Третій армійський корпус рф: інциденти перед відправкою на фронт – розслідування ЗМІ



Історія 3-го армійського корпусу показує, наскільки відчайдушному становищі сьогодні Кремль. Створення нового 3 АК в армії РФ обговорювалося у ЗМІ з початку серпня. З'єднання з його складу з'явилися на Харківщині у вересні. Вони були зім'яті наступаючими ЗСУ, як і інші війська противника.

У розпорядженні РГ опинилися документи, що стосуються формування 54-го мотострілецького полку, що входить до 3 АК. З них, а також із повідомлень у відкритих джерелах видно, яке людське сміття погоджується воювати проти України.

Наприкінці серпня 3-й армійський корпус, «або принаймні та його частина, яка вважається боєготовою», була перекинута до Ростовської області. Розслідувачі Conflict Intelligence Team зафіксували склади з великою кількістю військової техніки, які рухалися на станцію Неклінове у Ростовській області біля кордону з Донецькою областю України. Дислокація дозволяла направити підкріплення на Донецьку або Запорізьку ділянку фронту.

Стрімкий наступ українських військ у Харківській області змусив окупантів кинути на прорив частини, що знову прибули. Це не допомогло утримати фронт, що посипався буквально за тиждень. Боєздатність 3 АК виявилася вкрай низькою.

Пошкоджена БМП-2 із тактичними знаками 3 АК у Харківській області.Фото – Андрій Платонов

Такі результати навряд чи здивували мешканців селища Мулине Нижегородської області, де новобранці перед відправкою на фронт проходили підготовку, якщо можна так сказати. Але про все по порядку.

Імена всіх убивць відомі

Унікальні документи одного з полків 3-го армійського корпусу потрапили до розпорядження РГ. Починаючи від списків особового складу 54 мотострілецького полку (військової частини 31831) та схеми закріплення території військового містечка (за підписами командира в/год підполковника Леганькова та замотилу майора Сидоренка) і закінчуючи планом навантаження під час відправки ешелону зі станції Ілліне .Муліно) в Ростовську область.

Третій армійський корпус рф: інциденти перед відправкою на фронт – розслідування ЗМІ, фото-1

Ідентифікація учасників злочинної війни РФ проти України – одне з найважливіших завдань і правоохоронних органів, і журналістів. Банківські рахунки дозволять безпомилково встановити масу особистих даних російських бойовиків. Втім, за багатьма вже зараз є й інші настановні дані, такі як дата народження, особистий номер та інше. (Як додаток ми публікуємо весь список наприкінці статті.)

З документів видно: єдиною метою створення 3 АК було відправлення його в Україну. На це вказує те, що ті, що підписалися служити в ньому, прибували з інших військових частин без сімей. Як алегорично зазначається, «у зв'язку з умовами служби». Про це йдеться у папері для службового користування з Головного управління кадрів Міноборони РФ. Мовляв, за останнім місцем служби члени сімей не виселяються, на це є рішення заступника міністра оборони РФ Іванова.

Третій армійський корпус рф: інциденти перед відправкою на фронт – розслідування ЗМІ, фото-2

Серед особового складу велася ідеологічна робота. Спеціально для тих, кого планували надсилати на український фронт, Головне військово-політичне управління ЗС РФ випускає «Щоденний інформаційний бюлетень».

Зроблений він незграбно. На чотирьох смугах формату А4 – бравурні зведення про успіхи росармії, вигадані цитати президента Зеленського («ми не можемо переламати перевагу російської армії»), історії «героїв Спеціальної військової операції»… Ну і «гумор», звісно. Як водиться у російських військових, із анальною фіксацією.

Инф. бюллетень ГВПУ ВС РФ 3 августа from realgazeta

Ну, і, нарешті, серед інших матеріалів нам дісталися документи про скоєння злочинів контрактниками 54 мотострілецького полку. Мародерити вони почали, навіть не доїхавши до України.

Третій армійський корпус рф: інциденти перед відправкою на фронт – розслідування ЗМІ, фото-3

Життя військового селища перетворилося на пекло

Селище Мулине у Нижегородській області – досить велике, населення понад 11 тисяч. У ньому дислокуються 47-а танкова дивізія, 288-а артилерійська бригада, два навчальні центри – 681-й регіональний навчальний центр бойової підготовки ракетних військ та артилерії та 333-й Центр бойової підготовки. Останні – за Гороховецького полігону, найбільшого в Європі. Так, ще тут знаходиться 28-й окремий дисциплінарний батальйон – зона для військових карних злочинців.

Третій армійський корпус рф: інциденти перед відправкою на фронт – розслідування ЗМІ, фото-4

На карті видно, що селище оточене військовими частинами, складами боєприпасів та полігонами. Жителі селища звикли бачити військових, у тому числі й у самоволці. Але до того, що почалося з липня 2022 року, вони готові не були.

Третій армійський корпус рф: інциденти перед відправкою на фронт – розслідування ЗМІ, фото-5

Ночами стало небезпечно з'являтися на вулиці. П'яні «резервісти» можуть побити та віджати телефон. Дітей страшно відпускати надвір, тим паче – дочок-тинейджерок: «на жіночу стать дивляться, як дикуни». О 7 ранку вони вже настільки п'яні, що не тримаються не те що на ногах – рачки!

Третій армійський корпус рф: інциденти перед відправкою на фронт – розслідування ЗМІ, фото-6

Окремі командири 54-го мотострілецького полку, що формується, 3 АК намагалися хоч якось налагодити дисципліну, але без особливого успіху. У розпорядженні РГ є аудіозаписи розносів за самоволки особового складу:

- Ви не командири підрозділу, ви лохи педальні, блядь. Ви ... Ще 18-ти немає, а контропупери, блядь, пішли в місто, блядь, натовпом блядь. Ви, блядь, лохи, нахуй, просто блядь. І не дай боже мені, сука, блядь, че-то хуйня якась на кшталт роти управління прилетить, блядь! – це було 15 серпня.

- Чуєте, б#я, я не знаю, сука, як з вами розмовляти, бл#дь, е#ані утирки! Якого х#я вже зграя контрабасів по громадянці, б#я, на КПП йде, б#ядь?! Ви, дебіли е#ані, б#ядь, у яких, на#уй, ні час, ні людей нема, б#ядь, бо вони, сука, все в місті, б#ядь! – а це 20 серпня.

Однак фото коматозних алканавтів у формі продовжують фіксувати аж до відправлення до фронту наприкінці серпня.

Третій армійський корпус рф: інциденти перед відправкою на фронт – розслідування ЗМІ, фото-7Третій армійський корпус рф: інциденти перед відправкою на фронт – розслідування ЗМІ, фото-8

Як супутнє явище – крадіжки, іноді пограбування. Причому дехто з місцевих починає замислюватися: якщо на батьківщині ці «добровольці» так поводяться, то що ж відбувається на окупованій території, де їх зовсім ніщо не стримує?

Третій армійський корпус рф: інциденти перед відправкою на фронт – розслідування ЗМІ, фото-9

Коли 6 вересня у групі з'явилося повідомлення про те, як у педофіла відбили дитину, багато хто одразу ж записав це на рахунок «добровольців». Невідомо, чи були це дійсно упирі з 54 мсп 3 АК, але факт, що перша думка у місцевих була саме про них.

Третій армійський корпус рф: інциденти перед відправкою на фронт – розслідування ЗМІ, фото-10

Що ж це за «добровольці-резервісти»? Звідки вони взялися?

Як набирали упирів у мотострілки

Чисельність особового складу у 3-му армійському корпусі планувалася до 15 тисяч осіб. З червня стало очевидно, що з комплектацією корпусу особовим складом – біда. І тоді корпус стали комплектувати будь-ким, у тому числі неблагонадійними елементами.

Агітація «добровольців» йшла, наприклад, лінією військкоматів. Головне військово-політичне управління ЗС РФ підготувало та поширило так званий «Соціальний довідник учасника спеціальної військової операції». У ньому перераховуються всі пільги та виплати, які РФ обіцяє своїм бойовикам.

Третій армійський корпус рф: інциденти перед відправкою на фронт – розслідування ЗМІ, фото-11

Навіть пересічному «політруки» обіцяють від 200 до 452 тисяч рублів на місяць, у складі яких лише «добових» 104 тисячі рублів. Такі гроші і до 24 лютого 2014 року були більшими, а вже тепер, коли економіка Росії йде все глибше на дно, - і поготів.

Третій армійський корпус рф: інциденти перед відправкою на фронт – розслідування ЗМІ, фото-12

Свої пам'ятки розробляли на місцях, в округах. У розпорядженні РГ є три варіанти таких пам'яток Центрального військового округу зі штабом в Єкатеринбурзі. Саме ЦВО підпорядковуються військові частини у селищі Мулине.

До вербування підключили і бойовиків, що діють, з окупаційних сил в ОРДЛО. Наприклад, набір проводив один із польових командирів угруповання «ДНР» Роман Висоцький (позивний «Болгарін»). У розпорядженні РГ є текст його заклику вступати до «добровольчого батальйону», який поширювався відповідними закритими групами в соцмережах. Цей батальйон згодом увійшов до згаданого 54-го мотострілецького полку 3 АК і ​​проходив підготовку на полігоні 288-ї артбригади в Муліно.

Низька якість підготовки видно не лише через відсутність дисципліни. Командири підрозділів довго ігнорували вимоги подати звіти зі стрільб, незважаючи на те, що їх лякають високим начальством. Справа в тому, що через пияцтво та самоволок на стрілянини у багатьох просто не залишалося сил.

Товариші офіцери стріляючих підрозділів, починаючи з 6 числа. Наказ генерала-майора Золотухіна. Або Золота ... Я не е#у, як його, на#уй. Коротше, кожен підрозділ з початку зі своєї стрільби повинен подати дані, що підрозділ відстріляло 5.45 в кількості, 7.62, 12.7, 30 або 125 мм, підствольники, гранатомети. Ось. За кожен підрозділ пишеться рапорт, тобто з такого числа до сьогоднішнього дня відстріляли: 3000 там 30-ки, 300 штук осколково-фугасних блядь… І це подається у формі рапорту б@ядь, це все узагальнюється і потім доповідається до округу, – вимагав замкомполку.

Мається на увазі генерал-майор Володимир Золотухін, начальник управління бойової підготовки Західного військового округу (до його складу увійшов 3 АК). Потім командирам, які не здали відомості, загрожують відповіддю перед генерал-полковником Бувальцевим (начальник Головного управління бойової підготовки Збройних сил Російської Федерації):

– …він особисто їх дивитиметься. Зробіть, щоб їх була хороша кількість. І пиз@ець! Більше, на@уй, ніхто нічого не просить від вас! Усі відомості здайте, н@уй! Ймовірно, якісь звіти генералам таки «зробили у добрій кількості».

І, можливо, ті навіть сказали «зійде», коли з'єднання зі складу 3 АК таки опинилися на фронті. А може, генералів і не надто хвилювали результати підготовки «добровольців». Оскільки результат участі їх у бойових діях на території Харківської області є.

Пошкоджена БМП-2 із тактичними знаками 3 АК на території Харківської області.Фото – Андрій Платонов

У розпорядженні редакції РГ є й інші фото техніки 3 АК, яку везуть на рембази на окупованій території Луганської області.

В цілях безпеки джерел ми відмовилися публікації цих фото.

Кроки до розвалу РФ?

Наразі військово-політичне керівництво РФ близьке до паніки. Свіжі, здавалося б, сили 3 АК не здатні стримувати наступні ЗСУ так само, як і розгромлені з'єднання, що стояли на передовій до них, – це пояснюється низькою мораллю, слабкою мотивацією та поганою підготовкою (що зрозуміло із ситуації в Мулиному). Не розглядаються на нинішньому етапі як фактор у створенні боєздатних частин та козацькі формування. (Незважаючи на спроби зробити їх реальною силою останні кілька років).

Останніми днями розпочалася нова хвиля примусової мобілізації на окупованих територіях Донецької та Луганської області. Однак низькі бойові якості «мобіків» вже стали очевидними, і тут швидше переслідуються «супутні» завдання – щоб у кожній родині були загиблі та поранені, щоб на окупованих територіях ненавиділи Україну.

Тому Кремль іде на запеклі кроки. Незважаючи на заздалегідь зрозумілі результати мобілізації всередині РФ, загальний заклик обговорюється. Також у Держдумі зареєстровано законопроект, що дозволяє закликати багатодітних батьків – тих, хто має трьох і більше дітей. Досі їх було виключено з мобілізаційного резерву.

Керівник розслідувального співтовариства Bellingcat Христо Грозєв повідомив, що президент РФ Путін нібито віддав команду «кожній державній корпорації та олігарху наказано створити власну ПВК для «нового етапу в жовтні».

У той же час є досвід 3 АК, для якого вдалося зібрати лише дві третини особового складу (10 тисяч із запланованих 15) – і це під державні соціальні гарантії! При цьому довелося ставити в дію справжні[ покидькsd. З набором у ПВК чекають ті самі складнощі. Власне, зіткнувшись із ними, власник приватної військової компанії «Вагнер» Євген Пригожин уже вирушив рекрутувати карних злочинців. Паралельно голова Чечні Рамзан Кадиров заявив, що кожен регіон має зайнятися «самомобілізацією», не чекаючи оголошення військового стану по всій країні. Мовляв, «кожен керівник регіону цілком може підготувати, навчити та укомплектувати хоча б одну тисячу добровольців».

На тлі проблем, що наростають в економіці, падіння рівня довіри до Кремля, поява збройних формувань, не контрольованих (у перспективі) центром – це вкрай ризикована для Москви авантюра. Все це – приватні військові компанії, які підпорядковуються насамперед своїм керівникам, регіональні «армії», до створення яких фактично закликає Кадиров – цілком може стати першим кроком до громадянської війни. додаток На допомогу іншим розслідувачам публікуємо, як і обіцяли на початку статті, список особового складу 54 мсп 3 АК з номерами спеціальних карткових рахунків.

Додаток

На допомогу іншим розслідувачам публікуємо, як і обіцяли на початку статті, список особового складу 54 мсп 3 АК із номерами спеціальних карткових рахунків.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW