В Україні розслідуватимуть, чому яйця подорожчали на 54 відсотки



Антимонопольний комітет України (АМКУ) почав розслідувати, чому за три місяці яйця подорожчали на 54%.

Антимонопольний комітет України зауважив, що з вересня 2022 року в засобах масової інформації з’являються повідомлення про подорожчання курячих яєць. Цей факт підтвердили й спостереження співробітників АМКУ у різних регіонах країни та пізніше – даними Державної служби статистики.  

Читайте: Чому в Україні подорожчали яйця і що буде далі

Повномасштабна війна російської федерації проти України спричинила значний вплив на глобальну економічну ситуацію в державі. Прискорилася інфляція, відбулося зростання курсу долара та євро, сталося руйнування багатьох виробництв, порушилися ланцюги постачання й логістики та, як наслідок – збільшилися виробничі витрати, й знизилися пропозиції товарів і послуг.    

Основним показником, що характеризує зміни цін, є індекс споживчих цін. 

За даними Держстату, цей показник впродовж лютого – травня 2022 року свідчив про зниження вартості курячих яєць. Однак з червня Держстат декларує щомісячне збільшення індексу споживчих цін. Відповідно, приріст вартості яєць у вересні, порівняно з червнем, склав близько 54%.

Також і Національний банк зазначив, що у вересні споживча інфляція в річному вимірі пришвидшилася до 24,6% (із 23,8% у серпні).

На зміну вартості впливає й на собівартість виробництва. Щодо яєць виділили такі основні статті витрат: 

  • корми; 

  • витрати на енергоносії;

  • витрати на оплату праці; 

  • ветеринарні препарати тощо.

У процесі виробництва яєць все залежить від поголів’я курей несучок та кормів.

На початку повномасштабного вторгнення рф Група компаній Авангард (реалізує яйця під ТМ «КВОЧКА»), яка є одним з найбільших виробників курячих яєць в Україну, повідомила АМКУ про втрату поголів’я курей та виробничих потужностей у Волноваському та Бахмутському районах Донецької області, Шевченківському районі Харківської області, Макарівському районі Київської області, Білозерському районі Херсонської області. Внаслідок цього первинна пропозиція яєць на ринку могла істотно знизитися.

Інші учасники ринку, зокрема Група компаній Ovostar Union («ОВОСТАР»), не надавали Комітету подібної інформації. 

Підвищення цін може й не мати об’єктивних підстав, навіть з огляду на усі тяжкі економічні наслідки війни, - зазначає АМКУ. 

Крім того, окремі профільні експерти зазначають, що ціни на ринку кормів у цьому сезоні залишаються досить низькими і спостерігається незначне коливання вартості (+/-10%) у різних регіонах України. Це відбулося тому, що через заблоковані морські порти в Україні спостерігається великий надлишок зерна. Тож головні складові кормів для курей значно подешевшали, порівняно з минулим роком. 

Отже, в Комітеті відсутня інформація, яка б підтверджувала об’єктивність подорожчання яєць одразу на 54% за три місяці.

Комітет почав досліджувати причини збільшення цін на яйця вересні-жовтні 2022 року. 

Комітет збирається проаналізувати фактори впливу на цінову поведінку підприємців та уже надіслав їм вимоги надати інформацію. 



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW