Чи буде дорожчати чернігівський хліб – зʼясовували наші журналісти



Перефразовуючи Ювенала, усі українці цього року хочуть дві речі: хлібу та перемоги ЗСУ. Причому у лютому-квітні цього року чернігівці на собі відчули що це таке: не мати доступ до хліба, й як чудово, коли в тебе вдома (або разом з тобою у підвалі) є половинка батону кількаденної давнини. Саме тому сайті міста Чернігів 0462.ua вирішив дізнатися: чи загрожує сіверянам дефіцит хліба та підвищення цін на цей важливий продукт?

Врожаїв менше, але достатньо

За розрахунками департаменту агропромислового розвитку Чернігівської обласної військової адміністрації, річна потреба нашого регіону в пшениці для харчових цілей складає 56 тисяч тон, у житі – 10 тисяч тон (загалом для країни цей показник, відповідно, 4 мільйон пшениці та 353 тисячі тон жита).

Врожаї цьогоріч не такі вражаючі (й, гадаю, кожен українець знає причину цього зменшення): пшениці в Україні зібрали на 39,4 % менше ніж у 2021-му році (на Чернігівщині – на мінус 16,4 %), жита – менше на 32,7 %. Проте, враховуючи залишки минулого сезону, в Україні все-одне спостерігається профіцит пшениці та жита:

- Закупівельна ціна пшениці 3 класу з початку року знизилась з 8100 до 5100 гривень за тону. Знизилась ціна борошна з 12.50 до 10.50 гривні за кілограм, – зазначає директор Департаменту агропромислового розвитку ЧОВА Олег Крапивний. – Ціна на жито з початку року знизилась з 5600 до 4500 гривень за тону. Таким чином, виключається можливість підвищення ціни хліба внаслідок неврожаю.

Олег Крапивний

Бензин та цукор впливають на хліб

За інформацією того ж обласного департаменту агропромислового розвитку, підвищення мінімальної заробітної плати з 6500 до 6700 гривень, яке планується у жовтні, не має позначатися на ціні при виробництві великих партій хлібу. Не вплинула на хліб й вартість газу.

Інша справа – ціни на бензин А 92 (вартість якого з початку року зросла на 63%) та дизельного палива (плюс 74% з початку року), електроенергію (плюс 24% у 2022-му році), а також інші складові хлібу: цукор, олію, сіль, яйця, вартість яких також підвищилася.

- За таких обставин відпускна ціна виробників вже зросла з початку року на хліб житньо-пшеничний на 9,8% (з 25.50 до 28.00 грн/кг), на батон – 9,3 % (з 32.93 до 36.00 грн/кг), – каже Олег Крапивний, але при цьому дає позитивний прогноз. – За умови стабільності вищезазначених чинників, підстави для збільшення ціни на хліб на даний час відсутні.

Що кажуть виробники?

Але прогнози чиновників не завжди збігаються з реальністю, в якій працюють виробники. Саме тому ми запитали у чернігівських підприємців: Чи варто споживачам очікувати подорожчання хліба?

Ольга Заїка

Ольга Заїка

- Підстав для занепокоєння з цього питання та для подорожання хліба я не бачу, - каже директорка Чернігівського хлібокомбінату №2 Ольга Заїка. - Так склалися обставини, що запасів зерна в Україні зараз вистачає, а вивозити та експортувати його проблематично, тож і зерна, і борошна буде достатньо для внутрішніх потреб. Гадаю, що агрокомпанії мусять орієнтуватися на внутрішнього споживача, тому, навпаки, можливе зниження ціни. До масштабного вторгнення ми закуповували борошно за ціною навіть трохи вищою, ніж зараз. Тому і наша продукція, як ви можете бачити на прилавках чернігівських магазинів, не подорожчала, хоча на інші категорії продуктів харчування ціни суттєво виросли.

Погоджується з нею і інша колега по чернігівському хлібопекарському бізнесу.

Оксана Коваленко

Оксана Коваленко

- Станом на сьогодні підвищення цін на хліб дійсно не очікується. Ціна на зерно стабільна, врожай достатній, – підтверджує директорка ТОВ «Наша Булочка» Оксана Коваленко. – Але ми абсолютно не знаємо, як поведуть себе ціни на енергоресурси до кінця року. Все залежить від того, як ми увійдемо в зиму. Нещодавно уряд затвердив спеціальні пільгові ціни на енергоресурси для всіх українських хлібопекарів, це стабілізує ситуацію. Але на мою думку, до кінця року невелике підвищення роздрібної ціни на хліб можливе.

Отже фахівці та оператори ринку виготовлення хлібо-булочної продукції майже в один голос зазначають, що вартість хлібу на прилавках магазинів не повинна змінитися. Хоча зрозуміло, що в умовах війни прогнози давати річ невдячна, і все може змінитися дуже швидко. Тож віримо, що значного підвищення цін на смачний чернігівський хліб не буде. Віримо у ЗСУ та, за можливості, наближаємо нашу спільну перемогу.

Автор: Сєргєй Карась



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW