У жовтні ціни на хліб можуть зрости: причина



Наприкінці вересня збігає строк дії урядової постанови №489, яка давала хлібопекарям доступ до газу за пільговою ціною. Якщо термін дії цієї постанови не продовжать, або держава не знайде компенсаторів ринкової вартості газу для хлібопекарської галузі, то вже з жовтня ціна на хліб може зрости щонайменше на 10%, каже Юрій Дученко. Здорожчання може бути й набагато вищим: усе залежатиме від ринкової вартості газу.

Про це повідомив перший віце-президент Всеукраїнської асоціації пекарів, директор ТОВ "Київ Хліб" Юрій Дученко в інтерв'ю interfax.

За його словами, урядова постанова №489, яка була прийнята наприкінці квітня цього року, включила хлібопекарів до виробників соціально значимої продукції. Відповідно до цього документу, пекарі мали право користуватись газом за пільговою ціною – по 32 гривні за кубометр.

Однак до липня ринкова вартість газу становила 26-28 гривень за кубометр, що дозволило пекарям купувати газ саме на ринку, а не за фіксованою ціною. Адже ринкова ціна була нижча.

Проте вже з липня вартість газу на ринку почала зростати. І наприкінці минулого тижня за кубометр газу вже правили по 40 гривень. Тому на вересень більшість підприємств хлібопекарської галузі вирішили скористатись цією постановою, щоб користуватись газом по 32 гривні.

Однак термін дії постанови обмежений 30 вересня, тому з жовтня виробники хліба і представники інших харчових галузей з головою поринуть у ринкову стихію. А там прогнозують вже газ по 50-60 і вище.

Отже, виробники будуть змушені підвищувати й ціни на хліб. Але вони розраховують, що уряд продовжить термін дії пільгової постанови.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW