Росія поспішає відновити роботу пошкодженого вогнем Кримського мосту



Росія поспішає відновити роботу пошкодженого вогнем Кримського мосту, фото-1

Флагманський міст президента Путіна до Криму був серйозно пошкоджений вибухом, який влучив у паливний потяг і спричинив часткове руйнування єдиного дорожнього сполучення, що веде з материкової частини Росії до Чорноморського півострова, який Москва анексувала в 2014 році.

Місцева влада поспішила в суботу знову відкрити одну смугу мосту через Керченську протоку для автомобільного руху з повною перевіркою безпеки. Залізничне сполучення відновилося після першого етапу ремонту, повідомила російська державна інформаційна служба “Тасс”.

Міст є критично важливим для Кремля для поповнення своїх сил в Криму і на півдні Херсонської області України, де російські війська зіткнулися з українським контрнаступом. Вантажні поїзди відновили переправу, за ними підуть пасажирські поїзди, повідомив віце-прем’єр-міністр Росії Марат Хуснуллін в суботу в телеграмі.

Путін закликав до кримінального розслідування інциденту, а деякі російські прихильники жорсткої лінії поспішили закликати Москву посилити свій наступ в Україні. Він підписав указ про посилення безпеки мостів із заходами, які будуть координуватися Федеральною службою безпеки, або ФСБ.

Вибух вантажівки на проїжджій частині мосту спричинив загоряння семи паливних цистерн у вантажному поїзді, який перетинав міст рано вранці в суботу, повідомив Національний антитерористичний комітет Росії, передає ТАСС. Дві секції автомобільного моста впали у воду. Повідомляється про трьох загиблих.

Російські офіційні особи поспішили звинуватити Україну; офіційної заяви про відповідальність не було, але національна поштова служба України швидко оголосила про випуск нової марки, присвяченої вибуху мосту. Зареєстрований власник вантажівки, за повідомленнями, був з російського Краснодарського краю, і в суботу в його помешканні проводився обшук.

На відео з місця події видно, що потяг горить, а частина автомобільного мосту обвалилася в море. Кадри з камер спостереження зафіксували момент зіткнення, причому деякі автомобілі, очевидно, потрапили під вибух.

Генерал австралійської армії у відставці і військовий стратег Мік Райан сказав, що залізобетонні мости, такі як Керченський, найважче пошкодити. Для цього “знадобиться багато “бах” (вибухівки) і хороша конструкція підриву”, – написав він у Твіттері.

Путін наказав побудувати міст після анексії Криму в України, назвавши зв’язок з Росією “історичною місією”, коли будівництво почалося в 2016 році. Вибух стався на наступний день після 70-річчя російського лідера, коли московські війська відступали через частину південної України.

Через кілька годин після вибуху Міністерство оборони Росії призначило ще одного нового командувача всіх своїх сил в Україні – генерала Сергія Суровікіна, який до цього часу очолював Південне військове об’єднання.

Путін відкрив 19-кілометровий (12 миль) міст у 2018 році, проїхавши на вантажівці на чолі колони автомобілів по ньому. Вартість будівництва склала близько 3,7 мільярда доларів.

Місцеві російські чиновники в Криму швидко вказали пальцем на Україну після серії незрозумілих вибухів на військових об’єктах на півострові, що сталися протягом останніх тижнів.

Михайло Подоляк, старший радник президента України Володимира Зеленського, назвав пошкодження мосту “початком”, не вказуючи на причетність до цього Києва. Пізніше він без доказів натякнув, що операція була частиною внутрішньої російської боротьби за владу.

Влада півострова готується розширити поромне сполучення з Росією. Польоти в Крим і з Криму були припинені, коли Путін вторгся в Україну в лютому.

Закриття мосту повністю або частково “створює для росіян значну проблему”, – сказав Райан. Хоча Москва може постачати товари до Криму човнами і через окуповані південноукраїнські території, “це робить утримання Мелітополя ще більш важливим”.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW