У Кривому Розі відійшов у вічність митець і громадський діяч Микола Скиба



Відійшов у вічність митець і громадський діяч Микола Скиба. Його ім'я добре відоме багатьом криворіжцям, написаними ним віршами надихаються поціновувачі художнього слова, криворізька малеча залюбки гортає сторінки  дитячих книжок його авторства, а народжені у творчій співдружності пісні линуть над Криворіжжям з нагоди особливих для міста та містян подій. 

Як повідомляє сайт 0564.ua, про тяжку втрату повідомила нашому кореспонденту 6 жовтня 2022 року дочка Миколи Максимовича - Софія Скиба, головна редакторка сайту "Перший Криворізький".

Микола Максимович Скиба народився 28 лютого 1952 року у селі Красний Під Широківського району. У родині він був старшим з трьох синів. 

Працюв викладачем української мови у Слов'янському педінституті та у Криворізькому державному педагогічному університеті.

Згодом тривалий час (8 років) був співробітником відділу внутрішньої політики виконкому Криворізької міської ради.

Професійну діяльність Микола Максимович поєднував з громадською, також завжди знаходив час для літературної творчості.

Він був одним з тих, хто втілював у Кривому Розі політику Народного Руху України (у складі Криворізької міської організації партії), мав досвід захисту інтересів своїх земляків - криворіжців в ролі депутата Криворізької міської ради.

У Кривому Розі відійшов у вічність митець і громадський діяч Микола Скиба, фото-1

На фото: Микола Скиба - під час презентації своєї збірки у Центральній міській бібліотеці Кривого Рогу

Зусиллями Миколи Скиби та його однодумців у Кривому Розі свого часу з'явилась газета "Наш ВЕК", пізніше - "Вестник Кривбасса", який згодом очолив і видавав його учень і товариш Володимир Гончар.

Останні 8 років свого життя Микола Максимович присвятив написанню дитячих книжок, віршів, в тому числі, присвячених героїчному 40-му мотопіхотному батальйону, більше відомому за назвою "Кривбас".

За словами Софії Скиби, для її батька було дуже важливо, аби містяни - і дорослі і малі - знали про подвиг українських героїв, тож його книжки («Секретики від Петрика», «Автоалфавіт, або Азбука, прочитана з татом», «Казки для дорослих дітей» та інші) доносили цю інформацію до читачів. 

Здається, зовсім нещодавно у Кривому Розі Микола Скиба презентував перед земляками свої  «Казки для дорослих дітей».  Щодо ідеї збірки, автор тоді зазначив, що вона - в утвердженні непереможності українського народу.Микола Скиба наголошував, що кожному суспільству потрібні свої герої та свої міфи, особливо молоді.Питання героїзації, міфологізації української історії, за його словами, є дуже важливим для українців, особливо під час війни. Микола Максимович вважав, що казка  – найбільш доречний жанр для такого завдання. Тому у його літературній скарбниці - багато казок. 

Додамо, що у творчому тандемі з криворізьким музикантом Олексієм Грицишиним Микола Максимович Скиба створював пісні, які неодноразово лунали на міських заходах, зокрема, відома пісня "Єдина родина - моя Україна".

За заслуги перед містом Миколу Скибу відзначено однойменною нагородою - нагрудним знаком.

Відомо, що тривалий час Микола Максимович боровся з недугою. Сьогодні вночі він пішов у засвіти.

Світла пам'ять митцю і великому патріоту!

Редакція нашого сайту висловлює щирі співчуття його дружині Любові Василівні, дочкам - Софії, Іванні та Ользі, усім рідним і друзям Миколи Максимовича.

Тим, хто має бажання попрощатися з ним і провести його в останню путь, можуть зробити це у п'ятницю, 7 жовтня, о 12:00, на вулиці Чорновола, 23 (мкрн Східний - 2, навпроти амбулаторії).

"Ховатимемо біля батьків і тестів на Подовому за Красним Подом", - повідомила Софія Скиба.

Ще одне її повідомлення для ми оприлюднюємо на сайті, адже воно важливе:

У Кривому Розі відійшов у вічність митець і громадський діяч Микола Скиба, фото-2

AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW