Деяким українцям доведеться сплатити велетенські штрафи під час війни



Деким українцям загрожують штрафи розміром у кілька тисяч або навіть у кілька десятків тисяч гривень. А в окремих випадках розмір штрафу може становити понад 100 тисяч гривень.

Під такі штрафні санкції ризикують потрапити палії рослинних залишків, розповідає gsminfo.

Любителі спалювати опале листя, суху траву та інші рослинні залишки особливо активізуються восени та навесні. Над селами і дачними масивами здіймаються в небо дими, що розносять повітрям заледве не всю таблицю Менделєєва, включаючи й особливо небезпечні речовини.

Чим небезпечне спалювання рослинних залишків?

Таке спалювання діє на зразок екологічної бомби уповільненої дії. Упродовж періоду вегетації рослин в їхньому листі і стеблах накопичується маса шкідливих речовин, які становлять загрозу для здоров'я людей та інших живих істот. Особлива небезпека полягає в тому, що всі ці речовини із димом здіймаються в повітря і розносяться з вітром на великі відстані, забруднюючи атмосферу.

Так, під час горіння вологого листя і трави у повітря потрапляє чадний газ, оксид азоту, діоксиди та інші шкідливі речовини. Крім того, разом із рослинними залишками нерідко спалюється й сміття, при горінні якого в повітря потрапляють речовини, що здійснюють згубний вплив на імунну систему та систему дихання, а також провокують онкологічні захворювання.

Деяким українцям доведеться сплатити велетенські штрафи під час війни

Деяким українцям доведеться сплатити велетенські штрафи під час війни

Крім того, спалювання опалого листя, а особливо сухої трави нерідко призводить до пожеж. Вогонь неконтрольовано поширюється, площа загоряння розростається, і палій уже сам не змозі дати йому ради. Від цього може згоріти не лише суха трава, але й будівлі, які знаходяться неподалік від місця спалювання. Крім того, спалювання сухої трави поблизу лісових масивів нерідко призводить до масштабних лісових пожеж.

Таке спалювання завдає непоправної шкоди тваринному світу. Адже в сухих залишках трави, очерету та інших рослинних масивах знаходять собі притулок немало дрібних ссавців, птахів і земноводних. Усі вони гинуть під час пожежі. І, крім дорослих особин, навесні у таких пожежах ще й масово гинуть дитинчата таких тварин та відкладені ними яйця.

Яке покарання передбачено паліям?

Їх карають гривнею. Розмір штрафу для приватних осіб за спалювання трави, листя і сміття становить від 3060 до 6120 гривень. Для посадових осіб передбачені значно вищі штрафи: від 15 до 20 тисяч гривень.

Але й трапляються випадки, коли розмір штрафу може сягнути тризначної суми. Так, нещодавно на Львівщині одному з паліїв присудили штраф розміром у 134 тисячі гривень. Таке покарання чоловік отримав за те, що навесні надумав спалити суху траву. Причому усе те відбувалося в безпосередній близькості від житлових і господарських споруд інших людей. Вогонь швидко поповз по сухій траві, поширившись на площу до 400 квадратних метрів. Побачивши, що чоловік вже не може сам впоратися з вогнем, сусіди викликали рятувальників, і ті погасили вогонь, врятувавши будівлі від пожежі.

А палієві врахували у розмір штрафу не лише шкоду, завдану довкіллю, але й виклик і роботу пожежників, яким би знайшлося інше застосування. А тим більше - під час війни. Суд підтримав позов ДСНС, і тепер палій мусить сплатити державі штраф у розмірі 134 тисячі гривень. Мабуть, така сума назавжди відіб'є йому охоту до спалювання сухостою.  



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW