COVID-19 на Чернігівщині під час бойових дій та зараз: перебіг захворювання, статистика, прогнози лікарів



Чому в Чернігові та області не було сплеску захворюваності на COVID-19 під час бойових дій? Яка статистика захворюваності на коронавірус була тоді й якою є зараз? Чи чекати на нову хвилю та що відомо про новий штам вірусу? Про це в програмі "Праймвечір. Акценти" розповідали завідуюча інфекційним відділенням Чернігівської міської лікарні №2 Іванна Олексієнко, лікар-пульмонолог, завідуючий ковідним відділенням обласної лікарні Іван Тельнов та лікарка загальної практики сімейної медицини Чернігівської міської лікарні №2 Оксана Кальдяєва. Про це пише "Суспільне Чернігів".

Зліва направо: Іван Тельнов, Іванна Олексієнко, Оксана Кальдяєва, Суспільне Чернігів

Зліва направо: Іван Тельнов, Іванна Олексієнко, Оксана Кальдяєва, Суспільне Чернігів

COVID-19 під час активних бойових дій в Чернігові й області

"З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну всіх пацієнтів, які могли бути транспортовані, лікування яких вже добігало кінця, масово виписували в перші дні активних бойових дій, щоб вони могли дістатися безпечних місць", – розповідає завідуючий ковідним відділенням обласної лікарні Іван Тельнов.

З його слів, на початок березня в ковідному відділенні обласної лікарні залишалося 28 хворих, які не могли їхати, адже їхні домівки були вже в окупації. Більшість тих пацієнтів були стабільні, але деякі з них потребували постійної кисневої підтримки, проте, через відсутність світла, були великі проблеми із постачанням кисню, відтак лікарі втратили декілька пацієнтів.

Всі, хто перебував в лікарні, виїхали на початку квітня.

"Я побоювався, що під час обстрілів, коли люди масово перебували у підвалах, буде сплеск розповсюдження COVID-19, але, на щастя, цього не сталося. Або люди так трималися, або їхній імунітет так тримався, як наші бійці на передовій, але ж ми не бачили стрімкого розповсюдження інфекції нової хвилі коронавірусу навесні не було".

За словами Тельнова, з початку весни, ковідне відділення було пустим.

Сімейний лікар Оксана Кальдяєва додає, що під час бойових дій у Чернігові поліклініки, як і лікарні, працювали, звернення зі скаргами були.

"Людей приходило, зрозуміло, небагато. Приходили з бронхітом, пневмонією, ГРВІ. Інколи виявляли і коронавірус: коли була можливість ми робили швидкі тести на COVID-19 (ПЛР під час активних дій ми не проводили)".

Кальдяєва говорить, що лікування було можливим завдяки гуманітарній допомозі (адже аптеки здебільшого були зачинені), якщо були в ній необхідні препарати – роздавали людям.

"Після бойових дій хворих на ГРВІ зовсім не було, не зверталися із такими симптомами люди: зверталися пацієнти із підвищеним тиском, серцево-судинними проблемами, поганим сном, стресами, болям в суглобах тощо. Перша хвора, яка у мене була на прийомі й ми у неї, за допомогою швидкого тесту виявили COVID-19, повернулася з Італії, і це було в липні".

Чому не було такого сплеску хвороби рід час активних бойових дій?

Інфекціоніста Іванна Олексієнко, каже, що, ймовірно, в стресових ситуаціях організм вмикає всі захисні механізми і робить все можливе, щоб захистити людину, а тоді основне бажання кожного було вижити.

Про ситуацію з COVID-19 в області на тепер

"Хвороба не відступила, але вже не в такому відсотку, як було рік тому, тому що люди більш свідомо стали ставитися до свого здоров’я: більшість вакциновані, проводяться певні обмежувальні карантинні заходи", – говорить Іванна Олексієнко.

Додає, що якщо взяти показники за три місяці літа 2022 року, то 70% пацієнтів, у яких виявили COVID-19, були не вакциновані, й це були люди літнього віку.

За словами Тельнова, нині коронавірус пацієнти переносять в основному в легкій формі. Протікання хвороби схоже на звичайне ГРВІ, й не має тяжких наслідків.

«З серпня до мене особисто звертаються деякі пацієнти зі скаргами на COVID-19: це кілька днів температурної реакції, невелика слабкість, невиражені симптоми інтоксикації. Всі, хто до мене звертаються, перебувають на амбулаторному лікуванні. Так, COVID-19 не зник, і буде переходити в структуру гострих респіраторних вірусних інфекцій, які циркулюють щороку. Він матиме певну сезонність, і ми будемо спостерігати зменшення кількості хворих навесні і влітку і збільшення восени та взимку».

Скільки людей хворіли на коронавірус під час бойових дій та станом на зараз

За даними обласного управління охорони здоров'я, на сьогодні фіксується збільшення рівня захворюваності на COVID-19, що обумовлено низкою факторів: недотриманням карантинних обмежень, зниженням темпів вакцинації, сезонністю захворювання. Тільки за останній тиждень (станом на п’ятницю, 16 вересня) по Чернігівській області зареєстровано 597 випадків коронавірусної хвороби COVID-19.

Загалом з початку 2022 року 24 089 жителів області захворіли на коронавірус, а за час повномасштабного вторгнення – 3731 людина.

Але пульмонолог Іван Тельнов уточнює, що цифра 3 731 інфікованих за час повномасштабного вторгнення може бути значно більшою, адже це тільки ті випадки, коли люди зверталися і інфекція була виявлена, але в багатьох випадках звернень не було, відтак повної картини, говорить лікар, ми не маємо.

Оксана Кальдяєва каже, що під час активних бойових дій ніяку документацію щодо цього не вели, в базу даних інформацію не вносили (через перебої зі світлом тощо), тож цифри не стовідсоткові.

Як повідомляє управління, на сьогодні в Чернігівській області для госпіталізації пацієнтів з гострою респіраторною хворобою COVID-19, визначено 21 заклад охорони здоров’я, в яких для лікування хворих розгорнуто 399 ліжок, забезпечених подачею кисню на 100% (централізовано та кисневими концентраторами).

Так станом на 16 вересня у закладах охорони здоров’я області отримують стаціонарне лікування 98 хворих на COVID-19, з них 48 перебувають на періодичній кисневій підтримці:

  • в Ніжинському районі – 65 пацієнтів;
  • в Чернігівському і – 19 пацієнтів;
  • у Чернігові 14 пацієнтів (інфекційне відділення міської лікарні №2);
  • в Прилуцькому районі – десять пацієнтів;
  • в Корюківському районі – два пацієнти;
  • в Новгород-Сіверському районі – два пацієнти.

На амбулаторному лікуванні знаходиться 495 хворих з COVID-19.

Іван Тельнов вважає, що слід чекати нової хвилі захворювань на COVID-19.

"Адже коли спілкуєшся із колегами із західних областей, то там кількість ковідних пацієнтів значно зростає до 1500-2000 випадків. У нас це може бути за два-три тижні, але випадків важкого перебігу і значної кисневої підтримки буде значно менше, ніж торік і великої кількості госпіталізації ми не очікуємо".

Про новий штам COVID-19

За словами Тельнова, зараз панує новий штам, також модифікований вірус. Клінічно він майже не відрізняється від Omicron і Delta: підвищення температури, біль у горлі, нудота, позови до блювоти, кашель, сухість у носі й роті.

"Але ми очікуємо, що прояви не будуть такі агресивні, і таких хворих ми будемо здебільшого лікувати амбулаторно, а звернень до стаціонарної медичної допомоги буде менше, ніж торік".

Як тепер проходить ПЛР-тестування

ПЛР-тести роблять всім хворим, які цього потребує. Спочатку, якщо є ознаки ГРВІ, навіть нежить, роблять швидкі тести. Якщо коронавірусна інфекція є, то тест показує її за дві хвилини. Якщо таку інфекцію виявлено, проводять ПЛР-тестування.

Іванна Олексієнко каже, обласний лабораторний центр проводить ПЛР-обстеження за певним регламентом: це пацієнти з позитивним цитотестом на COVID-19 і ті, хто має запалення легень або тяжку кисневу недостатність.

Всі тестування за призначенням лікаря безкоштовні.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW