Стародавній фрагмент надмогильного пам'ятника виявили у центрі Тернополя



На стародавній фрагмент надмогильного пам'ятника випадково натрапили у центрі Тернополя.

Про знахідну розповів тернополянин Тарас Циклиняк у мережі Facebook, передають "Тернополяни".

"Ось такою тернопільською знахідною сьогодні поділилися зі мною. Мова про перетин вул. Білецької та Крушельницької. Я собі так думаю, що це фрагмент надмогильного пам'ятника. Зважаючи на те, що терени сучасного парку Шевченка у повоєнні роки були "міським смітником" куди звозили бій і руїні міста, то це цілком реально. Щось мені підказує, що це можуть бути руїни одного із кладовищ, які під час радянської окупації міста було зруйновано та забудовано. Мова, перш за все, про старовинний цвинтар на Рогатці, закладений на поч. 17. Але це лише мої припущення. Зрештою, навіщо було везти так далеко в час, коли не було не те, що транспорту, а й достатньо робочих рук?! Але ховати на видноті сліди злочинів - це суто в стилі окупантів. Нагадує св. Івана Богослова. А що думаєте ви?", - відзначив Тарас Циклиняк, український краєзнавець, екскурсовод, музикант.

Тарас Циклиняк припускає дві версії походження знахідки.

"ВЕРСІЇ: 1. Надмогильний пам'ятник. 2. Скульптура св. Іоана євангелиста. Неподалік до 2Св стояла Святоіваванівська каплиця. А що думаєте ви?", - зазначив краєзнавець.

"Сучасна вулиця Грушевського була колись Святоіванівською. На ній розміщувалася одна з міських громадських криниць, а при ній - каплиця святого Івана. Орел - символ святого євангелиста Івана. Велика імовірність, що це залишок саме фігури святого Івана, зруйнованої, вочевидь, комуністами", - припустив у коментарях Володимир Мороз.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW