Як музиканти з Донеччини через творчість говорять про війну



Вже більше півроку триває повномасштабна війна росії проти України. Хтось каже: я вже втомився/лась. На що українські музиканти та гурти відповідають: тоді ось тобі новий трек, так якраз про тебе.

За більше ніж 200 днів повномасштабної війни українська музична сфера створила чимало пісень та треків саме про цю війну. Гурти та виконавці розповідають про історичні події, які розгортаються прямо на наших очах, а також про долі звичайних людей у цій війні. Про випробування та почуття, про не зовсім повсякденний побут. 

Чи варто казати, що музика - один з найдієвіших способів говорити зі світом? Адже новини дають людям інформацію, а пісні - почуття людей під обстрілами. Навіть якщо світ не розуміє українську.

У попередніх матеріалах ми вже наводили перелік популярних у 2022 році українських пісень та розповідали про те, як всесвітньо відомі музиканти підтримують Україну через свою творчість. 

Тепер хочемо розказати про гурти та співаків саме з Донецької області, які через свою музику говорять про війну, життя та кохання в її умовах. Тому створили для вас невеличкий плейліст. 

Delirium - зовсім не той

Постпанк-гурт зі Слов’янська випустив першу композицію за період повномасштабної війни. І саме вона стала першою україномовною в дискографії гурту. Це ще раз підтверджує, що війна змусила мільйони різко відмовитись від російської мови або хоча б почати на неї переходити. 

NOLA - Сила і Воля

А це концентрація злості від метал-гурту з Краматорська. Пісня народилася у перші дні після початку війни. 

Ася Лютая - Краматорськ - це Україна!

Викладачка Донбаської державної машинобудівної академії спочатку написала текст, потім записала вокал та гітару. Усе звела на старенькому нетбуці. А для втілення ідеї кліпу, звернулася по допомогу до краматорських фотографів та відеографів – вони поділилися кадрами міста, - йдеться на сторінці Академії. 

Diz.wish - Тиша

Це прочитання війни від музиканта зі Слов’янська. Вона про почуття кожного українця, чий ранок 24 лютого почався з вибухів, а не з кави. І чия злість, все ж таки, переважає втому.

А ось тут можна подивитися короткий тізер до трека:

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений d̷i̷z̷.̷w̷i̷s̷h̷ (@diz.wish)

Typeled - до тебе

І знову Слов’янськ. 16-річний Пилип Дьяченко - виконавець неосоула. Так його описує видання SLUKH. Робити пісні юнак почав саме під час війни.  Сам трек розповідає про сум - по милому, друзям та дому. 

Oruga Mikuru - Час

Oruga Mikuru - віртуозна скрипалька з Краматорська. Ось що вона розповіла в описі під своїм відео:

“Цю пісню я записувала напередодні війни. На неї був запланований геть інший кліп та інша атмосфера, але війна не дала мені права нормально дописати цю пісню та внесла свої корективи у сценарій мого відео

У цьому відео я розповідаю про те , як вимушено покидаю  Краматорськ, через обстріл російськими окупантами.  Я беру з собою тільки один чемодан та скрипку. Думки та новини про те, що окупанти руйнують мій дім, моє життя, моє рідне місто - не покидають мене ні на хвилину. Навіть коли я знаходжуся в безпеці - моє серце розривається від болю за рідних та за мій дім”

Yogen & Marko Kvitka ─ not slaves

Співак з Краматорська записав пісню із символічною назвою “не раби”. В описі під відео йдеться, що пісня покликана підняти дух українців, об’єднати їх та згуртувати. Відеоряд має українські та англійські субтитри, а також кадри повномасштабної війни. Тож іноземцям стає зрозуміло, про що ця пісня. 

Shum.Rave - Друзі

Shum.Rave · Друзі

Заснований на Донеччині як серія рейв-вечірок рух Shum.Rave у 2022 році презентував компіляцію треків, записаних різними резидентами та друзями руху. Усі вони до війни влаштовували гучні рейв-вечірки для молоді Донеччини. А зараз розповіли про війну через електронну музику. Вона практично без слів, але і так досить чітко передає настрої та емоції. Кожен трек має коротку красномовну назву, яка пов’язана з тією чи іншою подією під час цієї війни. 



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW