У МОЗ нагадали основні правила першої допомоги постраждалим



Україна 10 жовтня зазнала масованих ракетних обстрілів з боку РФ. Лише у Києві було поранено понад 50-ти людей.

У зв'язку з цим у Міністерстві охорони здоров'я нагадали українцям, як надавати першу медичну допомогу постраждалим.

«Маємо зберігати спокій та бути готовими до будь-якої ситуації. Нагадуємо основні правила домедичної допомоги для цивільних», – пишуть у пресслужбі МОЗ.

Передусім пам'ятайте: надавати домедичну допомогу варто лише за умови, що це не загрожує вашій безпеці. Для цього огляньте місце події та переконайтесь, що вам нічого не загрожує. Якщо маєте можливість, перемістіть постраждалого у більш безпечне місце.

Оцініть стан постраждалого – перевірте, чи він у свідомості, чи дихає. Якщо у постраждалого в роті є сторонні предмети, рвотні маси, приберіть їх для відновлення дихання. Зверніться до людини із запитанням, щоб визначити чи вона у свідомості.

При цьому не натискайте на частини тіла пораненого для того, щоб визначити його стан.

«Нормальне дихання – це не менше 2-3 видихів за період часу, коли ви можете вголос порахувати від 501 до 510 (10 сек)», – відзначають у МОЗ.

Якщо постраждалий у свідомості, то нагальної необхідності перевіряти пульс та дихання одразу немає.

Якщо постраждалий має кровотечу, спробуйте зупинити її, використовуючи кровоспинний джгут/турнікет або тугу пов'язку.

Якщо навіть після зупинки кровотечі та забезпечення прохідності дихальних шляхів у пораненого не з'явились ознаки життя, розпочинайте серцево-легеневу реанімацію (СЛР).

Для цього покладіть постраждалого на спину і тисніть посеред грудної клітини двома руками, накривши основу однієї долоні другою долонею. Глибина натискання має становити 5-6 см. Частота натискань має складати 100-120 на хвилину.

Якщо постраждалий без свідомості, тримайте його у стабільному боковому положенні до приїзду бригади «швидкої». У жодному разі не залишайте постраждалого самого.

«Навіть якщо ви зупинили кровотечу, поранений у свідомості може захотіти зняти джгут чи турнікет, адже йому боляче», – наголошують у МОЗ.

Читайте також:

Наймасовіший обстріл України: РФ показує світові свою терористичну суть

Цього тижня заклади освіти Київщини працюватимуть дистанційно

Мешканців Київщини та столиці закликають зменшити споживання електроенергії



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW