У Харківській області воїни ЗСУ відбили у росіян приблизно 400 кв. км території України



Збройним силам України вдалося досягти ефекту оперативної раптовості на південному сході Харківської області, де вони наразі ведуть дуже ефективний контрнаступ.

Про це у своєму новому зведенні за підсумками 7 вересня повідомляє американський Інститут вивчення війни, - пише НВ.

Його фахівці констатують, що українські сили, ймовірно, скористалися перекиданням російських військ на південний фронт, щоб провести ситуативний, але дуже ефективний контрнаступ на північний захід від Ізюма.

За оцінками ISW, українські захисники використали тактичну раптовість, щоб за 6−7 вересня просунутися щонайменше на 20 км углиб утримуваної Росією території у східній частині Харківської області, відбивши приблизно 400 кв. км території України. Контратаки українських сил в районі Ізюма та Балаклії ISW описує як «локальні, але дуже ефективні».

Аналітики ISW також звертають увагу на атмосферу коментарів у середовищі російських військових блогерів, які в «панічних та пригнічених тонах визнали значні успіхи України та заявили, що український контрнаступ на півдні може бути відволікаючим маневром від поточних зусиль у Харківській області, які вони вважають головними».

Російські джерела також повідомляють, що армія РФ почала перекидати війська для підкріплення в Харківську область. Отже, російське угруповання в цьому районі, ймовірно, було недостатньо укомплектоване через попередні передислокації військ РФ для підтримки зусиль окупантів із захоплення Донецької області та підтримки південного напрямку.

Тепер російські блогери стурбовані тим, що новий український контрнаступ спрямований на те, щоб "перерізати наземні лінії комунікацій з російськими тилами в районі Куп’янська та Ізюма, що дозволить українським військам ізолювати російські угруповання у цих районах та відвоювати великі ділянки території".

«Рівень шоку та відверте обговорення українських успіхів російськими блогерами свідчить про масштаб несподіванки, досягнутої українськими військами, що, ймовірно, успішно деморалізує російські сили», — переконані аналітики ISW.

Вони вважають«малоймовірною» версію про те, що південний контрнаступ ЗСУ та спроба виснажити російські сили в Херсонській області є лише хитрощами для відновлення операцій у Харківській. Швидше за все, українські сили«розсудливо скористалися передислокацією російських військ, техніки та загального оперативної зосередженості РФ для початку локальних контрнаступів у напрямку критично важливих точок у Харківській області», — вважають фахівці ISW.

У Харківській області воїни ЗСУ відбили у росіян приблизно 400 кв. км території України (карта), фото-1

AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW