Міський бюджет Маріуполя в умовах війни: хто сплачує податки, і куди вони витрачаються



Бюджет Маріуполя на 2022 рік мав би бути рекордсменом – найбільшим бюджетом за всю історію Маріуполя в незалежній Україні. Проте не став. 24 лютого російська армія вже не гібридно (як в 2014-м), а відкрито вдерлася на територію України і зруйнувала місто, його економіку, приватний бізнес.

До війни основним платником податків в Маріуполі нарешті став сукупно приватний малий та середній бізнес.

На другому місті по кількості податків йшла компанія Метінвест.

На третьому – маріупольський порт.

На четвертому – військові підрозділи армії, поліції, СБУ. Всі вони теж платили чималі податки в місцевий бюджет, бо були зареєстровані саме в Маріуполі.

І ось тепер, коли місто зруйноване, тисячі людей вбито, а малого та середнього бізнесу в Маріуполі в рамках законів України не існує, майже єдиним платником податків залишились військові.

Але куди витрачаються ці гроші?

Зараз поширюється багато неперевіреної інформації щодо  мільярдів, які начебто  залишились на рахунках казначейства. Люди пропонують різні варіанти, як би варто було їх витрачати, і часто звинувачують місцеву владу в нераціональному використанні грошей.

Ми вирішили запитати, яка насправді ситуація з грошима міського бюджету, і направили офіційний журналістський запит в департамент фінансів Маріупольської міської ради.

Ось що вдалось дізнатись.

Скільки грошей залишилось на рахунках міського бюджету станом на січень 2022 року

Згідно плану на 2022 рік та екномічних прогнозів бюджет Маріуполя повинен був складати 6,0 млрд грн  з урахуванням доходів, субвенцій та інвестицій. При цьому бюджет розвитку міста мав складати рекордну суму - 2,8 млрд грн. Це дало б старт реалізовувати проєкти, які були закладені прийнятою Стратегією розвитку-2030. Але повномашабна війна росії проти України перекреслила всі ці плани та фінансові джерела, з якого формувалася дохідна частина бюджету. Властна дохідна частина міста на рік мала складати - 5 млрд грн.

Станом на 23 лютого 2022 року залишки коштів поточного року на рахунках Управління Державного казначейства у м.Маріуполь Донецької області за власними коштами бюджету склали - 9 445 932,22 грн. (9 млн 445 тис. грн), кошти субвенцій з державного та інших бюджетів - 32 749 225,87 (32 млн 749 тис.) грн.

Хто платить податки під час війни, і скільки прийшло грошей на рахунки з початку року

Наразі основним джерелом дохідної частини бюджету Маріуполя є військві частини та правоохоронні органи, які за мирні части зареєструвалися у місті. З початку нового року всього було нараховано 413 млн грн.

Слід зазначити, що з початку війни надходження до бюджету міста впали на 70% від запланованого бюджету на 2022 рік. 30%, які залишилися, поповнюються за рахунок податків з боку військових формувань, які зареєстровані у Маріуполі. Нині, це 80% усіх надходжень до бюджету. Використання чи перерозподіл бюджетних коштів узгоджуються з головою військової адміністрації Донецької області Павлом Кириленком.

Також важливо розуміти, що перші місяці з початку війни велись складні процеси відновлення функціонування бюджету у нових умовах. Завдяки тому, що муніципалітетом були збережені бюджетні ключі, вдалося захистити бюджет міста.

Скільки грошей отримує бюджет Маріуполя після окупації міста

За період з 24.02.2022 по 31.08.2022 надходження власних доходів бюджету Маріупольської міської територіальної громади склали – 1 783 315,532 (1 млн 783 тис.) грн., субвенцій з державного та інших бюджетів – 463 716,315 грн. Фактично до доходів бюджету Маріупольської міської територіальної громади надходять податки на доходи фізичних та юридичних осіб, що зареєстровані у м. Маріуполі, у т.ч працівників бюджетних установ та комунальних підприємств, військових формувань та правоохоронних органів, тощо. Слід зазначити, що у останні місяці основний вклад у надходження міського бюджету складають ПДФО від військових і правоохоронних частин.

Як розподілені ці кошти з урахуванням, що їх попереднє цільове призначення не актуальне в умовах окупованого міста

Наразі кошти, які є у Маріупольському міському бюджеті,  спрямовані на декілька напрямків:

- на підтримку Збройних Сил України, які захищають незалежність нашої країни(закуплівля техніки, автомобілів для армії). 

- на забезпечення виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ та комунальних підприємств. Підтримка працівників критичної інфраструктури має на меті зберегти інтелектуальний професійний потенціал міста. Адже саме ці люди зможуть відновити та запустити інфраструктуру життєдіяльності міста. Також потрібно розуміти, що до початку війни у Маріупольській міський раді працювало більше 1300 фахівців, зараз – трохи більше 50 людей, які зараз у тому числі працюють над розширенням мережі центрів "ЯМаріуполь" по всій Україні, забезпечують їх функціювання, займаються проєктом сімейних центрів відпочинку та оздоровлення ЯМаріуполь. Родина, реалізують проєкт створення спортивних локацій в містах, де перебуває найбільша кількість маріупольців, проводять культурні заходи, а також розробляють Стретегію відродження Маріуполя.

- на комплексну допомогу маріупольцям через центри всебічної підтримки ЯМаріуполь.

Центр підтримки надають комплексну допомогу жителям Маріуполя та Маріупольського району. Це гуманітарна, соціальна, медична, психологічна та юридична підтримка. Станом на 14 вересня 2022 року вже відкрито 13 центрів підтримки у таких містах України - Запоріжжя, Дніпро, Вінниця, Київ, Кропивницький, Кривий РІг, Черкаси, Хмельницький, Калуш, Івано-Франківськ, Одеса, Львів, Кропивницький. Його послугами вже скористалися понад 140 тисяч разів.  

Проєкт "ЯМаріуполь" має також додаткові напрямки. Серед них: 

•Реабілітація. Сюди входять центри "ЯМаріуполь. Родина". Центр під Вінницею вже оздровив 940 маріупольців. Планується створення такого ж центру у Дніпрі, якій буде праювати цілий рік. 

•Турбота. Створення побутових сервісів, де маріупольці зможуть безкоштовно скористатися послугами стоматолога, парикмахера, пральні, швачки, коворкінгом та дитячою кімнатою.

•Житло. Розробляються проєкти, які нададауть можливість маріупольцям з тимчасовим розміщенням.

•Спорт. Відкриття спортивних майданчиків для заохочення маріупольців займатися масовим спортом.

•Працевлаштування.  Запуск сервісу з працевлаштування маріупольців у містах України. 

Центри "ЯМаріуполь" відкриваються за рахунок міжнародних партнерів та донорів. За 5 місяців роботи допомога від парнерів склала  більше 220 млн грн.

Все це допомагає повертати маріупольців до життя та інтегруватися їм до нових громад. Центри об'єднують маріупольців навколо любові до рідного міста та у бажанні повернутися до українського Маріуполя. Таким чином, ми зберігаємо людей, які разом з нами будуть відроджувати рідне місто.   

Детальшіше про бюджетні витрати, які передбачені:

•на підтримку ЗСУ та правоохоронних структур

•для тимчасового облаштування мешканців Маріуполя, які залишили своє місце проживання та переїхали до інших регіонів України на тимчасове проживання у зв’язку зі збройною агресією російської федерації та проведенням активних бойових дій на території Маріуполя

•для забезпечення виплати матеріальної допомоги при народженні дитини, 

•для закупівлі ноутбуків для дітей, які закінчили 11 клас в 2022 році, з сімей , що мешкали на території Маріуполя

•для закупівлі рюкзаків першокласника, що підуть до школи 1 вересня 2022 року

•інші заходи. 

Конкретні цифри – скільки витратили і на що

Видатки бюджету Маріупольської міської територіальної громади за період з 24.02.2022 по 31.08.2022 у загальній сумі склали 764 155,4 тис.грн, у т.ч.: 

•на виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ та комунальних підприємств (в першу чергу галузь освіти) 730 697,7 тис. грн. , у т.ч. за рахунок освітньої субвенції 303 млн.грн.

•на підтримку внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб з тимчасово окупованого Маріуполя, які знаходяться у Запоріжжі – 5 551,2 тис.грн.

•на продукти харчування освітніх закладів, фактичний розрахунок наприкінці лютого – 3 815,0 тис.грн.

•на інші видатки – 24 091,5 тис.грн.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW