неонатального скринінгу новонароджених на 21 рідкісне захворювання. Пілотний запуск стартував у 12 регіонах України, в тму числі й на Хмельниччині.

За інформацією Хмельницької обласної військової адміністрації, з 17 жовтня розпочато проведення комплексного обстеження новонароджених для виявлення 21 спадкового чи вродженого захворювання. Раніше усі новонароджені безоплатно перевірялися на 4 спадкові хвороби – гіпотиреоз, фенілкетонурія, адреногенітальний синдром, муковісцидоз.

Торік МОЗу було виділено на це 300 мільйонів гривень. Кошти спрямували на оснащення лабораторним обладнанням експертного та двох регіональних центрів неонатального скринінгу – Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит", Львівського обласного клінічного перинатального центру.

Послуга, як і раніше, безоплатна та доступна в пологових стаціонарах, перинатальних центрах та дитячих лікарнях з неонатологічними відділеннями, – наголошують в Хмельницькій ОВА.

Забір крові проводять у перші 48 – 72 години життя немовляти та передають на дослідження до лабораторного центру. Для отримання послуги батькам новонародженого необхідно лише надати письмову згоду на проведення дослідження. У разі, якщо виявлено відхилення від нормальних показників, батьків поінформують про загрозу здоров’ю дитини для подальших досліджень чи призначення лікування експертами медико-генетичного центру.

Увесь процес неонатального скринінгу супроводжується та фіксується в електронній системі охорони здоров’я: від реєстрації новонародженого та взяття зразків крові лікарем до обробки направлення лаборантом та фіксування діагностичного звіту за результатами досліджень.

Читайте також:"27-річна жителька Кам’янеччини отримала вирок за вбивство громадянина Туреччини".



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW