Фахівці «Чернігівгазу» реалізували черговий етап редизайну газорозподільних мереж в Заїзді Прилуцького району



Зокрема, газовики проклали 130 метрів поліетиленового газопроводу середнього тиску та 265 метрів поліетиленового газопроводу низького тиску. Також вивели з експлуатації газорегулюючий пункт і встановили 4 сучасних шафових газорегулюючих пункти, до яких підключено 420 газифікованих об’єктів.

Простою мовою, редизайн – це оптимізація та осучаснення мереж. Проводиться він для зменшення експлуатаційних та матеріальних витрат на їхнє утримання, а також для приведення потужностей до реальних обсягів споживання газу. Адже мережі, які будувалися 30-40 років тому, були розраховані на більшу кількість населення, а значить, і більшу потужність. Зі скороченням чисельності населення, особливо в сільській місцевості, потужності стали надлишковими. При редизайні проводиться заміна старого обладнання з використанням сучасних матеріалів, обладнання та пристроїв, надлишкове обладнання виводиться з експлуатації. Фахівці «Чернігівгазу» створюють проекти редизайну на основі гідравлічних розрахунків у спеціалізованому програмному комплексі з урахуванням технічних характеристик існуючої системи. Після цього вираховують оптимальну протяжність газопроводів, категорії їхнього тиску та діаметри. Обирають напрямки трасування, способи прокладання, а також місця розташування і кількість необхідного газорегулюючого обладнання – шафових газорегулюючих пунктів, комбінованих будинкових регуляторів тиску.

Газорозподільні мережі в Заїзді було введено в експлуатацію в 1994 році. За 28 років обладнання вичерпало свій термін експлуатації, а споживання газу знизилося через демографічні та економічні чинники, і в 2020 році, наприклад, становило 16% від проектної величини, актуальної на час будівництва мереж. Загальна вартість проекту редизайну мереж в Заїзді становить 2,5 мільйони гривень. Разом з тим, його реалізація дозволить скоротити витрати на їхнє утримання і технологічні витрати газу при експлуатації мереж, та економити до 400 тис. грн на рік, а отже, зменшити і кошти, які закладаються на ці цілі в тариф на розподіл газу. Реалізуються проекти редизайну в декілька етапів, адже потребують і значного фінансування, і цілого комплексу робіт. У вересні 2022 року фахівці Оператора ГРМ провели демонтаж надлишкових газопроводів, прокладення та кільцювання нових за оптимальними маршрутами розподілу газу. Також встановили 4 ШГРП українського виробництва RGC Production, які оснащені найсучаснішими комплектуючими європейського виробництва та пристосовані до утримання стабільного тиску газу навіть за несприятливих зовнішніх умов.

Фахівці «Чернігівгазу» реалізували черговий етап редизайну газорозподільних мереж в Заїзді Прилуцького району, фото-3

AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW