Як росія тероризує світ через обстріли ЗАЕС - найбільшої в Європі атомної електростанції



3 березня 2022 року росіяни окупували найбільшу в Європі атомну електростанцію. Відтоді вони не припиняють використовувати її як інструмент шантажу та тероризму - не тільки України, а й всього цивілізованого світу.

Вночі з 3 на 4 березня росіяни захопили Запорізьку атомну електростанцію. Також в окупації знаходиться її місто-супутник Енергодар. З того часу окупанти регулярно обстрілюють станцію та місто, завезли на територію ЗАЕС військову техніку, а персонал фактично утримують у заручниках. Станція працює на межі своїх можливостей та постійно знаходиться у небезпеці. А разом з ним - є ядерною загрозою для України та всього світу.

Ми спробуємо прослідкувати хронологію розвитку подій на ЗАЕС від перших днів окупації до сьогодення.

Російські окупанти захопили Запорізьку атомну електростанцію - що відбувалося там у ніч з 3 на 4 березня 

Станом на 02:26 4 березня у місті Енергодар на Запорізькій АЕС відключено третій енергоблок від єдиної енергосистеми (працює тільки 4 блок). Протипожежний стан на АЕС був у нормі. За територією АЕС в учбово-тренувальному корпусі виникло загоряння.  Поки тривав бій підрозділи ДСНС не допускали до гасіння. Рятувальники перебували у готовності.

Станом на 4.00 внаслідок обстрілів за територією АЕС продовжувала горіти одна з будівель учбово-тренувального комплексу. Вогнем були охоплені 3, 4, 5 поверхи п'ятиповерхової будівлі.

Окупанти не давали можливості для підрозділів ДСНС приступити до ліквідації наслідків пожежі. На Запорізькій АЕС працює один енергоблок із шести. Протипожежний стан АЕС в нормі. Але пожежників, врешті решт, пустили на територію АЕС. Витоку радіації на станції не зафіксовано. 

О 06:20 пожежу в учбово-тренувальному корпусі Запорізької АЕС у м. Енергодар ліквідовано. Жертв та постраждалих немає.

Через серйозну ситуацію на Запорізькій атомній електростанції, Міжнародне агентство з ядерної енергії (МАГАТЕ) перевело свій Центр інцидентів та надзвичайних ситуацій у режим цілодобового реагування.

Системи та елементи, важливі для безпеки АЕС, знаходяться в працездатному стані. Наявні ушкодження будови реакторного відділення енергоблока № 1, які не впливають на безпеку енергоблока. Змін радіаційного стану на поточний час не зафіксовано.

Майданчик Запорізької АЕС захоплений військовими силами росії.

Ситуація 6 березня: персонал під тиском

Станом на вечір 5 березня оперативний персонал ЗАЕС контролював стан енергоблоків та забезпечує їх експлуатацію. У мережі знаходяться 2 енергоблоки, інші - у стані ремонту та вимушеного холодного зупинення. 

За інформацією керівництва Запорізької АЕС, персонал обходить територію проммайданчику та виробничих приміщень з метою виявлення небезпечних предметів та пошкоджень конструкцій, систем та елементів АЕС. Змін радіаційного стану в Запорізькій області не зафіксовано, радіаційний гамма фон знаходиться у межах нормальних показників.

О 13:30 відновлено постачання опалення та гарячої води до міста Енергодар. 

Персонал знаходиться під тиском окупантів та майже не має можливості міжзмінного відпочинку, що суттєво збільшує імовірність виникнення помилки під час роботи та може призвести до важких радіаційних наслідків.

Автоматизована система радіаційного контролю АЕС та автоматизована система контролю радіаційного стану в санітарно-захисній зоні та зоні спостереження працюють у штатному режимі, змін радіаційного стану на майданчику АЕС, в ЗС та СЗЗ не зафіксовано.

Присутність на території ЗАЕС та у місті Енергодар озброєних ворожих військових та важкої техніки поблизу АЕС створює психологічний тиск як на персонал АЕС так і на населення. 

6 серпня - рашисти обстріляли ЗАЕС

5 серпня приблизно о 14:30 російські військові тричі обстрілювали Запорізьку АЕС. Вони поцілили у високовольтну лінію зв’язку 330 кВ ВРП автотрансформатора ЗАЕС – Запорізька ТЕС. У результаті її було пошкоджено, на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист, увімкнулись дизель-генератори. Наразі цей блок розвантажено та відключено від енергомережі. Про це повідомила «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом».

Вдруге того ж дня окупанти обстріляли Запорізьку АЕС: зафіксовано три «прильоти» безпосередньо на майданчик станції, біля одного з енергоблоків, де знаходиться ядерний реактор. Рашисти серйозно пошкодили азотно-кисневу станцію та об‘єднаний допоміжний корпус. 

Перед обстрілами представники росатома поспіхом покинули станцію. Український персонал ЗАЕС перебуває на місці і виконує усі заходи із забезпечення ядерної й радіаційної безпеки та ліквідовує наслідки пошкоджень.

МЗС України закликало світову спільноту невідкладно вжити заходів для примусу Росії звільнити ЗАЕС та передати електростанцію під контроль України заради безпеки всього світу.

Станом на 6 серпня відомо, що на ЗАЕС відключили енергоблок №4, у випадку аварії – евакуація неможлива.

Біля села Водяне, найближчого до ЗАЕС, стоять батареї «Градів». А ворожі міни та боєкомплект російські солдати зберігають у безпосередній близькості до енергоблоків, під естакадами. Причому частина боєкомплекту знаходиться всередині енергоблока.

Як росія тероризує світ через обстріли ЗАЕС - найбільшої в Європі атомної електростанції, фото-3

8 серпня - рашисти вдарили поруч зі сховищем відпрацьованого ядерного палива

У результаті атаки на Запорізьку АЕС, на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист, відключений один із трьох працюючих енергоблоків.

Внаслідок обстрілів серйозно пошкоджено азотно-кисневу станцію та об‘єднаний допоміжний корпус. Український персонал станції продовжує працювати та докладати зусиль для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, а також ліквідації наслідків пошкоджень.

12 серпня - окупанти знову обстріляли ЗАЕС

11 серпня росіяни знову кілька разів обстріляли електростанцію та її місто-супутник Енергодар. Зафіксовано п’ять «прильотів» у районі комендатури станції – безпосередньо поруч із дільницею зварки та сховищем джерел випромінювання.

На невеличкій ділянці зайнялася трава, але, на щастя, ніхто не постраждав. Однак ворог на цьому не зупинився.

Ще п’ять «прильотів» сталися в районі пожежної частини, яка розташована неподалік від ЗАЕС. Внаслідок обстрілів на станції не вдалося вчасно провести «перезмінку». 

Станом на вечір 11 серпня ситуація в промисловій зоні Енергодара, де розташовані Запорізька АЕС, та Запорізька ТЕС, залишалася гострою. Обстріли то вщухали, то починалися знову. Про це повідомив Енергодарський міський голова Дмитро Орлов.

Очільниця Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко повідомила, що внаслідок можливої катастрофи на Запорізькій АЕС зона радіаційного забруднення складе 2 млн км2, а радіаційне ураження отримає 1 млн людей і не лише в Україні. 

  • Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що загроза ядерній безпеці на Запорізькій АЕС на даний момент відсутня, але ситуація може змінитися будь-якої миті. Також він озвучив готовність очолити місію на ЗАЕС для посилення її безпеки.

  • Постпред КНР при ООН Чжан Цзюнь закликав росію та Україну сісти за стіл переговорів через ситуацію навколо ЗАЕС.

  • У Держдепі США заявили, що росія несе повну відповідальність за всі можливі ризики на ЗАЕС. США підтримали заклики до створення демілітаризованої зони навколо ЗАЕС.

  • "росія має дозволити МАГАТЕ забезпечити місію негайно і без будь-яких умов. Розмінуйте об‘єкти ЗАЕС. Приберіть своїх військових, а також відведіть свою зброю. Досить вже ігор", – сказав постпред України при ООН Сергій Кислиця у зверненні до постпреда рф небензі.

Як росія тероризує світ через обстріли ЗАЕС - найбільшої в Європі атомної електростанції, фото-4

25 серпня - Запорізька АЕС вперше в історії повністю відключена від енергомережі

25 серпня через пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС поруч із Запорізькою АЕС двічі відключалась остання (четверта) лінія зв’язку ЗАЕС із енергосистемою України – ПЛ-750 кВ ЗАЕС – "Дніпровська". Три інших лінії зв’язку раніше були пошкоджені під час рашистських обстрілів. 

Примітка: золовідвали – це місця складування золи, яка утворюється в процесі роботи теплових електростанцій.

Внаслідок цього два працюючих енергоблоки станції відключилися від мережі. Таким чином, дії загарбників спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – перше в історії станції.

1 вересня - окупанти обстріляли Енергодар та територію ЗАЕС в день запланованого візиту Місії МАГАТЕ

На 1 вересня була запланована місія Міжнародного агентства з ядерної енергії на станцію. Мета - демілітаризація Запорізької АЕС, повернення повного контролю України над станцією та припинення ядерного тероризму росії через ЗАЕС, фіксація порушень стандартів і норм ядерної та радіаційної безпеки.

Напередодні візиту МАГАТЕ росія обстріляла ЗАЕС: спрацював аварійний захист і відключився працюючий 5-й енергоблок. Пошкоджено лінію резервного живлення власних потреб ЗАЕС-330 кВ. У перехідному режимі сталося знеструмлення непрацюючого енергоблока №2 із запуском дизель-генераторів.

Зранку 1 вересня Енергодар, місто-супутник Запорізької атомної електростанції, піддався обстрілам з боку окупаційних військ. Над містом «працювала» група російських ударних вертольотів К-52, які завдавали ударів по житлових кварталах. Було завдано мінометного удару в безпосередній близькості від території ЗАЕС і атомних реакторів.

Міський голова Енергодару Дмитро Орлов повідомив, що росіяни не припиняють обстріл з 5 ранку. Вже відомо про загиблих та поранених внаслідок обстрілів. Надходить інформація про влучення в житлові та приватні присадибні будинки, в приймальний покій лікарні та дитячі садочки.

Втім, місія МАГАТЕ вирушила із Запоріжжя до Енергодару, незважаючи на інтенсивний обстріл. Глава МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі повідомив Reuters, що, знаючи про «посилення військової активності у цьому районі», планує продовжити місію на об’єкт і зустрітися з його персоналом.

Як росія тероризує світ через обстріли ЗАЕС - найбільшої в Європі атомної електростанції, фото-7

6 вересня - МАГАТЕ опублікувало звіт за результатами візиту

У звіті організації вказано, що наразі існує гостра необхідність вжити заходів для запобігання ядерній аварії. 

Експерти рекомендують встановити безпечну зону навколо ЗАЕС. Йдеться про те також, що потрібна домовленість усіх сторін щодо створення захисної зони навколо ЗАЕС, щоб уникнути її пошкоджень.

Обстріли необхідно припинити через загрозу фізичної цілісності станції, що може призвести до "ядерного інциденту".

Також агентство готове розпочати консультації для термінового створення такої зони.

16 вересня - росія ставить під загрозу безпеку світу, утримуючи станцію, на якій вона не має права перебувати, – США

Представник Сполучених Штатів при ОБСЄ Майкл Карпентер заявив, що військові держави-агресорки мають негайно залишити Запорізьку АЕС і припинити загрози світовій безпеці, пише Укрінформ. 

«росія продовжує гратися з вогнем, ставлячи під загрозу безпеку світу, утримуючи станцію, на якій вона не має права перебувати. російські війська повинні негайно залишити Запорізьку атомну електростанцію та дозволити українським операторам відновити ядерну і фізичну безпеку станції», – сказав він під час засідання Постійної ради ОБСЄ.

Майкл Карпентер зауважив, що це також є «нагадуванням про те, що європейська безпека залежить від витіснення російських військ з України та підтримки суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів».

19 вересня -  рашисти продовжують тероризувати Енергодар та Запорізьку АЕС

Енергодарці, передає Громадське, які вже сьомий місяць поспіль вимушені терпіти російську окупації, розповіли виданню «Спектр» про життя міста-супутника найбільшої в Європі атомної станції. 

Дружина одного із працівників ЗАЕС згадує, як сподівалася, що в росії вистачить здорового глузду не вчиняти жодних провокацій на станції.  Однак вже за кілька місяців вирішила виїжджати з міста, бо сподівання не справдилися. Чоловік-атомник разом з нею покинути Енергодар не зміг: на блокпостах є списки атомників, і їх не випускають.

«[На ЗАЕС] щодня якісь провокації, – зазначає Тетяна. – Чоловік каже, що персонал станції перебуває під постійним тиском... під дулами автоматів. Також росіяни збирають підписи працівників незрозуміло для чого. На прохідній раніше перевіряли, в якому стані люди приходять на роботу. Натомість зараз відбирають телефони й шукають у них щось, тому більшість працівників просто перейшли на старі кнопкові телефони»

Стосовно обстрілів Запорізької АЕС переважна частина енергодарців, навчившись розрізняти звуки, не мають сумнівів, що обстріли ведуться з російського боку: «Чую виліт – і одразу приліт. Тобто росіяни самі обстрілюють станцію та місто, але подають це під соусом обстрілів ЗСУ», – каже Артем (ім’я змінене задля безпеки).

Що ж до так званого «звернення від енергодарців», яке колаборанти передали МАГАТЕ про обстріли ЗАЕС нібито українськими захисниками, то, на думку місцевих, «мешканці Енергодару зараз залякані, тому й за вказівкою російських військових розповіли делегації МАГАТЕ, що станцію обстрілювали ЗСУ».

23 вересня - навколо ЗАЕС має бути створена 30-кілометрова зона безпеки, – Денис Шмигаль

Прем’єр-міністр України на брифінгу в Нью-Йорку заявив, що демілітаризація Запорізької атомної електростанції є стратегічним завданням не тільки для України, але для всієї Європи.

«Своїми діями на Запорізькій АЕС росія поставила всю Європу на межу ядерної катастрофи. Безпека наших ядерних об’єктів – це один із ключових викликів для всіх у світі», – сказав Денис Шмигаль. 

Він додав, що українська сторона обговорювала це питання в ООН з керівництвом ЄС, головою МАГАТЕ паном Гроссі, Президентом Франції, прем’єрами Японії та Нової Зеландії, головами МЗС Великої Британії, Німеччини й Індії. 

«Всі розуміють важливість демілітаризації ЗАЕС і безпечної роботи об’єкту. Як один із кроків у цьому напрямі МАГАТЕ планує збільшити свою місію на станції», – підкреслив Прем’єр-міністр України.

За його словами, український уряд також працює над організацією міжнародних місій ООН та ЄС на Запорізьку станцію. 

Як росія тероризує світ через обстріли ЗАЕС - найбільшої в Європі атомної електростанції, фото-8

Керівник МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі під час виступу у Відні на пленарному засіданні Генеральної конференції Міжнародного агентства з ядерної енергії вкотре сказав про необхідність створити зону ядерної безпеки на Запорізькій атомній електростанції та повідомив, що перемовини тривають. Він додав, що провів зустрічі на високому рівні в Нью-Йорку, де ця пропозиція отримала сильну міжнародну підтримку. 

Як росія тероризує світ через обстріли ЗАЕС - найбільшої в Європі атомної електростанції, фото-9

26 вересня - біля ЗАЕС окупанти влаштували виставу з голосуванням на «референдумі»

Чергову виставу окупанти влаштували біля Запорізької АЕС, видаючи запрошених масовиків за персонал атомної станції.

Так, велика група чоловіків у цивільному дочекалась закінчення зміни на станції та змішалася з її персоналом, який виходив після зміни.

Дорогою ряджені роздавали інтерв’ю проросійським пропагандистським ЗМІ та вигукували слова підтримки росії та псевдореферендуму, після чого пішли до автобуса, в якому проводилося «голосування», і показово заповнили бюлетені.

27 вересня - Генштаб: персонал ЗАЕС не хоче співпрацювати із загарбниками і намагається виїхати з тимчасово окупованих територій

Про це повідомив у ранковому зведенні 27 вересня 2022 року речник Генерального штабу України Збройних Сил України Олександр Штупун.

«На Запорізькій АЕС ситуація залишається напруженою. Співробітники станції не бажають співпрацювати з ворогом та намагаються виїхати з тимчасово зайнятих окупантами територій», – сказав він.

3 жовтня - Гендиректор ЗАЕС Ігор Мурашов звільнений із полону та перебуває на підконтрольній Україні території

Генеральний директор Запорізької АЕС Ігор Мурашов, якого російські військові 30 вересня 2022 року викрали дорогою зі станції до Енергодару, звільнений!

Відомо, що окупанти викинули його на підконтрольну Україні територію ввечері 3 жовтня. Зараз Ігор Мурашов у безпеці та перебуває в Зовнішньому кризовому центрі ЗАЕС у м. Запоріжжя. 

Звільнення відбулося завдяки широкому розголосу надзвичайної події та неабияким зусиллям з боку Генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, який зіграв значну роль у звільненні Ігоря Мурашова з російського полону.

Як росія тероризує світ через обстріли ЗАЕС - найбільшої в Європі атомної електростанції, фото-10

5 жовтня - Президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін взяв на себе виконання обов’язків генерального директора Запорізької АЕС

Про це він сказав у своєму відео зверненні (https://t.me/energoatom_ua/9968) до працівників ЗАЕС: «Відповідно до чинного законодавства, дозвільних та регламентних документів, мною прийнято рішення взяти на себе виконання обов’язків гендиректора Запорізької атомної електростанції».

За його словами, адміністрування станції перенесене до Києва з моменту викрадення генерального директора ЗАЕС Ігоря Мурашова: «Всі подальші рішення стосовно роботи станції прийматимуться безпосередньо у центральному офісі НАЕК «Енергоатом».

Петро Котін наголосив, що усі технічні питання експлуатації енергоблоків будуть, як і раніше, вирішуватись технічним персоналом атомної станції за погодженням з центральним офісом Компанії. 

Отже, як бачимо, поки що ані візит МАГАТЕ, ані заяви світових політиків, ані жодні інші спроби словесно переконати росіян залишити територію ЗАЕС, на окупантів не подіяли. Як далі розвиватимуться події, як поводитимуться окупанти - передбачити неможливо. А як показала практика, змусити росіян тікати можуть тільки ЗСУ. Ми ж слідкуватимемо за ситуацією, незалежно від того, яку вона матиме розв’язку.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW