Центральна міська лікарня Франківська отримала медичне обладнання від МОЗ та благодійного фонду



У Міжнародний день благодійності Івано-Франківська центральна міська клінічна лікарня отримала новий УЗД апарат, шприцеві насоси, спецмонітори та два апарати штучної вентиляції легенів. Техніку закупили волонтери. УЗД апарат придбали за гроші з держбюджету, розповів Суспільному директор медзакладу Тарас Масляк.

"Переважно — це обладнання для розвитку кардіохірургії, тому що на сьогодні багато є проблем кардіологічних, кардіохірургічних. До нас звертаються і діти, і дорослі із цими захворюваннями", — каже Масляк.

Новим устаткуванням обладнають відділення радіології та кардіохірургії. У ньому у 2022 році медики провели сотні операцій, понад 120 з яких — на відкритому серці, розповідає керівник відділення Олег Совтус.

"Переважно операції, які є ургентні, тобто при гострому інфаркті, — їх роблять безкоштовно відповідно до програми медичних гарантій Національної служби здоров’я України. На 90% ми забезпечені всіма інструментами й необхідними матеріалами для цих операцій", — каже завідувач відділення інтервенційної кардіології, радіології та кардіохірургії Олег Совтус.

За словами заступника міністра охорони здоров'я Богдана Боруховського, в Україні військові РФ зруйнували повністю понад 100 медзакладів, 900 зазнали пошкоджень.

"Слава Богу, на Західній Україні таких об’єктів небагато, але ми знаємо, що сюди приїхало багато людей, які так само потребують якісної медичної допомоги. І МОЗ у межах своїх програм зі Світовим банком та Глобальним фондом швидко переформатувалося з початку воєнних дій і закупило багато одиниць обладнання, які є найбільш потрібні в такій ситуації", — каже Боруховський.

Велику частину необхідної техніки надають благодійні фонди. Втім про вартість медичного оснащення волонтери не говорять.

"Ми дуже багато співпрацюємо із закордонними донорами. Звернулися – американська сторона погодила нам фінансування. Є домовленість не називати суму. Можу сказати, що вона — доволі немаленька, що на гривні, що на долари, але в нас є умови контракту, в яких чітко прописано, що ми не маємо права розголошувати вартість", — розповідає засновник благодійного фонду Віктор Лещинський.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну кількість благодійників, які підтримують медичну галузь, збільшилася, каже директор департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської обласної військової адміністрації Ігор Дмитренко. За його словами, меценати передали автомобілі екстреної медичної допомоги Снятинській, Долинській, Галицькій, Надвірнянській лікарням.

"Івано-Франківський обласний клінічний центр паліативної допомоги отримав надважливий автомобіль. Тобто дуже багато допомагають", — каже Дмитренко.

Начальниця управління охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради Марія Бойко додає, що немає такого медзакладу в громаді, який би не отримав обладнання чи медикаменти від благодійників.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW