Де у Києві можна вакцинуватися під час війни: адреси пунктів щеплення



Війна супроводжується великими скупченнями людей у прихистках, обмеженим доступом до базової гігієни та іноді медицини. В таких умовах захворювання поширюються швидше, тому важливо як ніколи захистити себе та дітей та вакцинуватись.

Журналісти 44.ua зібрали для вас інформацію про те, де у Києві можна вакцинуватися під час воєнного стану.

Зазначимо, що в Україні існує затверджений Календар профілактичних щеплень, в якому зазначені всі обов'язкові щеплення, які мають робити не тільки діти, а й дорослі.

Вакцинація від COVID-19

Вакцинація від COVID-19

Медики наголошують, що всім дорослим варто отримати захист від COVID-19. Вакцинація надзвичайно важлива в умовах поширення штаму Омікрон, тим більше під час війни, коли можливість дотримуватися застережних заходів, як от дистанція, провітрювання чи носіння маски, є не завжди. Якщо у вас є можливість безпечно дістатися до місця, де роблять щеплення від COVID, то не відкладайте похід.

Зазвичай первинна вакцинація від COVID-19 передбачає введення двох доз, і важливо отримати обидві. Усім, у кого пройшло 6 місяців від щеплення другою дозою, слід отримати бустерну дозу, щоб посилити захист.

Вакцинація від COVID-19

Вакцинація від COVID-19

Люди від 18 років можуть отримати вакцинальний курс щеплень від COVID-19 вакцинами:

  • Comirnaty/Pfizer;
  • CoronaVac/Sinovac;
  • AstraZeneca (Covishield/SKBio).

Друга дози вакцини вводиться в залежності від введеної попередньої дози:

  • Comirnaty/Pfizer через 21 день;
  • CoronaVac/Sinovac через 14 днів;
  • AstraZeneca (Covishield/SKBio) через 28 днів.

Вакцинальний курс препарату Janssen від компанії Johnson & Johnson складається з однієї дози.

Можливо використовувати змішані схеми вакцинації:

  • CoronaVac/Sinovac + Comirnaty/Pfizer або Moderna;
  • AstraZeneca+ Comirnaty/Pfizer або Moderna.

Інтервал між введеннями для змішаних схем 21-28 днів.

Такі самі схеми можна застосовувати для додаткової чи бустерної дози.

Через 5 місяців після первинного курсу всім людям від 18 років рекомендується зробити перше бустерне щеплення наявною вакциною.

Вакцинація від COVID-19

Вакцинація від COVID-19

Через 4 місяці після першого бустерного щеплення дорослим з 18 років і старше (в першу чергу пацієнтам за віком 60+, особам з хронічними захворюваннями, з групи медичного та соціального ризику) рекомендується зробити друге бустерне щеплення.

Передбачена також вакцинація дітей від 12 років вакциною Comirnaty/Pfizer двічі, з інтервалом 21 день.

Найближчим часом буде впроваджено вакцинацію дітей віком від 5 до 11 років.

Людям з онкологією, після трансплантації органів, тим, хто проходить імуносупресивну або імуномодулюючу терапію, людям з ВІЛ-інфекцією та низкою інших імунодефіцитних станів, важливо отримати додаткову дозу вакцини від COVID - починаючи з 28 днів після другого щеплення.

Якими вакцинами робити бустер?

Після двох щеплень вакциною CoronaVac - будь-якою вакциною, наявною в Україні: CoronaVac, AstraZeneca або мРНК-вакцинами Pfizer чи Moderna.

Після мРНК-вакцин - на вибір: Pfizer або Moderna.

Вакцинація від COVID-19

Вакцинація від COVID-19

Де у Києві можна зробити щеплення?

В умовах воєнного часу українці можуть вільно вакцинуватися проти коронавірусної хвороби безоплатно в Україні. Незалежно від того, в якому населеному пункті укладено декларацію з лікарем, і від того - де зараз фактично перебуває людина. Також вакцинуватись від COVID можна без декларації з лікарем.

Тож, отримати щеплення, у тому числі бустер від COVID-19, можна у пунктах вакцинації. Перелік пунктів щеплення тут.

Будь ласка, уточніть інформацію щодо того, як і де можна вакцинуватися від COVID-19 у області, де ви знаходитесь, у лікаря або на гарячій лінії НСЗУ: 16-77.

Звичайно, що через війну темпи вакцинації від коронавірусу в Україні сильно змінилися. Так, наприклад, у червні та липні робили менше 250 тисяч щеплень на місяць, у серпні рівень вакцинації знову почав зростати.

Про це розповів головний санітарний лікар, заступник голови МОЗ Ігор Кузін.

У довоєнний час ми робили до 250 тисяч щеплень за добу. Через війну темпи вакцинації дуже змінились. У червні та липні вони впали істотно — менше 250 тисяч за місяць. У серпні потроху зростають. За чотири тижні місяця було зроблено 438 тисяч щеплень. Щодо загальних цифр. Одну дозу вакцини отримали майже 52% громадян України. Дві — 50%. Перший бустер — 6,3%. По суті, йдеться про те, що 724 тисячі осіб не отримали другої дози. І 13,3 мільйона осіб не отримали першої бустерної, тобто не мають повноцінного захисту, – повідомив Кузін.

Окрім того, у зв’язку із стрімким зростанням рівня захворюваності на COVID-19 міська влада Києва закликає містян повернутися до носіння масок у публічних місцях. Відповідні рекомендації затвердив Штаб із ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Вакцинація від COVID-19

Вакцинація від COVID-19

Так, мешканцям столиці рекомендують перебувати у засобах індивідуального захисту (зокрема респіратор або захисна маска, що закриває ніс та рот) у громадському транспорті, місцях обслуговування відвідувачів, навчальних закладах.

Також міська влада звертається до підприємців з рекомендацією оновити маркування щодо носіння масок та дотримання дистанції не менш як 1,5 м між відвідувачами.

Нагадуємо, що тримати щеплення можна у центрах первинної медико-санітарної допомоги та консультативно-діагностичних центрах. Також продовжується робота Центрів масової вакцинації у ТРЦ «Gulliver», «River Mall», «Універмаг «Україна». Крім того, на базі комунальних закладів охорони здоров’я функціонують мобільні бригади, які за заявками можуть виїжджати на вакцинацію організованих колективів.

Вакцинація від COVID-19

Вакцинація від COVID-19

Чим ризикують невакциновані українці?

На другому році пандемії коронавірусу статистика лишається невтішною. Лікарні знову заповнюються хворими і медики б’ють на сполох, адже більшість госпіталізованих не мають щеплення.

Ризик 1: тяжка форма COVID-19

Тяжка форма COVID-19 супроводжується високою температурою, ускладненим диханням або задишкою, болем у грудях, пневмонією тощо. Часто до вірусної інфекції додається бактеріальна, і це погіршує загальний стан.

За даними МОЗ, найбільше ризиків захворіти на тяжку форму коронавірусу мають літні люди й ті, хто має супутні захворювання. Часто ці категорії поєднуються, адже що старша людина, то вища імовірність хронічних хвороб у неї.

Статистика Електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ) свідчить, що серед пацієнтів старше 60 років, які були госпіталізовані з COVID-19, 97% не мають повного курсу вакцинації. Утім, саме вони потребують найбільшого захисту від хвороби.

Ризик 2: постковідні ускладнення

Медики розповідають, що перемогти сам вірус для повного одужання мало. Адже інфекція впливає на інші системи організму, наприклад, викликає згущення крові й тромби. Що більше, міжнародні дослідження свідчать, що коронавірус викликає порушення в роботі серця – міокардит, ішемію та ін.

COVID-19 змінює перебіг майже всіх захворювань, бо має специфічний вплив на організм. Він руйнує ендотелій – внутрішню вистілку кровоносних судин. Спочатку окуповує судини легень, а потім пробирається до серця, головного мозку, нирок, – наголосив хірург Вячеслав Лазирський.

За словами лікарів, постковідні ускладнення можуть спричинити важкі патології: ураження головного і спинного мозку з розвитком деменції, інсульту, енцефаліту, мієліту, полінейропатії.

Крім того, існує так званий довгий ковід – неприємні симптоми, які тримаються місяцями. Це втома, біль у голові та суглобах, безсоння, неможливість сконцентруватися, відчуття тривоги і депресія, панічні атаки тощо.

Ризик 3: смерть

Найбільший ризик померти від коронавірусу мають літні люди. На летальність від ковіду впливає наявність супутніх хвороб – бронхіальної астми, діабету, гіпертонії, онкології, захворювань нирок тощо. За даними МОЗ, 82% померлих від COVID-19 за весь період в Україні – люди віком від 60 років. При цьому 98,3% з них були невакциновані.

У відомстві наголошують, що хронічні хвороби не є протипоказанням до вакцинації проти COVID-19. Навпаки, люди зі слабким здоров’ям повинні додатково себе захистити. Не можна щепитися лише за умови важкої алергічної реакції на попередню дозу вакцини, гіперчутливості до одного з компонентів вакцини та температури тіла вище 38,5ºC.

Нагадаємо, ми раніше писали про поради психологів щодо того, як киянам впоратись з важкими переживаннями в умовах сьогодення.

Крім того, розповідали, що де та як у Києві отримати гуманітрну допомогу.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW