На Закарпатті зафіксовано 6 випадків отруєння чадним газом, 2 з них — летальні



У поточному році на Закарпатті зафіксовано 6 випадків, коли від чадного газу постраждали люди. Троє закарпатців, на жаль, загинули. Цим випадкам можна було б запобігти, якби вчасно виявити проблему. З початком опалювального сезону в АТ «Закарпатгаз» пояснюють, як не стати жертвою «тихого вбивці».

Чадний газ — надзвичайно небезпечний. В народі його називають “тихим вбивцею”, адже через відсутність запаху та кольору його неможливо ідентифікувати за допомогою органів чуттів. Нерідко біда стається вночі, оскільки у такий час квартирки зазвичай зачинені, а люди перебувають у стані сну та не можуть відреагувати на погіршення самопочуття.

Як пояснює директорка з капітального будівництва АТ «Закарпатгаз» Наталія Черняк, вчасне проведення технічного обслуговування газового обладнання та мереж, а також дотримання правил експлуатації газового обладнання дозволяє убезпечити себе і своїх рідних від непоправного.

Чадний газ та його сполуки утворюються в процесі роботи газового обладнання при неповному згорянні природного газу. Якщо в приміщення не поступає свіже повітря, погано працює вентиляція чи несправне обладнання — в ньому може накопичуватись чадний газ. Сильний вітер надворі теж може стати причиною накопичення чадного газу. При цьому може утворюватися зворотна тяга. У такому разі продукти горіння не виводяться назовні, а накопичуються у приміщенні.

“Оскільки чадний газ — без запаху і кольору, то виявити його можна лише за допомогою спеціальних приладів. Для домашнього використання слід використовувати детектори (сигналізатори). Це фактично єдиний спосіб збагнути, що газ накопичується”, — пояснив головний інженер АТ «Закарпатгаз» Віктор Водзінський. За його словами, сигналізатор спрацьовує при мінімальних показниках, коли концентрація газу у повітрі становить 0,005%. У такому разі споживач почує звуковий сигнал та побачить блимання.

Також в контексті питання безпеки щорічно перед початком опалювального сезону важливо проводити перевірку та чистку димових і вентиляційних каналів. Такі роботи можуть виконувати виключно спеціалізовані організації, що мають дозвіл на виконання цих робіт.

За інформацією закарпатських газовиків, кожному споживачу перед початком опалювального сезону, слід провести технічне обслуговування газових мереж та обладнання.

Фахівці АТ “Закарпатгаз” готові надати консультації на тему безпечного використання газових приладів та провести всі необхідні роботи. Для отримання послуг слід звертатися у Центри обслуговування клієнтів 104.ua.

Про це повідомляє пресслужба АТ «Закарпатгаз»

Підписуйтеся на наш Телеграм-канал та отримуйте новини ще оперативніше!



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW