Зима 2023: як в Івано-Франківську готуються до опалювального сезону



Котельні "Івано-Франківськтеплокомуненерго" готові до початку нового опалювального сезону. Вироблятимуть тепло як газові, так і твердопаливні котли. У 2022 році на підприємстві відновили роботу дві пелетні котельні. Комунальники закупили на половину більше твердого палива, ніж минулого року, розповів кореспондентці Суспільного заступник головного інженера "Івано-Франківськтеплокомуненерго" Іван Кедик.

Як в Івано-Франківську готуються до опалювального сезону, чи готові тепловики до перебоїв зі світлом та газом, де містяни можуть зігрітися у випадку непередбачуваних ситуацій, читайте у матеріалі Суспільного.

Підготовка "Івано-Франківськтеплокомуненерго"

Підготовку до опалювального сезону працівники "Івано-Франківськтеплокомуненерго" розпочали ще у травні. Під час гідравлічних випробовувань вони виявили 100 проривів тепломереж. Один із таких стався на вулиці Карпатській.

"Де є прорив, ми міняємо вклади труб, чистимо ізоляцію, очищуємо пінопласт і потім зварювальник буде робити свою роботу. Ми ремонтуємо усе, аби підготуватися до опалювального сезону. Намагаємося якнайшвидше усе зробити, лише погода нам не дає", — розповідає слюсар-сантехнік Петро Жмурко.

Заступник головного інженера комунального підприємства "Івано-Франківськтеплокомуненерго" Іван Кедик каже, що зараз тепломережі готові до опалювального сезону на 99%, а котельні — повністю. З його слів, підприємство постачатиме тепло майже у 600 будинків міста.

"Цього року через стимулювання всіх споживачів до економії газу перед теплопостачальними підприємствами поставлене завдання — зменшення на 10% споживання. Це — досить немаленька цифра, але ми будемо намагатися притримуватися і температурного режиму, щоб людям було комфортно, і старатимемося дотримуватися всіх заходів для зменшення споживання, тобто стежити за втратами, швидше реагувати на аварійні ситуації, — говорить Іван Кедик. — Уряд не регламентував зменшення температурного режиму. Ми будемо дотримуватися у приміщеннях мешканців температури не менше 18°C. Якщо виникнуть якісь перебої з газом, то поступово будемо частково знижувати температурний режим".

Одна із котелень "Івано-Франківськтеплокомуненерго" на вулиці Тролейбусній обслуговує 15 будинків. У ній до роботи підготували газові й твердопаливні котли.

ФОТО: Суспільне Івано-ФранківськФОТО: Суспільне Івано-Франківськ

"Уже зараз усе готове. Треба тільки дати команду, і ми готові запускати твердопаливний котел. Він працюватиме разом із газовим, якщо буде газ. Котел не дає таку велику потужність, як потрібно нам, тому, якщо буде холодніше, ми можемо вмикати на допомогу газовий котел. Усі параметри виведені на монітор, усе працює автоматично, тільки ставимо завдання і все працює", — розповів електрослюсар Михайло Бойчук.

З 36 котелень "Івано-Франківськтеплокомуненерго" твердопаливні котли мають вісім котелень, каже Іван Кедик.

"Раніше ціна на пелети зросла, на газі було вигідніше працювати. Але цього року ми розглянули це як резервне паливо, тому додатково закупили й тріски, і дрова. Також ми чекаємо на постачання пелет, які проплатили, щоб використовувати їх для якихось надзвичайних ситуацій, наприклад, перебоїв з постачанням газу, чи, не дай Боже, пошкодження інфраструктури постачання природного газу", — пояснює Іван Кедик.

Міська влада готує пункти обігріву

Якщо в Івано-Франківській громаді будуть перебої з газопостачанням чи електроенергією, для жителів готують приблизно 50 пунктів обігріву. Їх облаштують в укриттях шкіл, медзакладів, закладів культури, багатоповерхівок та підприємств, розповів начальник міського управління з питань надзвичайних ситуацій Ігор Влізло. З його слів, у комунальному підприємстві "Комфортний дім" повідомили, що такі пункти обігріву готують у понад 30 будинках. На облаштування одного такого підвалу, каже Ігор Влізло, потрібно приблизно 45 тис. грн.

"Є два варіанти: перший — це мініелектростанція, як ми кажемо, генератор, який зможе генерувати світло і, відповідно, можна поставити опалювальні прилади. Другий альтернативний варіант — це пічне опалення, у народі кажуть — буржуйки. Ми будемо це закуповувати централізовано швидше за все. Будемо бачити, скільки облаштують пунктів обігріву у місті й приміських селах. Тоді бачитимемо ту потребу у дровах, паливно-мастильних матеріалах, знатимемо, скільки це все коштуватиме. Зараз триває підготовка", — сказав Ігор Влізло.

Облаштувати пункти обігріву в Івано-Франківській громаді мають до 28 жовтня, каже Ігор Влізло. Після цього карту їхнього розташування оприлюднять на сайті міськради.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW